elektriciteitscentrale


elektriciteitscentrale 1.0

installatie voor de opwekking van grote hoeveelheden elektriciteit

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een elektriciteitscentrale…

is een installatie

  • [Constructie] bestaat in hoofdzaak uit generatoren die elektriciteit opwekken, en die op gang gebracht worden door draaiende turbines; heeft in het geval van een klassieke centrale een installatie voor de verbranding van fossiele brandstoffen waarmee water wordt omgezet in stoom die de turbines doet draaien; beschikt in het geval van een kerncentrale over een kernreactor waarin warmte wordt opgewekt die ontstaat uit de splitsing van uranium; beschikt over een installatie voor waterkoeling met koeltorens waarin de opgewekte stoom wordt afgekoeld; heeft schoorstenen waardoor de verbrandingsgassen worden afgevoerd
  • [Functie] dient om elektriciteit op te wekken, vooral op grote schaal, voor de stroomvoorziening van een grote fabriek, een industriezone of een heel gebied
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak vanwege de verbrandingsgassen sterk milieubelastend
  • [Werkende kracht] werkt vaak met energie opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals kolen en gas; werkt ook vaak op kernenergie; werkt de laatste tijd soms ook geheel of ten dele op hernieuwbare energie

Algemene voorbeelden


Voor de productie van elektriciteit in elektriciteitscentrales worden hoofdzakelijk niet-hernieuwbare energiebronnen aangewend.

http://www.gent.be/

In het utopische geval dat men auto's zou laten rijden op waterstof, die men zou produceren met elektriciteitscentrales die zelf werken op basis van zonne-energie, beschikt men over een volkomen proper vervoersysteem.

De Standaard,

In de modernste elektriciteitscentrales komt aan elektrische energie slechts 55 procent beschikbaar van de energie die er via brandstoffen in is gestopt.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • een gebied van stroom voorzien
  • draaien
  • op aardgas draaien
  • op turf draaien
  • op waterkracht draaien
  • spanning leveren
  • stroom leveren
  • uitvallen

Stel dat de videorecorder van Lena stukgaat? Zo'n ding is niet voor de eeuwigheid gemaakt. Slijtage lijdt tot een mechanisch defect. Of de elektriciteitscentrale die Drempel van stroom voorziet, valt uit door jarenlange verwaarlozing.

Poes poes poes, Paul Mennes,

Er verscheen een klein rood lichtje, ongetwijfeld een test om er zeker van te zijn dat hij verbinding had met wat hij ook voor explosieven had geplaatst in de elektriciteitscentrale die dit gebied van stroom voorzag.

Crisis four, Andy McNab,

Het Duitse systeem van 15.000 V/16 2/3 Hz sluit niet aan bij de 50 Hz wisselspanning, die de Nederlandse elektriciteitscentrales leveren.

NRC,

De meeste elektriciteitscentrales in Egypte draaien al op aardgas.

http://ipsnews.be/categorieen/internaf.asp?idnews=3506,

De lening van 58 miljard yen is bestemd voor 8 projecten, waaronder de bouw van elektriciteitscentrales die draaien op waterkracht en warmtekracht.

NRC,

Acht Ierse elektriciteitscentrales draaien op turf, terwijl de bruine brok ook als huishoudelijke brandstof in kachels en fornuizen grote populariteit geniet.

NRC,

Een gemeentelijke elektriciteitscentrale draait zonder de vereiste vergunningen, een brandweergarage heeft geen voorzieningen getroffen voor het weglekken van benzine.

NRC,

als object bij een werkwoord


  • een elektriciteitscentrale bouwen
  • een elektriciteitscentrale exploiteren
  • een elektriciteitscentrale opstarten
  • een elektriciteitscentrale stoken

De productie van waterstof gebeurt het eenvoudigst door een elektrische stroom doorheen water te sturen. Daarbij ontbinden de watermoleculen en ontsnapt waterstofgas. Om het gas op grote schaal te produceren, zal men elektriciteitscentrales moeten bouwen.

De Standaard,

RWE Power AG (verder RWE) heeft het voornemen om een kolengestookte elektriciteits-centrale met een bruto elektrisch vermogen van circa 1600-2200 MWe op het terrein van Eemshaven te bouwen en te exploiteren.

http://www.commissiemer.nl/docs/mer/p17/p1758/1758-02sn.pdf

In Egypte is een elektriciteitscentrale opgestart met een capaciteit van 150 MegaWatt. De Kuraymat centrale wekt via gas en zonne-energie elektriciteit op: 's nachts opereert de centrale op gas en overdag schakelt de centrale voor het grootste gedeelte over op zonne-energie.

http://www.energiebusiness.nl/2011/07/13/eerste-hybride-elektriciteitscentrale-op-gas-en-zonne-energie/

De veevoederindustrie gaat onderzoeken of het economisch haalbaar is een elektriciteitscentrale te stoken met droge pluimveemest.

Meppeler Courant,

met adjectief ervoor


  • een gasgestookte elektriciteitscentrale
  • een klassieke elektriciteitscentrale
  • een kolengestookte elektriciteitscentrale
  • een milieuvriendelijke elektriciteitscentrale
  • een nucleaire elektriciteitscentrale

Een nabijgelegen nucleaire elektriciteitscentrale is zowat het enige waarop de 7.400 inwoners van dit verpauperde stadje trots kunnen gaan.

De Standaard,

Bij Gioia Tauro zou een enorme kolengestookte elektriciteitscentrale komen, de grootste van Italië, met een capaciteit van 2.600 megawatt.

NRC,

Daarnaast moeten wij kiezen voor de best beschikbare fossiele brandstoftechnieken, zoals moderne gasgestookte elektriciteitscentrales met een hoog rendement en voor de toepassing van warmtekrachtkoppeling.

http://www.agalev.be/programma2003/index.html

De stroomproducent beschikt over twee klassieke elektriciteitscentrales, verschillende waterkrachtcentrales en ten slotte eenheden die tegelijkertijd stoom en stroom leveren.

De Standaard,

De meest milieuvriendelijke elektriciteitscentrale is deze van Drogenbos, die draait op stoom- en gasturbines.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • een park van elektriciteitscentrales

De aardgasvraag van elektriciteitsproducenten is relatief flexibel omdat het park van elektriciteitscentrales als een 'pool' beheerd wordt en gedifferentieerd is over meerdere energiedragers.

http://www.creg.be/pdf/PI/creg-ipg2001nl.pdf,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen