eendvliegtuig


eendvliegtuig 1.0

afbeelding

Bron: Arpingstone
( Publiek domein )

vliegtuig met een horizontale hulpvleugel of hulpvleugels voor aan de neus in plaats van horizontale staartvlakken, en draagvleugels die meer naar achter zijn geplaatst; vliegtuig met canardvleugels

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een eendvliegtuig…

is een vliegtuig; is een transportmiddel

      Hoofdsemagram: canard


      Algemene voorbeelden


      Een eendvliegtuig heeft het stabilo aan de voorzijde. Het bekendste voorbeeld hiervan is het vliegtuig van de Gebroeders Wright. Het stabilo zorgt ervoor dat het vliegtuig om de dwarsas stabiel is. Aan de achterzijde van het stabilo is het hoogteroer bevestigd. Hiermee kan de neus naar boven of naar beneden worden gericht.

      http://www.aviationwiki.nl/index.php/Stabilo,

      Een eendvliegtuig of canard (Frans voor eend) is een type vliegtuig waarbij het staartvlak vóór de voorvleugels zit in plaats van bij de staart, zoals bij gewone vliegtuigen. De eerste modellen, zoals de Santos-Dumont 14-bis, leken op een vliegende eend, vandaar de naam.

      http://www.aeropedia.info/web/print.php?content.1001188

      Vooralsnog is de methodiek alleen op relatief conventionele ontwerpen toegepast. Er wordt ook gewerkt aan uitbreidingen waarmee b.v. kan worden gerekend aan eendvliegtuigen waarbij het horizontale staartvlak vooraan de romp is geplaatst.

      repository.tudelft.nl/assets/uuid...7768.../Torenbeek_red_1987.pdf,