elftal


elftal 1.0

geheel van elf personen of zaken; groep van vaak min of meer bijeenhorende personen of zaken; aantal van elf; elf personen; elf zaken; elf stuks

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een elftal…

is een aantal

 • [Leden] bestaat uit elf personen of zaken

  Algemene voorbeelden


  De voormalige Zuidafrikaanse minister van Defensie, Magnus Malan, en tien ander hoge officieren werden donderdag aangehouden en in beschuldiging gesteld wegens dertien moorden ten tijde van het apartheidsregime. Daarna werd het elftal, onder wie vijf generaals en een admiraal, op borgtocht vrijgelaten met het bevel opnieuw voor de rechter in Durban te verschijnen op 1 december.

  De Standaard,

  Bij de gondelvaart bijt de jeugd het spits af. Om acht uur gaat onder begeleiding van het koor De Flagellanten een elftal gondels van start.

  Meppeler Courant,

  In Dülken bestaat de fameuze Narrenakademie. Men vertelt een boeiende geschiedenis over de oprichting. Die zou te danken zijn aan een elftal Akenaren, dat aan de dwaasheden van zijn tijd niet wenste mee te doen en om die reden gedwongen was buiten de stadsmuren een verblijfplaats te zoeken. Die vond men in een bouwsel met 11 ramen.

  http://www.fenvlaanderen.be/fenomeen/oorsprong.htm

  Nu werken er ca. 100 mensen en is de fabriek na een elftal uitbreidingen gegroeid naar zo'n 25.000 m².

  http://www.vepa.nl/

  Ze speelde een elftal klavierstukjes van Mozart, Chopin, Debussy, Grieg, Schumann en Bartok.

  De Standaard,

  In een RIWA-studie (uitgevoerd in samenwerking met KIWA en VEWIN) werden recentelijk de concentraties van een elftal geneesmiddelen in Nederland bepaald.

  http://www.riwa.org/home.asp?pid=95,

  Met behulp van een elftal zenders, verspreid over de regio, kunnen zo'n 1300 beroeps en vrijwilligers, met daarnaast nog een flink aantal burgerpersoneel middels piepers opgeroepen worden.

  http://brandweerinfo.nl/regio/brabant/zuid-oost/indexnl.htm

  Er zijn een elftal uitsparingen gemaakt voor het plaatsen van 'stopcontacten' om later alle elektrische organen te kunnen voeden.

  http://www.astro.rug.nl/~nvws/ndrenthe/

  Combinatiemogelijkheden


  met substantief erachter


  • een elftal bladzijden
  • een elftal fouten
  • een elftal graden
  • een elftal klachten
  • een elftal portretten
  • een elftal tips

  Ik had een elftal fouten waarvan ik achteraf dacht: hoe kon ik die nu maken. Het zijn vaak niet de moeilijke woorden die voor problemen zorgen maar meer de alledaagse woorden.

  http://ehbrief.ehb.be/nieuwsbericht/dirk-mampaey-taalbewaarder-opleiding-journalistiek,

  De bereikbaarheid en hygiëne van station en perron staan veel meer ter discussie. In ons onderzoek reageerden 21 mensen, drie hadden geen klachten, vier reisden nooit met de trein. De overige veertien reacties herbergden een elftal klachten.

  Meppeler Courant,

  Het is algemeen geweten dat de Engelsen de beste filmtijdschriften op de markt brengen. Het onovertroffen Empire (december) bijvoorbeeld besteedt een elftal bladzijden aan de film en ook SFX (december) wist ons met een aantal interessante gesprekken te bekoren.

  http://www.moviegids.be/artdet.cfm?tekstnr=1137=5,

  In tegenstelling tot wat gisteren werd verwacht verliep de nacht tamelijk rustig, droog en met een elftal graden zelfs behoorlijk zacht.

  http://www.xs4all.be/~yvesgits/dbokt03.htm,

  Van Rompay [...] is 97, een nog altijd bedrijvige impressionist die zijn kunst weleer in Frankrijk heeft verfijnd. Jarenlang was hij een der intiemste vrienden van de Fee, in wiens laatste levensjaren hij een vijftal geschilderde en een elftal getekende portretten maakte.

  De Standaard,

  Om het fietsen tijdens een fietstocht of meer dagen durende fietsvakantie leuk te houden voor alle gezinsleden volgen hier een elftal tips.

  http://www.fietsvakantiepagina.nl/blog/11-tips-om-fietsen-met-je-kinderen-leuk-te-houden/,

  • een elftal experts
  • een elftal gegadigden
  • een elftal leden
  • een elftal medewerkers
  • een elftal personen

  De pakkende biografie van de hand van zijn trainer Alexandre Nikitin, die samen met een klein elftal medewerkers de schaakdiamant gedurende 13 jaar met wetenschappelijke precisie polijstte, toont dat Kasparov, ondanks zijn schaakgenie, op eigen houtje misschien nooit en zeker niet zo snel wereldkampioen zou zijn geworden en geeft een schokkend inzicht in het cynisch gekonkel in de schaakwereld van de Sovjet-Unie in de jaren zeventig en een flink stuk van de jaren tachtig.

  De Standaard,

  In de Zwolse vestiging werkt een elftal PTT-medewerkers onder leiding van manager Michiel Veen.

  Meppeler Courant,

  De historie van het roemruchte Dispuut Alcibiades gaat terug tot het jaar 1968, toen het Eindhovens Studenten Corps weer versterkt werd door een nieuwe lichting eerstejaars. Uit hun midden ontstond een jaarclub van een elftal personen, verrassend genoeg "Spuit Elf" genaamd.

  http://www.stack.nl/~alcibiad/

  Een elftal enthousiaste leden van Apollo, dat zijn muzikale bevrediging kennelijk niet uitsluitend in het harmonie-orkest kan vinden, vormt al jarenlang het streetparade-orkest A Banda.

  Meppeler Courant,

  Een elftal leden waaronder een jeugdlid bezochten zaterdag de vogelhut 'Diepental' van Het Drentse Landschap.

  Meppeler Courant,

  Hansman-van der Meulen is uiteindelijk gekozen uit een elftal gegadigden voor de functie, waarbij de ambtenaar in dit geval uitsluitend belast is met het voltrekken van huwelijken.

  Meppeler Courant,

  Kortom, we zijn mijlenver verwijderd van het Las Vegas van Ocean's Eleven, waarin Clooney als de goedgeklede Danny Ocean een elftal experts om zich heen verzamelde om drie casino's leeg te roven.

  ANP,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  elftal 2.0

  (voetbal; sport en recreatie)

  sportploeg die volgens de reglementen bestaat uit elf basisspelers of basisspeelsters; sportploeg van elf spelers; meestal in het bijzonder, in volgorde van frequentie: voetbalelftal; hockeyelftal; ook: cricketelftal
  Een ploeg in het American football bestaat uit twee elftallen, een elftal dat verdedigend en een elftal dat aanvallend speelt.

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een elftal…

  is een sportploeg; is een groep

  • [Leden] bestaat uit elf spelers of speelsters die tegelijkertijd in het veld staan, in het voetbal en hockey tien veldspelers en een doelman, en uit meestal drie tot vijf wisselspelers die op de bank zitten en desgewenst invallen voor anderen
  • [Activiteit of handeling] beoefent een balsport, met name voetbal, hockey of cricket

   Algemene voorbeelden


   De taak van de doelverdediger is de meest individuele van een elftal. Fouten van een doelverdediger leiden vaak direct tot een doelpunt.

   http://www.vvseh.nl/include/nl/Jeugdplan/Jeugdplan_SEH_2015.pdf,

   Achttien wedstrijden in Europa-Cupverband was Ajax ongeslagen, achttien keer dwong Ajax met superieure balcirculaties en doeltreffende aanvalscombinaties bij elftallen uit heel Europa diep respect af.

