effectbejag


effectbejag 1.0

(pejoratief)

het najagen van effect; het streven om door een bepaalde handelwijze zoveel mogelijk effect te sorteren; vaker, in uitgesproken negatieve zin: het op gekunstelde wijze streven naar een effect of effecten; het op al te opzichtige manier inspelen op de gevoelens van een publiek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Effectbejag…

is bejag; is een handeling

  • [Onstoffelijke inhoud] is het (op opzichtige wijze) streven naar effect

    Hoofdsemagram: bejag


    Algemene voorbeelden


    Het is Toon Tellegen nooit te doen om dit soort absurditeiten, het is eerder of ze toevallig in hem opkwamen en alsof hij dacht: een smeltende olifant, ja, waarom eigenlijk niet? Effectbejag is hem vreemd.

    NRC,

    Effectbejag is een complimenteus understatement voor de methode Malkin. Driekwart van de film baadt in blauw licht, op een enkele romantische scène na, muzikaal begeleid door een bak violen - en dan bedoel ik ook echt een BAK violen. Soul Assassin is een luidruchtige lege huls waarin alleen uiterlijkheden tellen.

    ANP,

    Van der Veldens Italiaanse kronieken zijn niet alleen amusant van inhoud, maar ook vlot en vaardig geschreven. De stijl waarvan hij zich bedient is laconiek: geen mooischrijverij of effectbejag, maar korte zinnetjes met een trefzekere woordkeus.

    NRC,

    Toen heb ik besloten dat onderwerp voorlopig te laten liggen en een boek te schrijven waarbij ik me aan het vakmanschap van het schrijven kon wijden, aan de techniek. Zo is Kaplan ontstaan. Iedere literaire truc die ik kon vinden, heb ik daarin gebruikt. Ik wilde kijken hoe ik een lach kon forceren. Hoe ik de boel vanuit die lach ineens heel ernstig kon krijgen. Effectbejag, gewoon om de reikwijdte van ieder effect te onderzoeken, het handwerk.

    NRC,

    De komst van minister-president Kok is nog niet aan de orde. Politiek en rampen. Altijd gaat het om het wankele evenwicht tussen effectbejag en betrokkenheid. Zeker als het Limburg betreft dat zich toch al zo vaak door Den Haag vergeten voelt.

    NRC,

    Dit keer geen hongerbuikjes of halfnaakte zwerfkinderen op vuilstortplaatsen die begeleid door sombere synthesizer-muziek hun kostje bij elkaar scharrelen, terwijl een even strenge als bedroefde Hollandse commentaarstem de bijvoeglijk naamwoorden 'troosteloos', 'uitzichtloos' en 'hopeloos' aan elkaar rijgt. Gelukkig niet: zulk effectbejag vermoeit en stompt af in plaats van te informeren - nog afgezien van het feit dat de neergang van Suriname zo wordt gepresenteerd als een semi-natuurverschijnsel waarvoor geen historische, sociale of politieke oorzaken hoeven te worden gezocht anders dan de impotentie van opeenvolgende Surinaamse regeringen.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • armoedig effectbejag
    • fantasieloos effectbejag
    • goedkoop effectbejag
    • koket effectbejag
    • leeg effectbejag

    De zogenaamde filtering en transpositie zijn precies wat een tentoonstelling als Cités Cinés risicovol maakt en wat deze editie ernstig frustreert. Het zijn andere woorden voor ratjetoe en armoedig effectbejag.

    NRC,

    Haar gekunstelde collages en assemblages ademen evenals haar raku schalen en potten de geest van bezigheidstherapie. Een eventuele intuïtieve werkwijze, die doorgaans uitmondt in varianten op de abstract-expressionistische schildertrant, is in haar geval gesmoord in fantasieloos effectbejag en goedbedoeld fröbelen.

    Meppeler Courant,

    Henry kent tal van gruwelijke momenten, maar van goedkoop effectbejag kan de maker niet beschuldigd worden.

    NRC,

    Ik geef toe: zó maak je geen lekkere plaatjes, maar is dat dan het belangrijkste criterium als je een journalistiek programma wilt maken? De methode kan verdedigbaar zijn als het om publieke personen gaat - de minister die op straat wordt aangesproken - maar ook dan zullen er goede argumenten moeten zijn om iemands privé-erf te betreden. In een programma als Gouden Bergen waren die argumenten er soms. Maar in Eerst zien! en Ongelooflijke verhalen is het louter koket effectbejag.

    NRC,

    Aan het eind van de 19de eeuw was het academische ballet weer vastgelopen in een virtuoos, maar inhoudelijk leeg effectbejag.

    http://home2.planetinternet.be/dirktim/geschiedenis_ballet.htm

    • snel effectbejag

    Zonder enig respect voor bestaande conventies was Sahl niet uit op snel effectbejag, hij had iets te vertellen.

    http://www.comedytrain.nl/frame.htm

    • visueel effectbejag

    Wat mij betreft is het een welkome afwisseling: een musical van eigen makelij, gesitueerd in eigen land, die het niet van visueel effectbejag moet hebben, maar van tekst, muziek en spel.

    http://www.google.nl/search?q=cache:f8gesRvDfysJ:www.nrc.nl/cultuur/theater/992668830538.html+dubbelrijmen+site:.nl=nl=lang_nl

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • misplaatst effectbejag

    Haar in zware houten lijsten gevatte kleurrijke beelden van de terreur tijdens de Joegoslavische burgeroorlog, staan bol van misplaatst effectbejag.

    De Standaard,

    als object bij een werkwoord


    • effectbejag vermijden

    Anders dan collega Zandwijk vermijdt Verhoeff vettig realisme of effectbejag.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • het effectbejag van iets

    Het blauw van de Noordzeelucht kent nooit dat ordinaire van blauw damast, kent zelden het effectbejag van de schittering en laat nooit de eendimensionale oppervlakkigheid zien van de tropenlucht, zoals die zo vaak te zien is in televisiereclame.

    Het geheim van Eberwein, Boudewijn Büch,

    in voorzetselgroep


    • door effectbejag

    En jawel, het verhaal van de avontuurlijke beer Buster en het trieste, in principe tamelijk luie ventje Benjamin is terug. Als 'voorleesmusical'. Het is een begrip dat je even op de tong moet deponeren als aanloop tot de conclusie dat het een buitengewoon aardige voorstelling oplevert in handen van Opus One, een gezelschap dat zich eerder door een streven naar schoonheid dan door effectbejag voelt opgejaagd.

    Dagblad van het Noorden,

    • op effectbejag spelen
    • uit zijn op effectbejag

    Doel van zijn missie: de verbanden blootleggen tussen de jonge en de oude nazi's en de leider op de achtergrond identificeren. Het boek dat Svoray hierover schreef maakt deze pretenties niet waar. Nieuwe informatie bevat het niet. Leesbaar is het wel, want het is geschreven als een thriller. Maar Svoray speelt te veel op effectbejag. De exactheid en betrouwbaarheid van de informatie is ondergeschikt gemaakt aan de romanachtige vorm.

    NRC,

    Door enerzijds zo op effectbejag te spelen en anderzijds de vragen van het stuk onbeantwoord te laten ontstond er een kloof waar de voorstelling niet uit kwam.

    Meppeler Courant,

    Zonder enig respect voor bestaande conventies was Sahl niet uit op snel effectbejag, hij had iets te vertellen.

    http://www.comedytrain.nl/frame.htm

    • uit effectbejag

    Of het uit effectbejag is gedaan of niet, is niet duidelijk, maar de rol van de moeder is in deze roman plotseling aanzienlijk anders: In plaats dat de zoon mild en zachtmoedig is, is hij juist genadeloos tegenover haar.

    http://www.boudewijnbuch.net/

    • wars van effectbejag

    Het is de algemene toon die mij bevalt: vriendelijk en badinerend, en alleen al daardoor wars van effectbejag en exploitatie van simpele zielen, die er geen idee van hebben wat een verschijning op de buis zoal kan teweegbrengen in de wereld buiten hun bijkeuken.

    Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

    Tot een woedeuitbarsting liet hij zich niet verleiden. Niet dat hij zelf wars van effectbejag was. Van zijn docent Charles Houston had hij geleerd alle mogelijke middelen te gebruiken om langs juridische weg de rechtsgelijkheid van zwarten tot stand te brengen.

    NRC,

    • het van effectbejag moeten hebben

    Wat mij betreft is het een welkome afwisseling: een musical van eigen makelij, gesitueerd in eigen land, die het niet van visueel effectbejag moet hebben, maar van tekst, muziek en spel.

    http://www.google.nl/search?q=cache:f8gesRvDfysJ:www.nrc.nl/cultuur/theater/992668830538.html+dubbelrijmen+site:.nl=nl=lang_nl

    • gevoel voor effectbejag

    Tamahori's gevoel voor effectbejag, dat hij op moet hebben gedaan als ervaren en vaak bekroond maker van reclamespots, is een andere reden voor de goede ontvangst van zijn film, zowel in Nieuw-Zeeland als in het buitenland.

    NRC,

    • zonder effectbejag

    Door de ongelooflijk beeldende en uitgebalanceerde stijl die Rabinyan hanteert, volkomen integer vertellend, met ironieloze intensiteit en toewijding, zonder effectbejag, werd ik dusdanig verrast en begeesterd dat toen ik de roman uitlas ik hem meteen opnieuw wilde lezen.

    De Standaard,

    met substantief ervoor


    • geen greintje effectbejag

    "Ik heb juist heel erg veel respect voor mensen die anders zijn en ik wil graag laten zien hoe zij overleven. Daar komt geen greintje effectbejag bij kijken. Ik heb een hekel aan camp of ironie."

    http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm

    met telwoord ervoor


    • te veel effectbejag

    Zijn toespraak bestond dan ook voornamelijk uit het citeren uit dit boekje. Hij vertelde er niet bij dat op de dag van zijn dood het gele complet aan de kast klaar hing. Te veel effectbejag.

    Enkele reis moeder, Bram Vermeulen,

    met onbepaald voornaamwoord


    • enig effectbejag

    Breath of Life - Nasty Cloud. Wel zeer sfeervol, maar bij de gekweldheid bekruipt me het gevoel dat er toch sprake is van enig effectbejag. Nog even nadenken over kant A en dan vol verwachting door naar de B-zijde.

    http://www.kleinedingen.nl/teeps/ronde1/recensie/jdhp.htm

    met ander, nevengeschikt substantief


    • koketterie of effectbejag
    • opsmuk of effectbejag

    Maroesja Lacunes - Tika uit de kinderserie Ti-tatovenaar - speelt verrassend subtiel, zonder een zweem van koketterie of effectbejag.

    NRC,

    En Hella Haasse is zo zichzelf, zo zonder enige opsmuk of effectbejag.

    NRC,

    voorafgegaan door als


    • als effectbejag werken

    Het 'beeldende' werk komt voor rekening van blazers, slagwerk en piano, die laatste bespeeld door de componist zelf. Onbedoeld gaan daardoor de scherpe contrasten in tempo, ritmiek en dynamiek werken als effectbejag.

    NRC,