einzelgänger


einzelgänger 1.0

iemand die ervoor kiest zijn eigen weg te gaan en samenwerking met anderen zoveel mogelijk mijdt; individualist; solist; ook: iemand die gezelschap het liefst vermijdt en een solitair bestaan lijdt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een einzelgänger…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat het liefst zijn eigen weg en vermijdt samenwerking of sociaal contact met anderen

  Algemene voorbeelden


  De 'loner' raakt in de marge. Ooit een gerespecteerd en stiekem bewonderd medeburger, belandt hij door de acties van mensen als Karst T. en Erwin L. langzaam in het verdomhoekje. In het hele land stuiten einzelgängers op wantrouwen en vijandigheid.

  http://www.speld.nl/2010/10/09/klopjacht-op-einzelganger-niet-meer-te-stuiten/,

  De dader van de aanslag tijdens Koninginnedag in Apeldoorn was geen einzelgänger of een zonderling. Dat zei burgemeester Harry de Vries van de gemeente Lingewaard op een persconferentie vrijdagmiddag.

  De Telegraaf,

  Is het prettig een einzelgänger te zijn? 'Dat is afschuwelijk. Als einzelgänger vind je het niet erg om alleen te zijn, maar het verschrikkelijke is dat je het wel altijd bent. Ik kijk jaloers naar mensen die bij binnenkomst direct een heel gezelschap laten opleven. Het populaire jongetje, dat wilde iedereen op school al zijn.'

  De Pers,

  Mijn grafiek toont een uitschieter bij het denkstijlelement 'alleen' in het meta-programma 'gezamenlijk versus nabijheid versus 'alleen'. Dit kan erop duiden dat mijn tijdplanning zou verbeteren als ik meer delegeerde, samenwerkte of vaker de hulp inriep van anderen [...]. Een hoge score op 'alleen' wil niet perse zeggen dat ik een einzelgänger ben. Het is heel goed mogelijk dat de grafiek er anders uitgezien had als ik de vragen had beantwoord met in mijn achterhoofd de context 'werk'.

  http://www.iepdoc.nl/pdf/metaprof.pdf,

  Waarom de regisseur Decleir koos? Van Diem: "Decleir is een man met een stevige fysiek, iemand die een personage kan neerzetten dat staat als een huis. Dreverhaven is een zonderling, een Einzelgänger. Omdat het iemand is die losstaat van de maatschappij, had ik meer dan een goede acteur nodig. Decleir heeft dat extra charisma dat ik zocht."

  De Standaard,

  "Ik ben een plebejer. Een Einzelgänger." Voormalig minister Alain Van der Biest (53) is een buitenbeentje in de Parti Socialiste, en hij is daar fier op. "Ik heb geen patron. Ik heb er nooit een gehad. Ik ben geen smeergeld-man. Ik heb nooit één frank smeergeld aangenomen. Ik bezit zelfs geen eigen huis. Mijn vrouw werkt, ik leef eenvoudig en ben daar tevreden mee. Vergelijk mij nooit met de kaviaar-socialisten."

  De Standaard,

  'Hij zegt de hele tijd: ik wil niet met jullie praten.' Houwer heeft daar inderdaad geen behoefte aan. Hij wil eigen baas zijn. Een filmproducent is in zijn ogen alleenheerser. 'Bij het maken van een film is sprake van een piramide van talent', zegt hij in 1993 in een interview met Het Parool. 'Eén man staat helemaal bovenaan: de producent.' Van samenwerken, inspraak of advies moet hij niet veel hebben. 'Rob is altijd een einzelgänger geweest', zegt collegaproducent en vriend Matthijs van Heijningen.

  http://www.cinema.nl/cinema/magazines/news/index.jsp?portals=3142294=5268514=6868793,

  Ook blijft het de vraag door welke afwegingen de verschillende Nationale Jeugdorkesten zich bij de keuze van hun componist hebben laten leiden: heeft men het aangedurfd om een baanbreker, dwarsligger of einzelgänger uit te nodigen, of heeft men de keuze eerder gelegd bij een goede representant van 's lands hedendaags muziekklimaat?

  http://www.rnw.nl/componist/

  Hermans was een Einzelgänger, een schrijver die bij wijze van spreken graag in die hoek van de kamer ging staan, waar niemand dorst te komen, omdat het daar iets gruwelijks heerste: de absolute eenzaamheid.

  NRC,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een echte einzelgänger

  Vooral interessant is dat op de vraag wie men nu als de meest prominente sociologen van Nederland beschouwt juist ook namen genoemd worden van collega's die of echte Einzelgänger zijn of vooral alleen publiceren en dan meestal ook nog geen onderzoeksresultaten, maar beschouwingen: Abram de Swaan, Kees Schuyt, Jacques van Doorn, Johan Goudsblom, Anton Zijderveld.

  NRC,

  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een geboren einzelgänger

  Ook hierin was Beckmann een uitzondering. De schilderijen die hij maakte op zijn atelier aan het Rokin behoren tot zijn beste werk. Hij kon heel goed observeren, maar hij putte voornamelijk uit zijn eigen hoofd. Hij nam zijn dromen mee. Dat is het voordeel van de geboren Einzelgänger.

  NRC,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  einzelgänger 1.1

  bedrijf dat, organisatie die eigenmachtig optreden verkiest boven samenwerking

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

  Algemene voorbeelden


  Upedi, de federatie der uitzendkantoren, sluit einzelgänger Vedior Gregg uit de organizatie wegens gebrek aan deontologie en overtreding van de patronale afspraken.

  De Standaard,

  Een einzelgänger in het klantenbestand was La Rétine de Plateau, de organisatie voor de promotie van de Franstalige film in België.

  De Standaard,