epiek


epiek 1.0

(literatuur en theater)

literatuur waarin het verhalende overheerst; verhalende literatuur
Tot de bekendste epische genres behoren de roman, de novelle en het heldendicht.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Epiek…

is literatuur; is kunst

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is tekst waarin het verhalende aspect, het beschrijven van gebeurtenissen, overheerst
  • [Toepassingsgebied of bereik] omvat alle teksten, zowel proza als poëzie, waarin een verhaal verteld wordt, met genres als het heldendicht of epos, de mythe, het sprookje, de roman, novelle, het episch gedicht, enz.
  • [Specificatie of referentiekader] is een van de drie literaire hoofdgenres naast de lyriek en de dramatiek

    Algemene voorbeelden


    Het 'chanson de geste' is een genre uit de Franse middeleeuwse epiek van de 11de tot 14de eeuw, dat de legendarisch geworden heldendaden van meestal historische figuren vertelt.

    http://home.planetinternet.be/~sintlod8/kleinkunst/kleinkunst_1.htm

    In aparte hoofdstukken wordt tevens uitvoerig aandacht besteed aan de vroegste Middelnederlandse letterkunde, de invloed van de Latijnse kultuur, de hoofse lyriek, de epiek, de profaan-etische literatuur, de mystiek, de vernieuwende impact van de drukpers en de ontdekking van "fiktie" in de 12de eeuw.

    De Standaard,

    Zo bezien is het begrijpelijk dat Gerritsen zich in de eerste plaats richtte op de meer canonieke genres als epiek en lyriek. Dit valt onder meer af te lezen aan de tekstedities die hij bezorgde, of hielp bezorgen: afgezien van de Wrake-teksten en de Lantsloot vander Haghedochte gaat het om Het liedboekje van Marigen Remen (1966), Het Antwerps liedboek [...], De reis van Sint Brandaan [...] en De borchgravinne van Vergi (1997).

    http://www.leidenuniv.nl/host/mnl/prijs/meester.html,

    epiek 2.0

    verhalende stijl

    Algemene voorbeelden


    Etienne Leroux neemt het ganse probleem van onze verbrokkelde westelijke 'beschaving' onder de loupe en zijn epiek blijft niettegenstaande de teoretische achtergrond uiterst levendig en boeiend.

    Miniaturen, Karel Jonckheere,

    E-mailberichten lijken stilistisch erg goed op kattebelletjes. Wie zijn e-post doorneemt, verwacht doorgaans geen epiek.

    http://www.donboscohoboken.be/cursus/

    De Geruchten speelt in de buurt van Waregem in het midden van de jaren zestig [...]. Stilistisch betokkelt Claus in deze roman vele snaren: van stevige epiek tot alledaagse spreektaal, over grappen en grollen.

    De Standaard,