energiebesparend


energiebesparend 1.0

op de energiekosten besparend; besparend op de kosten voor het gebruik van elektra, gas of brandstoffen als olie en benzine; minder energie vergend; waardoor minder energie nodig is

Algemene voorbeelden


Algemeen lijken de specifieke activiteiten moeilijk te identificeren vooral omdat de doelstellingen in kwestie vaak veelvuldig zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de uitgaven om energiebesparende uitrustingen te installeren die een gunstige impact hebben op het milieu.

http://www.plan.be/nl/news/presse/20020422/press.htm,

De reflectorhalogeenlamp op netspanning heeft een levensduur die 2 tot 3 maal hoger is dan de reflectorgloeilamp. Hierdoor dienen deze lampen minder vaak te worden vervangen, waardoor de onderhoudskost kan worden gehalveerd. Door hun hoger rendement zijn deze lampen ook energiebesparend.

http://www.vei.be/Frameset.htm

Zachte leningen kunnen de inzet van energiebesparende innovaties in nieuwbouw en renovatie stimuleren.

http://www.e-stem.nl/,

De ramen vormen een dubbele façade, die energiebesparend is.

http://www.fondsbkvb.nl/studiereis/sympo/uitkomst.htm

Als u grotere hoeveelheden levensmiddelen energiebesparend en zeker wilt invriezen en bewaren, is een diepvrieskist het ideale apparaat voor u.

http://www.deschouwwitgoed.nl/

Behalve het energiebesparende aspect, door middel van toepassing van energiezuinige verlichting, is in de loop van de jaren door grote (energie)bedrijven ook veel aan de verlichting gedaan ten aanzien van het fenomeen vandalisme.

Meppeler Courant,

Het onderzoek naar hernieuwbare energiebronnnen dient opgevoerd en het gebruik van energiebesparende systemen aangemoedigd.

De Standaard,

Het materiaal isoleert veel beter dan de meer traditionele kunststofplaten en is daarom energiebesparend.

http://www.livios.be/nederlands/archief/bouwkrant/271101/art.9.asp

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • energiebesparende adviezen
  • energiebesparende tips

Wij zijn u graag van dienst en maken vrijblijvend een prijsopgave voor al uw technische installaties. U kunt bij ons terecht voor energiebesparende adviezen en tips.

http://www.walraveninstallatie.myweb.nl/

Informatievoorziening: sinds 1995 biedt Osaka Gas energiebesparende tips en kooprecepten aan via het Internet.

http://www.ez.nl/home.asp?page=/technieuws/technws9/tn9907/9907j.htm

De heer Jan Mulder, bekend van de actie zuinig/stoken/zuinig aan, op radio Drenthe, gaf de dames veel energiebesparende tips mee.

Meppeler Courant,

  • energiebesparende apparatuur
  • energiebesparende installaties
  • energiebesparende toestellen

De aankoop van spaarlampen en douchekoppen door particulieren en de installatie van energiebesparende toestellen in bedrijven wordt gesubsidieerd.

De Standaard,

Het installatiepakket bestaat uit: Verwarmingsinstallaties; Airconditioninginstallaties; Warmteterugwinning; Warmtewisselaars [...]; Energiebesparende installaties; Regelsystemen, afstandbeheer; Warmwatervoorzieningen.

http://www.ava-bv.nl/Default2.htm

Na aanschaf van energiebesparende apparatuur en/of het treffen van energiebesparende maatregelen stuurt u het premieformulier en de samenvatting EPA, met aankoopbewijzen aan REMU.

http://www.remu.nl/energieprestatieadvies.html

Voor de bedrijven en de tertiaire sector zijn overheidssubsidies ter beschikking als ze bij de plaatsing van ventilatie- en klimaatregelingssystemen en persluchtnetten energiebesparende toestellen introduceren.

De Standaard,

  • energiebesparende banden

Eén van de prototypes had deurpanelen en spatborden uit koolstofvezel en superlichte magnesiumvelgen met energiebesparende banden.

De Standaard,

  • energiebesparend beleid

Als belangrijk onderdeel van het energiebesparende beleid en ter bestrijding van de lichtpollutie moet de overheid werk maken van een rationele openbare verlichting.

http://www.ping.be/jacky_maes/leefmilieu.htm

  • energiebesparende douchekoppen
  • energiebesparende platen
  • energiebesparende pompen

Aannemers juichen over milieuvriendelijke bouwmaterialen, huishoudens investeren in energiebesparende douchekoppen, en voor homeopathische geneesmiddelen ('zoals de natuur het zelf gewild heeft') wordt op prime time televisie geadverteerd.

