eeuwfeest


eeuwfeest 1.0

feestelijke bijeenkomst, georganiseerd om te herdenken dat iets een of meer eeuwen geleden plaatsvond of zolang bestaat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een eeuwfeest…

is een feest

  • [Functie] dient om te herdenken dat iets honderd jaar of een veelvoud daarvan geleden plaatsvond of zolang bestaat

    Hoofdsemagram: feest


    Algemene voorbeelden


    Het Theater Instituut Nederland in Amsterdam viert volgend jaar de honderdste verjaardag van het cabaret. Het hele jaar zijn er lezingen, discussies, een symposium en twee tentoonstellingen. Ook verschijnen enkele boeken en cd's. Het eeuwfeest begint op 16 januari met een discussiebijeenkomst in het theaterinstituut onder de titel Cabaret anno nu: engagement of amusement.

    Meppeler Courant,

    Honderd jaar film. Het eeuwfeest ging niet onopgemerkt voorbij.

    De Standaard,

    Honderd jaar geleden werd bij raadsbesluit van 26 februari 1894 de nieuwe Verordening op de Brandweer vastgesteld. Hiermee werd de bestuurlijke grondslag gelegd voor de huidige brandweerorganisatie van Deventer. Op zondag 15 mei viert de Deventer brandweer dit eeuwfeest op uitbundige wijze.

    Meppeler Courant,

    Briellenaren voeren in historische kledij het spel 'Om de sleutel van de stad' op. Hierin wordt het verhaal van 1 april 1572 verteld. De eeuwfeesten in Brielle zijn nationale festijnen met koninklijke belangstelling. Vooral in 1872 wordt het feest groots opgezet [...]. Het laatste eeuwfeest is gehouden in 1972. Bij de eeuwfeesten staat centraal dat Brielle als eerste stad is ingenomen door de watergeuzen.

    http://www.historischmuseumdenbriel.nl/Museumgids%20(NL)%20rev.%201%20aug%202002.pdf,

    Het vierde eeuwfeest van de dood van Jacopo Tintoretto, zo uitbundig gevierd in Venetië, is vrijwel voorbij. Florence doet de afsluiting, met een tentoonstelling die is gebaseerd op de collectie die de De' Medici hadden opgebouwd van Tintoretto en andere Venetiaanse schilders.

    NRC,

    Negenhonderd jaar geleden werd de San Marcokerk in Venetië ingezegend. De stad viert dit eeuwfeest met restauraties en een tentoonstelling gewijd aan de heilige Marcus.

    NRC,