energiedrank


energiedrank 1.0

drank die energie levert
In de algemene taal in toepassing op sportdranken zoals Isostar, die tijdens of na het sporten gedronken worden, maar ook in toepassing op cafeïnehoudende oppeppende frisdranken als Red Bull.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Energiedrank…

is een drank; is een vloeistof; is een stof

  • [Ingrediënt] bestaat uit water, zouten, mineralen en suiker. De oppeppende frisdranken bevatten ook de stimulerende stoffen cafeïne en taurine.
  • [Functie] geeft energie, houdt het vochtgehalte van het lichaam op peil of wordt als frisdrank gebruikt, hetzij als pepmiddel, hetzij voor de smaak
  • [Container] wordt verkocht in flesjes of blikjes
  • [Tijd] wordt als sportdrank gedronken voor, tijdens of na het sporten

Algemene voorbeelden


Edith van Dijk is [...] Europees kampioene geworden op de 25 kilometer. De 29-jarige langeafstandszwemster [...] leidde van start tot finish [...]. Onderweg kende Van Dijk, die in totaal 5,5 liter energiedrank tot zich nam, ondanks het getoonde gemak wel degelijk moeilijke momenten.

De Telegraaf,

De meesten komen voor hun plezier, lachen heel wat af. En pakken als ze dorst hebben een pilsje. Terwijl de fanatiekelingen in het gezelschap een fles water of een blikje energiedrank aan de lippen zetten.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


energiedrank 1.1

soort of merk energiedrank

Betekenisbetrekking


metonymie
Specifiek stof : soort stof
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


In een goede dorstlesser zit behalve een portie koolhydraten ook wat natrium (keukenzout) voor een betere absorptie [...]. Sportvoeding. Reepjes, gels en energiedranken bevatten voornamelijk koolhydraten en wel in een hoge tot zeer hoge concentratie.

http://marmotte.bizland.com/,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding