emocratie


emocratie 1.0

(politiek en bestuur; neologisme)

democratie waarin emoties centraal staan en bewust wordt ingespeeld op de emotie; samenlevingsvorm waarin emoties centraal staan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een emocratie…

is een democratie; is een staatsvorm

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een democratie waarin emoties centraal staan en niet de ratio

    Algemene voorbeelden


    De democratie is ook een emocratie, dat bewijst moderne politiek voortdurend. Journalisten gaan daar vaak en ver in mee, té vaak en té ver.

    http://www.mediakritiek.be/blog/2012/08/journalisten_te_emotioneel_over_vrijlating_michele_martin.html,

    Danneels waarschuwt voor emocratie. "Democratie gaat onmerkbaar over in emocratie. Emoties regeren meer en meer de samenleving". Dat zei kardinaal Godfried Danneels maandag in zijn redevoering bij de opening van het academisch jaar aan de Universiteit van Tilburg (Nederland) [...]. "Emoties beheersen de maatschappij en de mens in hun denken en doen. Men neemt dan ook overhaaste besluiten, die enkele maanden later vaak noch financieël, noch politiek, uitvoerbaar blijken te zijn", zo stelde Danneels.

    Gazet van Antwerpen,

    Er heerst omtrent het functioneren van onze parlementaire democratie inderdaad een wijdverbreide, maar enigszins vage, onvrede. De antwoorden die vooralsnog op deze onvrede werden gegeven, lijken ons veeleer bliksemafleiders die net een verdere uitholling van de democratie tot gevolg hebben. Personencultus en emocratie vieren hoogtij.

    http://www.n-va.be/programma/wiewatwaarom/manifest.asp

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1999