e.d.m.


e.d.m. 1.0

((vooral) in België; (vooral) geschreven taal)

( Gezegd van zaken)
en dergelijke meer
Voorafgegaan door zaken die tot dezelfde of een vergelijkbare categorie behoren, vooral aan het eind van de zin.

Algemene voorbeelden


Nog anderen ontwikkelen software die door hun collega's kan worden gebruikt voor duizend en één toepassingen (circuit-design, antennemodelling, logboek, datacommunicatie, wedstrijden, e.d.m.).

http://www.uba.be/html_nl/radioamateur/service.html

Er wordt beschreven hoe deze domeinen worden gekozen, welke termijnen worden naar voor geschoven, welke acties worden ondernomen, welke middelen nodig zijn, wie opvolgt en rapporteert, hoe de resultaten worden gemeten e.d.m.

http://www.miekevogels.be/documentendocs/ 02-12-03%20Gemeentelijke%20Ontwikkelingssamenwerking%20-%20werken%20met...,

Naast een informatie- en een reservatiebalie vindt u er een shop van zo'n 50 m² met allerhande fiets-, wandel- en autoroutes, boeken, postkaarten, posters gadgets, e.d.m.

http://www.ieper.be/nl/

Behalve beheersing van techniek en fysieke kracht moet men vrij vlug nieuwe balletten kunnen aanleren en goede prestaties kunnen leveren in allerlei omstandigheden zoals stress, vermoeidheid e.d.m.

http://www.musicerendejeugd.be/37duToit.htm

De zaak-Dutroux heeft al heel wat inkt laten vloeien. Dat mag niet verwonderen. De zaak heeft immers verschillende kanten. Emotioneel is er het willekeurig (seksueel) machtsmisbruik tegenover onschuldigen. In criminele termen komt daar het aspect van georganiseerde misdaad bovenop (netwerken van porno, autozwendel,...). Politiek-juridisch is het een kwestie van het falend gerecht, eventuele juridische en/of politieke dekking van de misdadigers, e.d.m.

De Standaard,

Dorothee Sölle heeft zich intens ingelaten met mystiek omdat mystiek inderdaad de diepe en onuitputtelijke bron is van alle grote religieuze bewegingen die de mensheid heeft gekend, en van alle grote projecten van liefde die in de geschiedenis tot stand zijn gekomen en die nog dagelijks vorm krijgen: sociale strijd, milieubewegingen, bevrijdingsbewegingen, vredesbewegingen, e.d.m.

http://www.smslgv.be/tijdschrift/jaargangen/2000/nr3/mystiek.htm,

Alleen uittreksels uit deze registers vormen een authentiek bewijs van het bestaan, de staat en de bekwaamheid van een persoon. Het zijn daarom uittreksels uit deze registers, die moeten overgelegd worden bij bijvoorbeeld echtscheiding, adoptie, huwelijk e.d.m.

http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

De bond is ook in de andere richting actief en helpt zijn leden of derden contacten te leggen in het buitenland, verzorgt gezamenlijke deelname aan congressen, e.d.m.

http://www.esperanto.be/fel/nl/,

Jongeren moeten eerst en vooral het fietsen in zijn globaliteit onder de knie krijgen, d.w.z. fietsvaardigheden aanleren, de verkeersmoeilijkheden kunnen leren inschatten, de elementaire beginselen kennen van het fietsonderhoud, weten wat gezonde ontspanning en sportbeoefening is, e.d.m.

http://users.skynet.be/vws/paginas/historiek.html

Zo zullen ze erop toezien dat geen inschrijving in de kruispuntbank wordt gedaan zonder dat is voldaan aan alle voorafgaande verplichtingen, vergunningen, e.d.m.

http://mineco.fgov.be/enterprises/crossroads_bank/terms_and_conditions_nl.htm,

e.d.m. 2.0

((vooral) in België; weinig gebruikt; (vooral) geschreven taal)

( Gezegd van personen)
en dergelijken meer
Voorafgegaan door personen die tot dezelfde of een vergelijkbare categorie behoren, vooral aan het eind van de zin.

Algemene voorbeelden


Sabam in België werd opgericht door ene Emiel Hullebrouck, maker van 'Tinneke van Heule'. Latere topfiguren waren Gaston Nuyts, Victor Legley, Marcel Poot e.d.m.

http://logosfoundation.org/copyleft/onzin_auteursrecht.html,