epidemiologisch


epidemiologisch 1.0

betrekking hebbend op de epidemiologie; verband houdend met de epidemiologie; behorend tot de epidemiologie; gespecialiseerd in de epidemiologie; de epidemiologie betreffend; in bijwoordelijk gebruik: uit het oogpunt van de epidemiologie; op epidemiologische wijze

Algemene voorbeelden


Een epidemiologische studie gaat na of er een statistisch verband bestaat tussen een bepaalde factor en het optreden van een ziekte, en bepaalt dan het belang van dit verband.

http://139.165.92.135/neederlands/pgepidemiologie.htm

Kinderen die in de baarmoeder een verhoogde straling ondergingen blijken vooral verstandelijk achter te blijven. Deze testen moeten echter nog verder worden uitgediept en verfijnd [...]. Het is volgens de professor vandaag nog te vroeg om epidemiologische besluiten te trekken uit de kernramp.

De Standaard,

Wél lijkt het me redelijk om aan te nemen dat bevolkingsonderzoek in het Westland een van de beste mogelijkheden biedt om de effecten van pseudo-oestrogenen epidemiologisch aan te tonen.

http://www.socialcritic.org/delfland-gifland.htm

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • epidemiologisch onderzoek

In zijn Nobel voordracht van 1929 beschreef hij zijn oorspronkelijke experimenten en het daarop volgend epidemiologisch onderzoek volledig vanuit het vitamine perspectief.

http://www.xs4all.nl/~wjsn/anw5.htm

Het onderzoek in de geestelijke gezondheidszorg wordt extra gestimuleerd: een epidemiologisch onderzoek wordt uitgevoerd.

http://minsoc.fgov.be/cabinet/beleidsnota_geestelijke_gezondheidszorg.htm

We hebben epidemiologisch onderzoek gedaan bij dienstplichtigen en daaruit blijkt dat de bacterie bij minder dan 20% van de achttienjarigen voorkomt.

NRC,

  • epidemiologisch onderzoeker

Een epidemiologisch onderzoeker toetst zijn hypothese door verbanden te leggen in een grote groep mensen. Allerlei variabelen verstoren de betekenis van de resultaten, zoals geslacht, leeftijd, ras, sociale status, alcoholgebruik, rookgedrag en voedingsgewoonten. Voor het aantonen van een verband tussen bijvoorbeeld pancreaskanker en voedingsvet moeten daarom van een zeer groot aantal proefpersonen voldoende gegevens beschikbaar zijn.

http://www.kennislink.nl/publicaties/de-keerzijde-van-visolie,