en de boer, hij ploegde voort


en de boer, hij ploegde voort 1.0

een boer gaat altijd door met werken, wat er ook gebeurt, omdat het boerenwerk niet kan wachten
Komt uit het gedicht "Ballade van den boer" van J.W.F. Werumeus Buning uit 1935. Wordt meestal in toepassing op boeren gebruikt, in veel mindere mate ook op andere harde werkers.

Algemene voorbeelden


Een Staphorster jaarmarkt zou niet volledig zijn, als daar niet de show van tractoren, landbouwmachines en werktuigen bij was [...]. Bij het zien van dit indrukwekkende materieel, vaak in frisse tinten geschilderd, moet zelfs de grootste nurks of kritikaster tot de conclusie komen dat het aloude gezegde 'En de boer, hij ploegde voort', geen holle frase is.

Meppeler Courant,

Uit de analyses blijkt verder dat de overvloedige aanwezigheid van graangewassen na een vijftigtal jaar alweer ophield. Waarschijnlijk tengevolge van uitputting van de bodem. Maar de boer, hij ploegde voort, een eindje verderop.

De Standaard,

De boer, hij ploegde voort, zij het ondertussen met een tractor, de vooruitgang was nu eenmaal niet te stelpen.

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

Van de drie Vlaamse leden van de Brusselse regering is Rufin Grijp (SP) de enige die geen grote verklaringen aflegde over de recente communautaire spanningen in het Hoofdstededelijk Gewest. Jos Chabert (CVP) en Vic Anciaux (VU) waren er snel bij in een poging om scherpe perskommentaren te weerleggen. Grijp niet. "En de boer, hij ploegde voort", zegt hij over zichzelf.

De Standaard,