NRC,

Succesvolle maatregelen bij de huishoudens waren vooral de stimulering (door subsidies) van Hoog Rendements verwarmingsketels, waarvan er vorig jaar 120.000 zijn geplaatst, en de afzet van energiebesparende douchekoppen.

NRC,

Het glas heeft een gemiddelde lichtdoorlaatbaarheid van ca. 90%. Ook kan de kas met energiebesparende polyacrylaatplaten of met polycarbonaatplaten (wel brandgevoelig) worden bedekt, met een gemiddelde lichtdoorlaatbaarheid van 70-78%.

http://www.avag.nl/nl/

Energiebesparende warmte-koude pompen houden de aquaria en andere dierenverblijven ieder afzonderlijk nauwkeurig op temperatuur.

http://www.diergaardeblijdorp.nl/nl/index.html,

  • energiebesparende investeringen

Ook energiebesparende investeringen in de woning krijgen een fiscaal duwtje in de rug.

http://www.agalev.be/programma2003/index.html

Ondernemingen die investeren, krijgen - onder zekere voorwaarden - een investeringsaftrek. Die hangt af van de stijging van het indexcijfer; voor het boekjaar 1995 bedroeg die 3 % voor kmo's [...], maar 13,5 % voor energiebesparende investeringen of ontwikkeling van nieuwe produkten die niet schadelijk zijn voor het milieu.

De Standaard,

  • energiebesparende maatregelen

Vorig jaar is de uitstoot van kooldioxide in het milieu met 1,2 miljoen ton verminderd, als gevolg van alle energiebesparende maatregelen bij huishoudens, bedrijfsleven en overheid.

NRC,

Het Nederlandse energieverbruik stijgt nog altijd, ondanks efficiëntieverhogende maatregelen en de overgang naar een kenniseconomie. Daarom zijn ook in de ICT energiebesparende maatregelen nodig.

http://www.e-stem.nl/

Ze constateerde verder dat ook de aanbevelingen om energiebesparende maatregelen bij de woningbouw niet optimaal waren gebruikt.

Meppeler Courant,

Een erkend adviseur kan u adviseren over welke energiebesparende maatregelen in uw geval genomen kunnen worden.

http://www.dubo-centrum.nl/

Met deze regeling kunt u een fikse premie ontvangen als u energiezuinige apparatuur aanschaft of energiebesparende maatregelen treft.

http://www.remu.nl/energieprestatieadvies.html

Gemeenten, woningcorporaties en particuliere verhuurders kunnen rekenen op extra geld voor energiebesparende maatregelen, vooral in de bestaande bouw.

http://www.agpo.nl/magazine/25/5.html,

  • energiebesparende projecten

Hij wijst op de meerwaarde voor de Vlaamse verbruikers en de distributie-intercommunales, de regionale gasverdelers. De realisatie verhoogt de beschikbaarheid van aardgas in Vlaanderen en dat kan een grote troef zijn voor energiebesparende projecten via warmtekrachtkoppeling.

De Standaard,

  • energiebesparende techniek
  • energiebesparende technieken
  • energiebesparende technologie
  • energiebesparende technologieën

De thema's van de programma's variëren van energie uit biomassa tot invoering van energiebesparende technologie in het midden- en kleinbedrijf.

http://www.vu.nl/english/o_o/instituten/IVM/nme/index.htm

De introductie van energiebesparende technologieën en methoden maakt landen minder afhankelijk van dure importen en schommelingen in energie-prijzen.

http://www.minbuza.nl/OriginalDocuments/c_64242.pdf,

Het beleid voor Rationeel Energiegebruik verder ondersteunen door de budgetten voor onderzoek en ontwikkeling om te schakelen van onder meer kernenergie naar energiebesparende technologie, hernieuwbare energiebronnen en afbouw van de oude pistes.

http://www.agalev.be/programma2003/index.html

De onzekerheid over de rentabiliteit van deze energiebesparende techniek als gevolg van nieuwe prijssystemen voor gas en elektriciteit zal leiden tot minder investeringen in nieuwe installaties.

http://www.ecn.nl/press/index.html

Bovendien zorgden de relatief lage energieprijzen ervoor dat noch huishoudens, noch industrie en transport op zoek gingen naar energiebesparende technologieën.

http://www.minaraad.be/2001/2001-17.pdf,

Volgens Gilijamse blijft de nieuwbouw namelijk de kraamkamer voor energiebesparende technieken.

http://www.agpo.nl/magazine/25/5.html,

  • energiebesparende toepassingen

Voor het toepassen van nieuwe technieken is het soms mogelijk subsidies te krijgen. Dit geldt onder andere voor enkele energiebesparende toepassingen (duurzame energie).

http://www.dubo-centrum.nl/

  • energiebesparende verlichting
  • energiebesparende voorverwarming

In de winter zijn die temperaturen niet altijd haalbaar, maar dan kan het systeem wel zorgen voor een energiebesparende voorverwarming.

De Standaard,

Vooral door verandering van gedrag (apparatuur die niet in gebruik is uitschakelen, lichten uitdoen als dat kan) en de aanschaf van energiebesparende verlichting blijken garagebedrijven te kunnen bezuinigen.

Meppeler Courant,

  • energiebesparende voorzieningen

In het convenant wordt het aanbrengen van extra energiebesparende voorzieningen genoemd.

Meppeler Courant,

Het schaalvoordeel van grotere huishoudens wordt versterkt doordat meerpersoonshuishoudens vaker energiebesparende voorzieningen in hun woning hebben getroffen dan alleenstaanden.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah156/nl/samenvatting.htm,

Het effect van de in 1996 geïntroduceerde (en sindsdien jaarlijks verhoogde) Regulerende Energiebelasting zal daarom pas geleidelijk zichtbaar worden via investeringen in energiebesparende voorzieningen, die er financieel aantrekkelijker door worden.

http://www.vu.nl/english/o_o/instituten/IVM/nme/index.htm

EPA is een advies voor gebouwgebonden energiebesparende voorzieningen.

http://www.dubo-centrum.nl/

In de woningen worden de volgende energiebesparende voorzieningen aangebracht: de geïsoleerde scheidingsvloeren van woningen met berging respectievelijk grond [...], isolerende beglazing in de glasopeningen van de gehele woning, HR++ glas met warmtereflecterende coating.

http://www.duinparkplan.nl/duinrel.htm

met bijwoord


  • zeer energiebesparend

Andere projecten zijn: een energiezuinig wonigbouw-project uit begin jaren tachtig waar zonnepanelen zeer energiebesparend werkten maar er toch geen bestellingen volgden (typisch Fins) [...] en een competitie-inzending voor het voormalige vliegveld van Oslo (Farnaboo), waar op het schiereiland de relatie mens-natuur hersteld dient te worden.

http://www.fondsbkvb.nl/studiereis/sympo/uitkomst.htm

met werkwoord


  • energiebesparend bouwen

Net als Wijers, zei De Boer vanmorgen veel te verwachten van compenserende maatregelen. Zij verwees daarbij naar de effecten van duurzaam, dat wil zeggen energiebesparend bouwen en nadere afspraken met nutsbedrijven en industrie over energiebesparing.

NRC,

  • energiebesparend werken

Wasresultaat. Net zoals bij de energieklasse is hier ook een indeling van A tot G, waarbij de A-klasse het meest energiebesparend werkt.

http://www.deschouwwitgoed.nl/

in voorzetselgroep


  • om energiebesparende redenen
  • op energiebesparende wijze

Frankrijk nam in 1976 om energiebesparende redenen het Europese voortouw voor de invoering van zomer- en wintertijd.

De Standaard,

32 procent weet ook dat bio staat vóor grondstoffen die natuurlijk of biologisch afbreekbaar zijn en die op milieuvriendelijke en energiebesparende wijze geproduceerd worden.

De Morgen,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • energiebesparend en milieuvriendelijk
  • materiaalbesparend en energiebesparend
  • milieubesparend en energiebesparend
  • mileuvriendelijk en energiebesparend

Milieuvriendelijk en energiebesparend. Een schip van 1200 ton kan in één keer evenveel lading aan als 40 treinwagons of 50 vrachtwagens.

http://www.zeekanaal.be/nl/binnenvaart.html

Door deze complexiteit gecombineerd met een onzekere vraag (regelgevinggestuurd), zijn de risico's vaak hoger dan bij andere technologieën. Dit leidt tot het gebruik door bedrijven van hogere discontovoeten en langere terugverdientijden voor milieu- en energiebesparende technologieën dan voor andere investeringen.

http://www.kleurrijkvlaanderen.be/doc/serv_discussienota_milieu_en_innovatie.pdf,

Duurzaam wordt vooral synoniem gesteld met milieu- c.q. energiebesparend.

http://www.allergo.nl/gedubohfdstk1.PDF

Men zal dan innovatie meer richten op produktontwikkeling, milieutechniek, materiaal- en energiebesparende technologie en organisatie.

NRC,

Limburg Fietst wil vooral het fietsen promoten als een gezonde, ontspannende, energiebesparende en milieuvriendelijke activiteit.

De Standaard,