   NRC,

   Groningen lijkt na de 4-0 nederlaag met twee punten uit zes duels een regelrechte degradatiekandidaat te worden. Feyenoords tegenstander is letterlijk niet opgewassen tegen de fysieke kracht van de Rotterdammers. Elftallen die het toch al niet van hun technische vaardigheden moeten hebben, leggen het tegen Feyenoord ook op hun eigen terrein af.

   NRC,

   Een elftal dat zich schuldig maakt aan molestaties kan rekenen op een vermindering van het aantal punten of tot verwijdering uit de competitie.

   NRC,

   Aan de trainers herken je de elftallen. Zo vastberaden als Roda zich een weg naar de top baant, zo vastberaden is Huub Stevens. Zo boeiend en levendig is het spel van Roda: voetbal is noodzaak.

   NRC,

   Combinatiemogelijkheden


   als subject bij een werkwoord


   • aantreden
   • bestaan uit
   • bikkelen
   • draaien
   • functioneren
   • groeien
   • het veld op komen
   • meedraaien
   • presteren
   • spelen
   • strijd leveren
   • verliezen
   • voetballen
   • winnen

   Dat zijn elftal zojuist met 2-1 had verloren bij Paris St. Germain waardoor de Spaanse kampioen werd uitgeschakeld voor de Champions League, was de coach van Barcelona niet aan te zien.

   NRC,

   "Ons elftal bestaat uit tien spelers van Turkse afkomst en één Surinamer."

   NRC,

   Het karakter van de trainer is terug te zien in de manier waarop het elftal strijd levert.

   Meppeler Courant,

   "En als de resultaten dan wat minder zijn dan verwacht of als het elftal niet zo vlot draait als het zou moeten, dan krijgen de mekkeraars langs de kant natuurlijk gelijk."

   De Standaard,

   Het elftal van Georges Heylens presteerde allerminst sterk, maar KVM had het geluk dat Harelbeke tijdens de eerste helft stuntelde.

   De Standaard,

   Voor de laatste groep rest na de wedstrijd tussen Ajax en Milan vooral een gevoel van ergernis en slechts een beetje voldoening omdat het enige elftal dat wilde winnen won.

   NRC,

   "Weinig spelers stonden achter de coach bij de start van het seizoen", aldus Ince. "Dan kan een elftal niet soepel functioneren."

   De Standaard,

   Zonder de beoogde aankoop heeft RBC ook al een elftal dat in de top van de Gouden Gids Divisie kan meedraaien.

   De Telegraaf,

   Een elftal speelt zo goed als de tegenstander toelaat.

   NRC,

   "Als om kwart voor negen het luik van de tunnel omhooggaat, dan moet er een vastberaden ploeg het veld opstappen. Een elftal dat moet bikkelen tot de laatste seconde."

   De Telegraaf,

   Het voetbal in het Astridpark krijgt van de kenners evenwel nog steeds geen kwaliteitslabel. Met de sfeer keerden ook de resultaten terug, maar van leuk voetbal was in Brussel nog maar zelden sprake. "Ik zeg niet dat Anderlecht al opnieuw goed voetbal brengt, maar ik ben wél ontzettend tevreden", zet Boskamp daar tegenover. "Bovendien groeit dit elftal."

   De Standaard,

   Terwijl de elftallen het veld op komen, klateren twee duizend paar handen tegen elkaar.

   Meppeler Courant,

   "Wat Ajax heeft, dat in alle geledingen de elftallen op dezelfde wijze voetballen, dat is absoluut fantastisch."

   NRC,

   Waarschijnlijk onder druk van de omstandigheden (directe tv-reportage en 40.000 toeschouwers) liet Luinge de elftallen volgens schema om zes uur aantreden.

   NRC,

   Ajax begon met een 4-4-2-opstelling. Wanneer andere elftallen zo spelen is het beredeneerd, speelt Ajax zo dan is het de tactiek van de angst.

   NRC,

   Het leukste aan een voetbalwedstrijd is dat het creatiefste elftal wint.

   NRC,

   als object bij een werkwoord


   • een elftal aanmoedigen
   • een elftal aanpassen
   • een elftal begeleiden
   • een elftal bekendmaken
   • een elftal bijeenkrijgen
   • een elftal in het veld brengen
   • een elftal op de been krijgen
   • een elftal coachen
   • een elftal door elkaar gooien
   • een elftal leiden
   • een elftal motiveren
   • een elftal opstellen
   • een elftal royeren
   • een elftal samenstellen
   • een elftal schorsen
   • een elftal selecteren
   • een elftal smeden
   • een elftal sponsoren
   • een elftal terugtrekken
   • een elftal uit de competitie nemen
   • een elftal uitschakelen
   • een elftal veranderen
   • een elftal wijzigen

   De sponsoren die een elftal sponsoren, b.v. shirtsponsor, trainingspaksponsor of tassensponsor, kunnen een weblink krijgen vanaf de elftalpagina.

   http://www.vvhaaksbergen.nl/over-ons/sponsoring/

   Door het uitvallen van Weyers en Greven was Brassien gedwongen z'n elftal opnieuw door elkaar te gooien.

   Meppeler Courant,

   Trainer Broos selekteert pas zondag zijn elftal uit de kern van vijftien met wie hij vandaag naar Knokke op afzondering trekt.

   De Standaard,

   Schuitema die het moet stellen zonder Van der Sar en Teunissen zal zijn elftal zeker niet behoeven te motiveren.

   Meppeler Courant,

   Na het afgelopen wereldkampioenschap in Sydney kwam Oltmans drie maanden geleden met de hockeybond overeen tot en met 1998 door te gaan als bondscoach. De man die eerder de nationale vrouwenploeg onder zijn hoede had, voldeed in Australië aan de hooggespannen verwachtingen door zijn elftal naar een tweede plaats te coachen.

   NRC,

   Hij was een verdienstelijk voetballer, die zelfs gedurende enige tijd een plaatselijk elftal leidde.

   NRC,

   De KNVB kan clubs of elftallen schorsen als spelers zich misdragen tegen spelleiders.

   NRC,

   Van de gefuseerde vereniging DESZ was hij jarenlang bestuurslid en begeleidde hij elftallen.

   Meppeler Courant,

   Toen we naar Europa renden, hoefde ik in geen twee wedstrijden het elftal te veranderen.

   De Standaard,

   Na het zware verlies van woensdag tegen Boekarest wijzigde Hugo Broos opnieuw het elftal.

   De Standaard,

   Van Himst zou volgens de geruchten het elftal sterk aanpassen, door Nilis uit het team te laten.

   NRC,

   Schotse voetbalfanaten lieten via lezersbrieven in kranten als The Times [...] dat ze in het duel tussen Engeland en Duitsland het elftal van Berti Vogts zouden aanmoedigen.

   De Standaard,

   FC Twente is niet verder gekomen dan een ronde Europees voetbal. Het elftal werd gisteravond uitgeschakeld door Bayern München, de nummer twee van de plaatsingslijst in het toernooi om de UEFA-beker.

   NRC,

   Hugo Broos kon gisteren nog geen elftal bekendmaken voor het eerste duel met Schalke.

   De Standaard,

   "Wij zijn in een zeer moeilijke situatie terecht gekomen", merkte trainer Spelbos op. Hij had tegen FC Groningen weer heel veel moeite om een fit elftal in het veld te brengen.

   NRC,

   Coach Arend Kuipers had moeite om een elftal bijeen te krijgen en vond uiteindelijk Babette Gerretsen bereid om te keepen.

   Meppeler Courant,

   Coach Arend Kuipers kon afgelopen zondag nauwelijks een elftal op de been krijgen voor de inhaalwedstrijd tegen de hockeysters van Drienerlo in Enschede.

   Meppeler Courant,

   "Alle oud-internationals kunnen goed voetballen, maar deze jongens waren nog aardig fit ook." Collega Willy van de Kerkhof hoorde het met genoegen aan. Hij kon een elftal samenstellen dat zonder problemen de twee keer 35 minuten volhield.

   http://www.jaapvanbuchem.nl/1januari/,

   Een speler die er naast valt, mag niet tevreden zijn, is de stelling van Vandereycken. "Maar een trainer die een elftal kan opstellen zonder iemand in de kern te ontgoochelen is een eksemplaar dat nog moet uitgevonden worden", zegt de 50-voudige ex-Rode Duivel.

   De Standaard,

   In deze roerige sfeer moet Hiddink, in zijn tweede optreden als bondscoach, een elftal zien te smeden dat de teleurstelling van de ontmoeting met Frankrijk (1-0 nederlaag) uitwist.

   NRC,

   Hij kent een voetbalbestuur in de Haagse regio dat graag een compleet elftal zou royeren dat regelmatig voor moeilijkheden zorgt.

   NRC,

   Iets lastiger wordt het als er in de week voor de competitie elftallen teruggetrokken kunnen worden. In de damescompetitie is het qua aantallen al moeilijk om tot een goede indeling te komen, maar als dan ook nog Lutten en Vierhouten geen elftal op de been kunnen brengen, wordt het extra lastig.

   Meppeler Courant,

   Het bestuur amateurvoetbal van de KNVB kan sinds gisteren harder optreden tegen de verloedering op de velden. In geval van molestatie van een scheidsrechter bestaat nu de mogelijkheid de dader(s) en zelfs het betreffende elftal of de club onmiddellijk uit de competitie te nemen.

   NRC,

   met adjectief ervoor


   • een acceptabel elftal
   • een behoorlijk elftal
   • een degelijk elftal
   • een goed elftal
   • een representatief elftal
   • een respectabel elftal
   • een sterk elftal
   • een volwaardig elftal
   • een beter elftal
   • een sterker elftal
   • het beste elftal
   • het sterkste elftal
   • het sterkst denkbare elftal

   Gisteravond kon trainer Bert Jacobs ternauwernood een volwaardig elftal opstellen.

   NRC,

   Ondanks het niet meespelen van de geblesseerde Jannes de Lange, Wybrand Nauta en Arnout Veld had Ab Gritter een respectabel elftal op de been weten te brengen, dat in staat moest worden geacht de Groningers opzij te kunnen zetten.

   Meppeler Courant,

   "Met onze technische spelers konden we heel makkelijk op balbezit spelen. Zo had ik het ook in m'n hoofd. Dat we eindelijk weer met een representatief elftal konden aantreden en dat is gelukt."

   http://www.jaapvanbuchem.nl/1januari/,

   "En kijk wie nog overblijft: Staelens, Scifo, Nilis, Degryse, Albert, De Bilde, Oliveira. Sorry hoor, maar met zulke spelers beschik je gewoon over een goed elftal."

   De Standaard,

   "Ik ben professional genoeg om te beseffen dat het doel voor de komende maanden de kwalificatie voor het EK in Engeland moet zijn. Daarvoor heb ik het sterkst denkbare elftal nodig."

   NRC,

   De Spaanse subtopper, in de kwartfinale te sterk voor Feyenoord, heeft op papier een beter elftal dan Arsenal.

   NRC,

   "Daarbij komt dat het beste elftal niet altijd wint, zoals in de Europa-Cupfinale Olympique Marseille-Rode Ster."

   NRC,

   In een leuke, spannende en technisch hoogstaande wedstrijd was Vitesse het beste elftal.

   NRC,

   Giovanni Trapattoni, de Italiaanse trainer van Bayern München, moet zich door de vele blessures in allerlei bochten wringen om een acceptabel elftal op het veld te brengen.

   NRC,

   Als iedereen fit is, hebben we een heel behoorlijk elftal.

   Meppeler Courant,

   "Ook zonder Claessens en Spehar kunnen wij een degelijk elftal in lijn brengen."

   De Standaard,

   Het scheiden van beide wedstrijden met een paar dagen of langer stelt Ajax bovendien in staat twee keer een sterk elftal op de been te brengen.

   Meppeler Courant,

   In het resterende deel van de wedstrijd bleek dat Bayern na de beginjaren zeventig over een veel sterker elftal beschikte.

   NRC,

   Het was de tweede maal sinds de blessure- en schorsingsgolf dat wij, op Bisconti na, met ons sterkste elftal aan de aftrap kwamen.

   De Standaard,

   • een ander elftal

   Behalve Toxopeus zijn Vossen en Van den Boogaard de belangrijkste aanwinsten, Grijpma is de opvallendste afwezige in de selectie van Van 't Hek. Het is niet zijn taak om een ander elftal op te stellen, maar om het elftal anders te laten spelen. "We moeten leren strijden. Niet alleen bij mooi weer in Amstelveen leuk hockeyen, maar ook in het buitenland. Onder alle omstandigheden."

   NRC,

   "Of dit elftal het niveau kan halen van het verongelukte team? Je kunt geen levenden met doden vergelijken. Dit is een ander elftal."

   NRC,

   • het blauw-zwarte elftal
   • het oranje-zwarte elftal

   Waarschijnlijk zien de andere teams het oranje-zwarte elftal graag naar de overgangsklasse zakken zodat ze die verre reis niet meer hoeven te maken.

   NRC,

   Bij de start van het verse kampioenschap werd in het blauw-zwarte elftal op geen enkel stekje het naamplaatje "Van der Heyden" geprikt. "Een ontgoocheling? Dat is zéér zacht uitgedrukt. En een onaangename verrassing van formaat."

   De Standaard,

   • een buitenlands elftal

   Leuk en aardig, noemt hij het voetbal in Nederland, attractief zelfs. Maar juist omdat het niet meer dan aardig en leuk is schieten spelers tekort wanneer ze geconfronteerd worden met buitenlandse elftallen.

   NRC,

   • zijn eigen elftal

   Gritter, feestsigaar in de mond, had een fantastische wedstrijd gezien. Hij sprak van promotie voor het amateurvoetbal. Dat zijn eigen elftal slechts één helft had bijgedragen aan die reclamespot was, zo maakte hij de balans op, ook de verdienste van Veendam 1894.

   Meppeler Courant,

   Trainer Henk de Velde heeft respect voor de tegenstander, maar gelooft ook in de kansen van zijn eigen elftal.

   Meppeler Courant,

   • een (zwaar) gehandicapt elftal
   • een (zwaar) gehavend elftal

   Vrijdag reist Sporting met een gehavend moreel en een zwaar gehandicapt elftal naar Club Brugge.

   De Standaard,

   Twee gehandicapte elftallen en een keihard bevroren grasmat waren er de oorzaak van dat Beerschot-Sint-Niklaas kwalitatief nooit hoge toppen scheerde.

   De Standaard,

   Zaterdagavond verscheen Havelte met een gehavend elftal binnen de lijnen.

   Meppeler Courant,

   Van Hanegem zal komende zondag in de competitiewedstrijd tegen Roda JC een zwaar gehavend elftal op moeten stellen.

   NRC,

   • het hele elftal

   Hij kroop liever in elkaar van schaamte toen hij na afloop de trainer hoorde zeggen dat de hele tactische bespreking voor niets was geweest door zijn fout en dat het hele elftal het zelfvertrouwen verloor door zijn fout.

   NRC,

   Blij als hij was imiteerde hij de Pierre van Hooydonk-snoekduik en kreeg het hele elftal in z'n nek.

   Meppeler Courant,

   "Houston zei gisteren dat we moesten winnen voor Graham. Daar wilde het hele elftal zich ook voor inzetten."

   NRC,

   • een hoger elftal
   • een lager elftal
   • hogere elftallen
   • lagere elftallen

   Spelers/speelsters uit een hoger elftal mogen wel invallen in een lager team; dit is echter niet gebruikelijk/netjes.

   http://mhcdewarande.nl/files/library/100906%20richtlijnen%20voor%20de%20coach.pdf

   Ik herinner mij ir. Ernst Neuerburg, een voorzitter van na Wereldoorlog 2, die mondeling in de clinch raakte met het in een lager elftal spelende lid Loek Menschaar.

   NRC,

   De Havelter voorzitter noemt het een slechte zaak dat er geen A-elftal meer op de been kan worden gebracht. 'Als dit zich doorzet naar de lagere elftallen, is dat een zorgwekkende ontwikkeling', zegt Romp.

   Meppeler Courant,

   "Mijn twee zoons bereikten de voetballeeftijd terwijl Ajax met Johan Cruijff en Pietje Keizer over de wereld heerste. Ze werden lid van de Amsterdamse voetbalvereniging Swift, raakten tot hogere elftallen bevorderd en speelden uitwedstrijden in afgelegen dorpen waarvan ik had aangenomen dat er vreedzame boeren woonden."

   http://www.nrc.nl/W2/Lab/Magazine/juni2000.html,

   • (het, dit) huidige elftal

   Dit huidige elftal heeft in de kwalificatie prestaties geleverd die nergens op slaan.

   De Limburger,

   Het huidige elftal herbergt geen vedetten meer.

   Meppeler Courant,

   Een ster als Cruijff kent het huidige elftal [...] niet.

   NRC,

   De donkere jongens van het huidige elftal - Edgar Davids, Patrick Kluivert, Winston Bogarde, Clarence Seedorf en Michael Reiziger - zijn hartsvrienden, kabel zoals ze in Suriname zeggen.

   De Standaard,

   • (een, het) jeugdig elftal
   • (een, het) jong elftal

   Het jonge elftal waarmee Van Gaal met Ajax in 1995 de Champions League veroverde dient als voorbeeld.

   Haarlems Dagblad,

   Besiktas is op papier een sterkere formatie dan het jonge elftal van René Vandereycken, die ook in Istanbul zonder scrupules de weg naar het doel van Dirk Rosez zal dicht timmeren.

   De Standaard,

   Wie zo vaak wint, zo vaak mooi voetbal speelt, zo vaak wordt gevierd, moet oppassen niet ten onder te gaan aan zelfingenomenheid. En vooral bij een jeugdig elftal bestaat voortdurend gevaar voor zo'n houding.

   NRC,

   • een nieuw elftal

   Naar Zambia ging veel sympathie uit. In april van dit jaar verongelukte vrijwel de gehele selectie bij een vliegramp. Met een nieuw elftal kwam het land verrassend dicht in de buurt van de eindronde.

   Meppeler Courant,

   PSV is het seizoen ingegaan met, op een paar spelers na, een geheel nieuw elftal.

   NRC,

   Kan de 47-jarige coach de motivatie opbrengen een nieuw elftal naar de top te leiden?

   NRC,

   Ik vroeg de voorzitter twee tot drie jaar om werk te maken van een nieuw elftal.

   De Standaard,

   • een ongewijzigd elftal

   Een ongewijzigd elftal met negen Belgen en twee volledig geïntegreerde buitenlanders (Hellers, Wamberto) - dit moet een unicum zijn in het hedendaagse Belgische profvoetbal - reageerde na tien minuten gevat op de sterke ouverture van Aalst, waar Van Wambeke en een uiterst bedreven Lauwers (na gele schorsing) de plaats innamen van Carlos en de geel geschorste Temmerman.

   De Standaard,

   "Indien wij de Champions League halen, kunnen wij misschien de punten sprokkelen die de andere clubs van een voorronde afhelpen en riskeert België niet langer zijn derde deelnemer aan de Uefacup", aldus Broos, die een ongewijzigd elftal (met Spehar en zonder Medved) aankondigde.

   De Standaard,

   "Dankzij deze overwinning doen we weer mee voor de titel, maar Lokeren blijft voor mij de grootste favoriet," aldus de Lokerenaar, die een ongewijzigd elftal naar de aftrap stuurde.

   De Standaard,

   • een plaatselijk elftal

   Hij was een verdienstelijk voetballer, die zelfs gedurende enige tijd een plaatselijk elftal leidde.

   NRC,

   Van zijn elfde tot zijn dertiende jaar was mijn broer de beste speler van het plaatselijk elftal.

   Het hooglied, Valère Depauw,

   • een vast elftal

   "Om de huidige moeilijkheden te overwinnen heeft de nationale ploeg een duidelijk stramien nodig, een vast elftal ook zodat je telkens op een basisgedachte kunt terugvallen", aldus de balkunstenaar die door dagjespolitieker Paul Van Himst plots onaantastbaar wordt geacht als ankerman achter de diepste spits(en).

   De Standaard,

   De Portugezen misten de helft van hun vaste elftal.

   NRC,

   • een volledig elftal

   Een extra moeilijkheid was dat Meppel maar ternauwernood een volledig elftal op de been kon brengen.

   Meppeler Courant,

   Over een paar jaar voetballen volledige elftallen in cyberspace, voorzien van microfoons waarmee ze naar hartelust op elkaar en de scheids kunnen schelden.

   de Volkskrant,

   • een zwak elftal

   Feyenoord weet wel raad met de zwakke elftallen van de eredivisie.

   NRC,

   ( Voor "het Nederlands elftal" zie de verbindingen.)
   • het Argentijnse elftal
   • het Belgisch elftal
   • het Braziliaanse elftal
   • het Colombiaanse elftal
   • het Duitse elftal
   • het Egyptische elftal
   • het Engelse elftal
   • het Franse elftal
   • het Italiaanse elftal
   • het Kroatische elftal
   • het Nigeriaanse elftal
   • het Portugees elftal
   • het Roemeense elftal
   • het Schotse elftal
   • het Surinaamse elftal
   • het Tsjechische elftal
   • het Zambiaanse elftal
   • het Zweedse elftal

   Spits Martin Dahlin was in het kwalificatietoernooi de ster van het Zweedse elftal door zes keer te scoren.

   NRC,

   De wederopbouw van het Zambiaanse elftal heeft zich in een razendsnel tempo voltrokken.

   NRC,

   Vandaag onder andere een gesprek over de tactiek die het Nederlands elftal moet hanteren tegen de eerste tegenstander van Oranje: het geslepen Tsjechische elftal.

   Haarlems Dagblad,

   "Er lopen in Nederland nog voldoende goede Surinaamse voetballers rond die niet voor Oranje in aanmerking komen en wel een enorme versterking zouden betekenen voor het Surinaamse elftal."

   NRC,

   Het Schotse elftal won zijn WK-kwalificatiewedstrijd in Estland met 3-0, een papieren overwinning nadat de spelers van Estland niet kwamen opdagen.

   De Standaard,

   Popescu erkende dat hij bij de Brabantse club zelden tot het niveau kwam dat hij in het Roemeense elftal haalde.

   NRC,

   Oefenduels zoals die van volgende week tussen het Nederlands en het Portugees elftal, hebben nauwelijks nog amusementswaarde en geen enkel sportief belang meer.

   NRC,

   "De regering denkt dat de juiste beslissing is genomen, maar voor ons is het beter als we kunnen spelen", verklaarde Egu Augustine (ex-AA Gent en Kortrijk), de aanvoerder van het Nigeriaanse elftal.

   De Standaard,

   Het Kroatische elftal blijft verbazen. De debutant in kwalificatie groep 4 voor de Europese titelstrijd volgend jaar in Engeland won zaterdag in Zagreb met 4-0 van Oekraïne.

   NRC,

   "Voetballers zijn natuurlijk slimmeriken - en vergeet niet de trainers. Neem de spelers van AC Milan en het Italiaanse elftal. We hebben dat op video aan de scheidsrechters tijdens ons seminar in Dallas laten zien."

   NRC,

   Het Franse elftal, dat in vijf voorgaande duels slechts twee keer scoorde, won in Parijs met 4-0 van Slowakije.

   NRC,

   Paul Parker, 29 jaar, rechterverdediger van Manchester United. Hij speelt vandaag zijn achttiende interland. Hij viert zijn rentree in het Engelse elftal na anderhalf jaar afwezigheid.

   NRC,

   De 54-jarige Utrechtse trainer, die in eigen land het laatst actief was bij ADO Den Haag, keerde onmiddellijk naar Nederland terug en zal morgen niet in de dug-out zitten als het Egyptische elftal de belangrijke kwalificatiewedstrijd voor de Africa Cup in en tegen Algerije speelt.

   NRC,

   In juni van dit jaar werd Rene Higuita, doelman van het Colombiaanse elftal, gearresteerd voor zijn aandeel in een ontvoeringszaak.

   NRC,

   Romario werd na de wereldkampioenschappen van afgelopen zomer ook al uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. In de Verenigde Staten leidde hij het Braziliaanse elftal met vijf doelpunten naar de wereldtitel.

   NRC,

   Het werd nooit meer rustig rond de nationale ploeg, de sfeer was verziekt en de voorbije maanden kon het Belgisch elftal alleen nog winnen van Armenië.

   De Standaard,

   Sergio Goycochea, doelman van het Argentijnse elftal, is bij zijn club River Plate uit de basis verdwenen.

   Meppeler Courant,

   Karlsruhe SC overweegt bij de Duitse bond een aanklacht in te dienen tegen Lothar Matthäus. De aanvoerder van het Duitse elftal beledigde zaterdag na afloop van het duel met Karlsruhe SC (2-2) vice-voorzitter Ulrich Heynig.

   Meppeler Courant,

   • het Amsterdamse elftal
   • het Dordtse elftal
   • een Meppeler elftal

   Nadat in mei het clubhuis van de zaterdag tweedeklasser totaal werd vernield, nam de redactie van deze krant het initiatief een benefietwedstrijd te organiseren. Daarbij werd in eerste instantie gedacht aan een duel tussen een Meppeler elftal en Sportclub Heerenveen.

   Meppeler Courant,

   De trots van half voetbalminnend Nederland is ten onder gegaan aan armzaligheid. Een dergelijke conclusie is waarschijnlijk nog nooit aan Ajax besteed. Maar na de tweede wedstrijd tegen Auxerre - in de Franse competitie verworden tot een labiele middenmoter - rest het Amsterdamse elftal niets anders dan een negatieve beoordeling. Tactisch en zowaar technisch speelde Ajax ver onder het niveau dat de verwende aanhang gewoon is.

   NRC,

   Dordrecht '90 heeft weer voor een verrassing gezorgd door Heerenveen in eigen stadion op een gelijkspel (1-1) te houden. Het tegen rechtstreekse degradatie vechtende Dordtse elftal is nu al vijf wedstrijden ongeslagen.

   NRC,

   met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


   • een aanvallend elftal
   • een bezoekend elftal
   • een verdedigend elftal

   Een American footballploeg bestaat uit twee elftallen, een verdedigend elftal (defense) en een aanvallend elftal (offense).

   http://www.play-football.net/nl/news/details.php?id=363,

   Nadien bleef Ajax het meest aanvallende elftal in een best genietbare eerste helft, maar Anderlecht was wél de gevaarlijkste ploeg.

   De Standaard,

   Teleurstellende partij tussen Deinze, dat het talent en vernuft miste om een goed georganizeerd Beerschot te ontwrichten en een bezoekend elftal dat er na de 3-9-pandoering van vorige week voor opteerde zich te herpakken met snelle uitbraken.

   De Standaard,

   • een dwalend elftal
   • een zwalkend elftal

   Hij houdt z'n spelers elke week weer voor dat ze initiatieven moeten nemen, maar tegen Veendam 1894 gooide het aanvankelijk dwalende elftal de schroom pas na de hervatting van zich af.

   Meppeler Courant,

   Brandsma mag de komende weken proberen zijn zwalkende elftal weer in het gareel te krijgen.

   Meppeler Courant,

   • een gedisciplineerd spelend elftal
   • een ongeïnspireerd spelend elftal
   • een prestatief spelend elftal

   Een kleine nederlaag, geleden door een gedisciplineerd spelend elftal met doelman Robert Westerveen en laatste man Anton Bijker als absolute uitblinkers.

   Meppeler Courant,

   Ongeïnspireerd spelend elftal lijdt kansloze nederlaag. FC Meppel lijkt nu al voetbalmoe.

   Meppeler Courant,

   Het streven bleef de prestatief spelende elftallen met een gelijk aantal gespeelde wedstrijden de laatste twee competitiewedstrijden in te laten gaan.

   http://www.knvb.nl/knvb1/yearlyreport20002001/yearlyreport1.sps,

   • een vertegenwoordigend elftal

   "Wanneer ik eerder professionele begeleiding had gekregen, had ik nu misschien in een vertegenwoordigend elftal gespeeld".

   Meppeler Courant,

   Voetballers die al eens acte de présance in een Nederland vertegenwoordigend elftal hebben gegeven, zijn uitgesloten omdat de FIFA niet toestaat dat spelers voor meer dan één land uitkomen.

   NRC,

   Johnson, Boffin en Walem tobben met blessures. De andere spelers moeten met hun nationaal team aantreden. De Fifa, die er alles aan doet om de vertegenwoordigende elftallen te beschermen, stelt hun werkgever (Anderlecht) voor een voldongen feit.

   De Standaard,

   met adjectivisch voltooid deelwoord


   • een geijkt elftal
   • een geïmproviseerd elftal
   • een gelouterd elftal
   • een gerenoveerd elftal
   • een gewijzigd elftal
   • een ingespeeld elftal
   • een vernieuwd elftal
   • een versterkt elftal
   • een verzwakt elftal

   Old Forward speelde tegen het hoger geplaatste VIOS met een danig verzwakt elftal.

   Meppeler Courant,

   Het Nederlands cricketelftal is er niet in geslaagd de tweede wedstrijd op de tour door India te winnen. Van een met twee testspelers versterkt elftal van de Indiase spoorwegen werd gisteren met acht wickets verloren.

   NRC,

   "Bij mijn komst bij Havelte kreeg ik overigens al te maken met een vernieuwd elftal, omdat spelers als Alfred Dunnink, Marco Dunnink, René Schulting en Wietse Houtman niet meer beschikbaar waren."

   Meppeler Courant,

   Trainer Ab Gritter, teruggekeerd op het oude nest, heeft moeten bouwen aan een bijna geheel vernieuwd elftal.

   Meppeler Courant,

   Club beschikt niet alleen kwalitatief en kwantitatief over de sterkste spelersgroep, maar ook over een vast spelstramien en een ingespeeld elftal.

   De Standaard,

   Guy Mangelschots was alweer verplicht een gewijzigd elftal naar de aftrap te sturen.

   De Standaard,

   Fris en gretig trad Lammers' gerenoveerde elftal voor de dag.

   NRC,

   Avontuur, frivoliteit en durf, ja, tegen Sparta en Go Ahead, maar niet tegen puur defensieve en in Europa-Cuptoernooien gelouterde elftallen als Auxerre.

   NRC,

   De trainer heeft sinds de voorbereiding nog geen enkele keer met zijn geijkt elftal kunnen spelen.

   De Standaard,

   Trainer Fokko Wielink stuurde een geïmproviseerd elftal het veld in, dat op vijf plaatsen afweek van de ploeg die vorige week zo sterk speelde tegen SC Heerenveen.

   Meppeler Courant,

   Het geïmproviseerde elftal betrok op het winderige sportpark Ezinge, waar 900 mensen het veld omzoomden, onmiddellijk de verdedigende stellingen.

   Meppeler Courant,

   De spelers van het geïmproviseerde elftal vochten als leeuwen en sleepten een verdienstelijke 2-2 uit het vuur.

   Meppeler Courant,

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: onder

   • (het) elftal onder 17 jaar
   • (het) elftal onder 21 jaar

   De 84-voudige Oostenrijkse international Bruno Pezzey is zaterdag in een ziekenhuis in Innsbruck overleden [...]. In 1990 werd hij trainer van het Oostenrijks elftal onder 21 jaar.

   NRC,

   Zaterdag werd het Nigeriaanse elftal onder 17 jaar wereldkampioen door in de finale van Ghana te winnen.

   NRC,

   Voorzetsel: tot

   • een elftal tot en met 23
   • een elftal t/m 23

   Er is een elftal t/m 23 jaar geformeerd waarin talentvolle beloftes (ook A en B spelers) een kans krijgen zich te onderscheiden onder leiding van Fokko Wielink en Gerard de Lange.

   Meppeler Courant,

   • elftallen van een club
   • elftallen van een voetbalclub

   Bij een buurtcafé denk ik altijd aan het café waar mijn vader zondagsochtends uit de mis naar toe ging om een potje te kaarten. Of waar het elftal van de voetbalclub bijeen kwam voor de wedstrijd om gezamenlijk naar de uitwedstrijd te gaan en later weer samen te komen met andere elftallen van dezelfde club.

   http://www.tilburg.nl/index_domein.asp?DOMEINID=29

   • het elftal van Barry Hulshoff
   • het elftal van Cruijff
   • het elftal van Danny Blind
   • het elftal van Dick Advocaat
   • het elftal van Jan Ceulemans
   • het elftal van trainer Hiddink
   • het elftal van trainer Westerhof
   • het elftal van Wilfried Van Moer

   Het elftal van Danny Blind streed tegen de Tsjechen voor een allerlaatste kansje. Maar al na 35 minuten keek de thuisploeg tegen een achterstand van 0-2 aan.

   http://www.ad.nl/ad/nl/1049/Oranje/article/detail/4161590/2015/10/13/Oranje-loopt-EK-mis-na-nieuwe-zeperd.dhtml,

   Al in de eerste speelhelft troefde PSV Ajax af. Jonk trof toen nog de paal, terwijl doelman Van der Sar Degryse van een doelpunt hield. Na de pauze was het elftal van Dick Advocaat evenwel niet af te stoppen door de thuisploeg.

   De Standaard,

   Toch was de nederlaag van Barcelona niet alleen aan Busquets te wijten. Het elftal van Cruijff kwam individuele kwaliteiten tekort om aanspraak te maken op de overwinning.

   NRC,

   Voor Aalst was de overwinning tegen Germinal een opsteker. Het elftal van Jan Ceulemans won met 2-0 en hoeft zich niet veel zorgen meer te maken over het behoud.

   De Standaard,

   Valencia is lijstaanvoerder. Het elftal van trainer Hiddink won in een spectaculair duel van Tenerife, 3-2.

   NRC,

   De Rode Duivels waren in de 118de Derby der Lage Landen compleet kansloos tegen een technisch superieur Nederlands elftal. Het elftal van Wilfried Van Moer vormde nooit een ploeg en kwam er met een 0-3-nederlaag nog genadig van af.

   De Standaard,

   FC Groningen heeft in groep 9 twee punten minder dan het ongeslagen Cealul Peatra Neamt. De Roemeense ploeg komt zaterdag in het Oosterpark op bezoek. Het elftal van trainer Westerhof moet die wedstrijd winnen om verder te bekeren.

   Meppeler Courant,

   Toen Vercammen omwille van een tweede gele kaart vroegtijdig de kleedkamer mocht opzoeken, was het bleke elftal van Barry Hulshoff uiteraard volledig uitgeteld.

   De Standaard,

   • het elftal van Italië
   • het elftal van Moravië
   • het elftal van Spanje
   • het elftal van Tsjechië

   Zelfs de spelopvatting van de elftallen van Spanje en Italië vertoont overeenkomsten met die van Duitsland, Nederland en Zweden.

   NRC,

   We gaan een benefietwedstrijd organiseren, tussen de elftallen van Tsjechië en Moravië.

   NRC,

   in voorzetselgroep


   • in dienst van het elftal spelen

   "En nu kunnen ze me wel verwijten dat ik geen clubman ben, maar ik heb altijd in dienst van het elftal gevoetbald. Ik ging voorop in de strijd", aldus De Lange.

   Meppeler Courant,

   Michel Kreek verruilde vorig jaar november Ajax voor Padova. De voetballer, die door het afzeggen van acht oud-clubgenoten gisteren werd geselecteerd voor het Nederlands elftal, heeft het naar zijn zin in Italië. "Er wordt natuurlijk wel wat van me verwacht. In dienst van het elftal spelen is daarom niet voldoende. Een doelpunt, dát telt."

   NRC,

   De aanvallers Savicevic en Simone spelen veel meer in dienst van het elftal dan Gullit nog kon opbrengen.

   NRC,

   • (de) balans in het elftal
   • (het) evenwicht in het elftal

   De komende twee weken zullen wij op de trainingen moeten werken aan nog meer evenwicht in het elftal.

   Meppeler Courant,

   De Zwollenaar werd bewust buiten de basis gehouden om het evenwicht in het elftal terug te brengen.

   Meppeler Courant,

   Volgens Issy ten Donkelaar ontbeekt het Feyenoord aan balans in het elftal.

   NRC,

   Met de terugkeer van voorstopper Wietse Houtman is er meer balans in het elftal gekomen.

   Meppeler Courant,

   De onvermijdelijke degradatie komt tot stand na een tumultueus seizoen, waarin trainer Geert Lanjouw op straat werd gezet en z'n opvolger Evert Zwiers er maar niet in slaagde de balans in het elftal te herstellen.

   Meppeler Courant,

   • (een, hun, zijn) plaats in het elftal
   • een plaatsje in het elftal
   • plaatsen in het elftal
   • (een, zijn) positie in het elftal
   • een vaste stek in het elftal

   Niemand mag van de trainer een vaste stek in het elftal verlangen.

   De Standaard,

   Waar Jazet erin slaagde om als ervaren speler zijn positie in het elftal te heroveren, werden andere geroutineerde hockeyers in de aanloop van de Olympische Spelen uit de selectie gezet.

   http://spitsnet.nl/cci.php?rid=3=25354,

   Dubbele bezetting: trainers streven er tegenwoordig naar op iedere positie in het elftal een haast evenwaardige doublure te hebben voor de basisspeler.

   De Standaard,

   Marc wordt vaak overgeslagen en heeft daardoor problemen om zijn positie in het elftal te vinden.

   De Standaard,

   "Sinds ik bondscoach ben heb ik al meer dan genoeg probleempjes gehad met de bezetting van die ene positie in het elftal."

   De Standaard,

   Iedere international weet dat deze week de plaatsen in het elftal worden verdeeld.

   De Telegraaf,

   "Want wie ben ik om te mogen verkondigen dat ik een plaatsje in het elftal verdien?"

   De Standaard,

   Na het povere spel zal een aantal reserves een plaats in het elftal claimen.

   NRC,

   "Zeven man zijn al zeker van hun plaats in het elftal", aldus Philippe Saint-Jean, de coach van de Beloften.

   De Standaard,

   Voor het eerst sinds lang beschik ik over een volledige spelersgroep, een bewijs dat iedereen klaarstaat om er iets van te maken en wil knokken voor zijn plaats in het elftal.

   De Standaard,

   Niemand kan een plaats in het elftal claimen op basis van zijn verdienste tijdens het afgelopen kampioensjaar.

   NRC,

   • de samenhang in het elftal

   De samenhang in het elftal groeit.

   De Standaard,

   Alle samenhang in het elftal verdween en toen Taument al in de 47ste minuut voor 4-0 zorgde (op slag van rust scoorden Scholten en Van Loen), maakte het Rotterdamse publiek zich op voor een monsterscore.

   NRC,

   • iemand uit het elftal laten
   • iemand uit het elftal spelen
   • uit het elftal verdwijnen

   De Pool Iwan, die door zijn technische kwaliteiten snelheidsduivel Babangida uit het elftal speelde.

   NRC,

   Uiteraard wil de coach in de beslissende fase van de strijd om de plaatsen voor de play-offs geen onnodige risico's lopen door belangrijke basiskrachten uit het elftal te laten.

   NRC,

   Na de tegenvallende competitiestart onder Neumann verdween ik uit het elftal.

   De Standaard,

   • leiders van een elftal
   • spelers van een elftal
   • supporters van een elftal

   Eenheid is prachtig (en op zich zelfinspirerend), maar het kan toch nooit meer dan een middel zijn, niet een doel op zich zelf. Ook de tienduizenden supporters van een elftal vinden een tijdelijke eenheid, die ook heel meeslepend kan zijn.

   Het verschil met anderen, J.L. Heldring,

   Onder zeer slechte weersomstandigheden werd de slotronde van het Bedrijfs- en Zomeravondvoetbal afgewerkt. De wedstrijdleiding besloot in overleg met scheidsrechters en leiders van de elftallen om slechts 2x20 minuten te spelen, omdat er toch niets meer op het spel stond.

   Meppeler Courant,

   Standard was niet onder de indruk van de 6-1 afpoeiering van een klein half jaar terug - er stonden slechts drie spelers van dat elftal op het veld - en zette vol vertrouwen koers richting doelman Verlinden.

   De Standaard,

   • de prestatie van zijn elftal
   • de prestaties van zijn elftal

   Trainer Broos was behoorlijk teleurgesteld in de prestatie van zijn elftal.

   De Standaard,

   Trainer Wielink had na de wedstrijd geen goed woord over de prestatie van zijn elftal en hij realiseerde zich terdege dat wanneer het zo verder gaat de eindbestemming weleens derde klasse zou kunnen zijn.

   Meppeler Courant,

   Trainer Fokko Wielink was na afloop absoluut niet te spreken over de prestaties van zijn elftal.

   Meppeler Courant,

   Het is boeiend Van Gaal te horen uitweiden over zijn werk, over zijn spelers, over de prestaties van zijn elftal, over hun prachtige triomf.

   NRC,

   • het spel van zijn eftal

   Volgens Capello had het zwakke spel van zijn elftal afgelopen najaar vooral te maken met de mindere vorm van de vermoeide internationals.

   NRC,

   Hij klonk teleurgesteld, niet verbitterd. Daarvoor was het spel van zijn elftal vooral voor rust van een te hoog gehalte geweest.

   Meppeler Courant,

   • de samenstelling van een elftal

   "Een scheidsrechter moet fluiten en zich niet met de samenstelling van de elftallen bemoeien."

   NRC,

   • kiezen voor het elftal

   De verwachting is dat trainer Jan Derk Brandsma zal kiezen voor het elftal dat afgelopen weekeinde een goede indruk achterliet in de oefenwedstrijd tegen SV Epe.

   Meppeler Courant,

   Hij koos voor het elftal dat het Lokeren vorige week in de tweede helft moeilijk maakte: met Clement en Vangronsveld en zonder Hasi en Goor.

   De Standaard,

   met telwoord ervoor


   • beide elftallen

   Beide elftallen speelden met rouwbanden ter nagedachtenis aan de Italiaanse voetbalfan die zondag in Genua werd doodgestoken.

   NRC,

   Vooraf al waren beide elftallen verzekerd van een plaats in de tweede ronde.

   De Telegraaf,

   ( Voor "het eerste, tweede en derde elftal" zie de verbindingen.)
   • het 4de elftal
   • het 4e elftal
   • het vierde elftal
   • het vijfde elftal
   • het zesde elftal
   • het zevende elftal
   • het achtste elftal
   • het negende elftal
   • het tiende elftal
   • het elfde elftal
   • het twaalfde elftal

   Op zondag 1 november wachtte ons de lastige uitwedstrijd in Winterswijk tegen het twaalfde elftal van de plaatselijke FC.

   http://www.longa30.nl/fc-winterswijk-12-longa30-9/,

   Wanneer er gekeken wordt naar de verdediging, dan lijkt de verdediging van OKSV's derde elftal beter dan die van het elfde van Nulandia, omdat ze tot nu toe 12 treffers in 8 wedstrijden tegen hebben gehad. Dat is een gemiddelde van 1.50 goals per wedstrijd, terwijl het gemiddelde van het elfde elftal van Nulandia stipt 5 tegendoelpunten per wedstrijd is. Ze lieten namelijk in 8 wedstrijden al 40 keer tegen scoren.

   http://www.oksv.nl/cgi-bin/index.pl?indexpage=/index.html&subpage=www.oksv.nl/cgi-bin/nieuws/nieuwsitem.pl%3Fid%3D7452,

   Het tiende elftal is vanmiddag kampioen geworden in de Mannen Zaterdag reserve zesde klasse. Het elftal won met 5-0 van ASC'62/Dalfsen 9 en mocht vervolgens de schaal in ontvangst nemen.

   http://www.hhc-hardenberg.nl/news/item/tiende-elftal-kampioen-na-5-0-overwinning/,

   Op dit (zeker voor een amateurclub) fraaie sportcomplex in Winterswijk moest Longa 9 aantreden tegen het negende elftal van de plaatselijke FC.

   http://www.longa30.nl/fc-winterswijk-9-longa30-9-op-fraai-complex/,

   Verbouw-, aftimmer- en onderhoudsbedrijf Kleveringa heeft onlangs het achtste elftal van voetbalvereniging Olympia '28 in het nieuw gestoken.

   http://www.zwartewaterkrant.nl/30852.html,

   Het zevende elftal van VEV '67 wenst u prettige kerstdagen en sportief nieuwjaar!

   https://www.facebook.com/Vrienden-van-het-zevende-896052783770965/,

   Hij speelt in het zesde elftal van zijn club, maar heeft een traptechniek waar menig profvoetballer jaloers op zal zijn!

   https://nl-nl.facebook.com/AD.NL/posts/885870911432001,

   Na veel discussie en voorspellingen vooraf is het vijfde elftal, onder grote belangstelling, erin geslaagd om als eerste seniorenelftal op "Sportpark Ons Nieuwe Erf" een titel binnen te halen.

   http://www.bsc68.nl/1/744/het-vijfde-elftal-schrijft-historie/,

   De klok wees nog vijf minuten aan toen een speler van het vierde elftal van KHC uit Kampen in de competitiewedstrijd in Steenwijk tegen de reserves van Steenwijker Boys zijn zelfbeheersing verloor.

   Meppeler Courant,

   Eindstand: 1. 2e elftal (zondag) 9 pnt., 2. 4e elftal (zondag) 6 pnt., 3. 1e elftal (zaterdag) 5 pnt., 4. 3e elftal (zondag) 4 pnt., 5. A1-junioren 4 pnt., 6. 4e elftal (zondag) 2 pnt.

   Meppeler Courant,

   Het tweede elftal van de zondagafdeling ging er uiteindelijk met de eerste plaats van door, terwijl de tweede plaats weggelegd was voor het 4de elftal.

   Meppeler Courant,

   • 385 elftallen
   • 550 elftallen
   • (de) twee elftallen
   • zes elftallen

   "Met elf teams van spelers jonger dan tien (die zeven tegen zeven voetballen), zes elftallen onder de twaalf en vijf beneden de vijftien is het constant puzzelen."

   De Standaard,

   Ik was bij een sportwedstrijd, twee elftallen speelden matig en ik werkte, zoals dat van me verwacht werd.

   Murfreesboro blues, Mart Smeets,

   Wat doet die vierde man? "De vierde man, de tweede scheidsrechter dus, is effectief aanwezig. Tot nu toe had hij bij de kwalificatiewedstrijden alleen een administratieve taak aan de zijlijn. Dat gaat veranderen op het WK. Daar zal het arbitrale kwartet samen met de twee elftallen bij aanvang van de wedstrijd het veld op marcheren."

   NRC,

   Een American footballploeg bestaat uit twee elftallen, een verdedigend elftal (defense) en een aanvallend elftal (offense).

   http://www.play-football.net/nl/news/details.php?id=363,

   Het jaarverslag van de KNVB meldde dat niet iedereen overtuigd was van de noodzaak en het nut van het damesvoetbal. De voetbalbond bleek echter in een behoefte te voorzien. In 1971 registreerde men 385 elftallen en circa 5500 leden; in 1972 ging het inmiddels om respectievelijk 550 elftallen en 8000 leden. In de daaropvolgende jaren stelde bijna iedere voetbalvereniging een of meerdere dameselftallen op.

   http://www.nationaalarchief.nl/knvb/inleiding/inleid109.htm

   met bezittelijk voornaamwoord


   • mijn elftal
   • je elftal
   • jouw elftal
   • uw elftal
   • haar elftal
   • zijn elftal
   • ons elftal
   • jullie elftal
   • hun elftal

   Louis van Gaal moest op het laatste ogenblik nog aan zijn elftal sleutelen.

   De Standaard,

   Trainer Van Hanegem deed de problemen af met de simpele opmerking dat, nadat in de eerste tien minuten een paar grote kansen om zeep waren geholpen, zijn elftal "tegen zichzelf aan het vechten was".

   NRC,

   "Tegen Italië zat er een goed stramien in ons elftal."

   De Standaard,

   "Het gaat me te ver om één speler aan te vallen", vond Gerets. "Heel mijn elftal functioneert niet."

   De Telegraaf,

   "Wanneer je vijf of zes spelers in je elftal hebt, die dit niveau niet aankunnen verlies je zo'n wedstrijd."

   Meppeler Courant,

   Vaak bracht het Zomeravondvoetbal sfeer, Supporters stonden dan hun elftal op te zwepen.

   Meppeler Courant,

   Toegegeven, ze hadden de ruimte om hun kunstjes te vertonen, hun elftal stond met 4-1 voor, dus hadden ze niets te verliezen.

   NRC,

   met onbepaald voornaamwoord


   • elk elftal

   Het gaat wat te ver om de transfer van Jan Wouters naar PSV te bestempelen als een paniekaankoop. Voor elk elftal zou hij op dit moment nog een versterking zijn.

   NRC,

   "Bernd laat al weken zien in topvorm te zijn. Hij is voor elk elftal een versterking, dus ook voor de nationale ploeg."

   Meppeler Courant,

   voorafgegaan door naamvalsgenitief


   • Keegans elftal
   • Lammers' elftal
   • Vergoossens' elftal

   Newcastle United en Arsenal verzuimden zaterdag op gelijke hoogte als Blackburn te komen. Keegan's elftal werd op eigen veld verrast door Southampton, waar oud-international Alan Ball als coach voor het gewenste schokeffect zorgde.

   Meppeler Courant,

   Fris en gretig trad Lammers' gerenoveerde elftal voor de dag.

   NRC,

   Wat nu MVV?, vroegen de Maastrichtse fans zich bij het slotsignaal af. Vergoossens' elftal kan niet gerust zijn. Het degradatiespook waart nog rond bij De Geusselt, zeker met het oog op het zware programma.

   NRC,

   met ander, nevengeschikt substantief


   • clubs of elftallen
   • spelers en elftallen

   De KNVB kan clubs of elftallen schorsen als spelers zich misdragen tegen spelleiders.

   NRC,

   De strenge straffen tegen spelers en elftallen die een scheidsrechter te lijf gaan, blijven tot aan het einde van dit seizoen van kracht.

   NRC,

   Zwaardere straffen of uitsluiting van spelers en elftallen, het heeft volgens Van der Borden niet het gewenste effect gehad.

   NRC,

   gevolgd door als


   • een elftal als Ajax

   Een elftal als Ajax kan schitteren als vanouds.

   NRC,

   Vaste verbindingen


   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als deel van een afleiding


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen