eeuwwende


eeuwwende 1.0

de opvolging van de aflopende eeuw in een tijdrekening door de volgende eeuw; de overgang tussen twee eeuwen; ook: de periode waarin deze overgang plaatsvindt
Vindt plaats bij de overgang van ieder honderste jaar in onze jaartelling naar het eerstvolgende jaar waarvan het jaartal op het cijfer 1 eindigt, maar wordt in de praktijk ook vaak gesitueerd op de overgang van ieder negenennegentigste jaar naar het daaropvolgende honderste jaar; zie voor dit verschil in telwijze nog onder eeuw bij betekenis 2.0.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een eeuwwende…

is een wende; is een periode; is een gebeurtenis

      Algemene voorbeelden


      Na het jaar 99 volgt het jaar 00. Doordat 00 kleiner is, kunnen de computers in moeilijkheden komen. Aanvankelijk ging men ervan uit dat de programma's tegen het jaar 2000 al lang vervangen zouden zijn door nieuwe. Dat blijkt evenwel niet zo te zijn [...]. Informatici waarschuwen al vele jaren voor de moeilijkheden die zich bij de eeuwwende zullen voordoen.

      De Standaard,

      Ford kan Mazda nu ook volledig in zijn "2000-strategie" inschakelen. Bij de eeuwwende - over luttele jaren dus - wil het zijn Japanse verkoop jaarlijks tot 200.000 stuks optrekken en een betere uitvalsbasis dan de Mazdaorganisatie is nauwelijks denkbaar.

      De Standaard,

      Schonbergs Kammersymphonie vormde een rode draad door het programma: fragmenten eruit verwerkte Cornelis de Bondt in deel 1 [...] en dit was ook het uitgangspunt voor Micha Hamel's recente blattern, een analyse van de muziek uit de eeuwwende vol verdroomde herinneringen en ongrijpbare flarden, niet onaangenaam, zij het toch meer nuchter dan melancholiek, laten we zeggen vanuit een typisch Nederlandse optiek.

      NRC,