ervaringsgericht


ervaringsgericht 1.0

gericht op ervaring; afgestemd op het verwerven van ervaring; toegespitst op het opdoen van ervaring

Algemene voorbeelden


Ervaringsgericht contact met andere levensbeschouwelijke opties en tradities zet aan tot vergelijking en verheldering.

http://koine.vsko.be/portal/page?_pageid=415,77692&_dad=portal&_schema=portal_portal_id=5_folder_id=77692,

In sommige steden heerst de 'one-trickarchitectuur' (het Bilbaomodel). De stad dient een divers karakter te bezitten, moet ervaringsgericht zijn en zich onderscheiden door een eigen identiteit.

http://www.fondsbkvb.nl/studiereis/sympo/uitkomst.htm

De integratie van theorie en praktijk geeft de student een grondig, ervaringsgericht inzicht in de ecologie van aquatische systemen.

http://allserv.rug.ac.be/~cjanssen/education/courses/edu1_du.htm

Er is een prachtige afdeling 'natuur', met info over dieren, bossen, zee, aardbevingen, vulkanisme. Met steeds een ervaringsgericht stuk voor kinderen (ook leuk voor volwassenen), o.a. een aardbevingsimulatie.

http://www.wereldvlinders.be/diary/diary-full.html

Vorig jaar telde De Mozaïek amper acht Belgische leerlingen. Directie en leerkrachten sloegen daarop de handen in elkaar en stelden een opvoedingsproject op dat gebaseerd is op vijf pijlers: lerend, dynamisch, open, multicultureel en ervaringsgericht.

De Standaard,

Intakefase/inventariserende fase. Deze bestaat ondermeer uit een gesprek, ervaringsgerichte situaties waarin de beleving voorop staat en uit de aanraking.

http://www.haptotherapeuten-vvh.nl/beroepsprofiel/beroepsprofiel.htm,

In samenwerking met uw opleidingsconsulenten of een extern bureau zorgen wij voor de logistieke en ervaringsgerichte ondersteuning tijdens uw ééndaagse of meerdaagse opleidingen.

http://www.adventuretrips.be/

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een ervaringsgerichte aanpak
  • een ervaringsgerichte methode
  • een ervaringsgerichte methodiek
  • een ervaringsgerichte oefening
  • een ervaringsgerichte training
  • een ervaringsgerichte vorm van
  • een ervaringsgerichte wijze van

Wel wordt door de inbreng en houding van de trainer het groepsdynamisch proces bijgestuurd, geactiveerd en inzichtelijk gemaakt. Het is een ervaringsgerichte wijze van leren waarbij veel aandacht gaat naar wat je denkt en voelt.

http://www.gestalt.nl/

De Pessotherapie is een ervaringsgerichte methodiek, met analytische inslag, waarbij lichaamswerk gebruikt wordt als een essentieel element.

http://users.skynet.be/kern/pessoart.html

In de praktijkvakken leer je via ervaringsgerichte oefeningen jezelf kennen als handelend wezen.

http://www.irishb.be/ergotherapie.htm

Een meer ervaringsgerichte aanpak binnen die scholen vindt baat bij deze naar leeftijd heterogene groepering.

http://www.gent.be/gent/onderwijs/pbd/algemeen/brochure/secundair/brochuresecundair.htm

Supervisie is het leren inzichten te verwerven in het persoonlijk denken en handelen in relatie met de werksituatie, waarin het hier en nu wordt gebruikt om blokkades en knelpunten op te sporen. Het is een ervaringsgerichte vorm van leren en laat zich vergelijken met autorijden.

http://www.jera.nl/_frame/default.htm

Avatar is een praktische en ervaringsgerichte training, met jouw leven als centraal thema.

http://www.avatar.nl/nederlands/watmain.html

Het team van leerkrachten en schoolleider tracht niet alleen in zijn dialogische en ervaringsgerichte methodes maar ook in zijn organisatie de kenmerken van zulk een opvoedingsomgeving te cultiveren.

http://www.vsko.be/forum/02/02.htm,

  • ervaringsgericht onderwijs

Achterhalen wat de kinderen bij het leren nodig hebben is wel niet altijd eenvoudig. Laevers: Dat klopt maar de leerkracht kan meer inspelen op wat er leeft bij de kinderen. Daarbij is het ervaringsgericht onderwijs een rijke inspiratiebron.

http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?function=detail=5022

Opvallend is dat het bij een nieuwe ontwikkeling als ervaringsgericht onderwijs met name gaat om nauwkeurig uitgewerkte programma's op didactisch niveau.

http://montessori-infosite.kennisnet.nl/

"We pleiten voor ervaringsgericht onderwijs of adaptief onderwijs met mogelijkheden om in te spelen op de individuele mogelijkheden van het kind."

Algemeen Dagblad,

In Vlaanderen en Nederland is één van de meest invloedrijke vernieuwingsbewegingen binnen het onderwijs het innovatieproject "Ervaringsgericht onderwijs".

http://montessori-infosite.kennisnet.nl/

  • een ervaringsgerichte opleiding

De gestaltopleiding is een ervaringsgerichte opleiding.

http://www.gestalt.nl/

  • een ervaringsgerichte psychotherapie
  • een ervaringsgerichte therapie
  • een ervaringsgerichte therapievorm

Reeds eerder werd aangegeven dat Pessotherapie een ervaringsgerichte therapievorm is, hetgeen betekent dat ons gedrag gestuurd wordt door het beeld dat we opbouwen omtrent onszelf en omtrent de buitenwereld.

http://users.skynet.be/kern/pessoart.html

De meeste personeelsleden hebben een psychotherapeutische opleiding achter de rug in één van de basisoriëntaties: ervaringsgerichte therapie, gedragstherapie, en psychodynamische therapie.

http://www.vlabo.be/v3/publish/vlabo/p702.htm

Psychotherapie: bewustwording en correctieve ervaring. Pessopsychotherapie is op de eerste plaats een ervaringsgerichte psychotherapie.

http://users.skynet.be/kern/pessoart.html

met bijwoord


  • meer ervaringsgericht
  • sterk ervaringsgericht

Drie zaken: 1) 'het verplichte vakkenpakket moet minder theoretisch en meer ervaringsgericht zijn'; 2) 'er moet meer toenadering komen tussen algemeen, technisch en beroepsonderwijs' en 3) 'de definitieve studiekeuze zou moeten worden uitgesteld tot jongeren sterk genoeg in hun schoenen staan om zelf uit te maken wat hen ligt en wat hen niet ligt.

http://users.pandora.be/jan.van.duppen/j_gelezen.htm#12,

Het breedst mogelijk gamma van leeractiviteiten gaande van meer traditionele werkvormen (rollenspelen, casestudies) naar meer creatieve werkvormen zoals sterk ervaringsgerichte binnen- en buitenactiviteiten of sterk introspectieve werkvormen.

http://www.trainingshuis-pelgrims.be/training/coach/coach.html

De afdeling Letteren en Ervaring biedt een sterk ervaringsgerichte collectie documenten die zowel bij kinderen, jongeren als volwassenen het lees-, luister- en kijkplezier stimuleert en invult.

http://www.limburg.be/bibliotheek/

met werkwoord


  • ervaringsgericht leren

In bewustzijn ervaren en hiervoor de verantwoordelijkheid nemen leidt tot vrijheid van keuze. De mens maakt al kiezende zijn eigen geschiedenis. Het ervaringsgericht leren vormt de kern.

http://www.gestalt.nl/

Door het aanbieden van passende activiteiten krijgen de kleuters de mogelijkheid om al spelend, ervaringsgericht te leren.

http://users.pandora.be/bsgo.tervuren/bsgo.tervuren/index.htm

Zo ligt de nadruk in de eerste jaren op het spelen en spelenderwijs ervaringsgericht leren, in hogere leerjaren meer op het verwerven van al of niet traditionele kennis en vaardigheden.

http://www.aloysiusschool.nl/,

In de aanvangsklassen ligt de nadruk op spelend/ervaringsgericht leren.

http://www.dse.nl/~rikie67/speciaal%20onderwijs.htm

  • ervaringsgericht werken

Het interessants vond ik de stages. Ik deed die altijd in scholen waar ervaringsgericht gewerkt wordt. Dat was een goede aanvulling van de traditionele opleiding die ik in de normaalschool van Heverlee kreeg.

De Standaard,

Bij ons moet ernstig, maar vooral ervaringsgericht gewerkt worden. Als deze zienswijze u echt aanspreekt, dan is de Basisschool van het Gemeenschapsonderwijs van Tervuren de school voor uw dochter of zoon.

http://users.pandora.be/bsgo.tervuren/bsgo.tervuren/index.htm

Leerkrachten, leerlingbegeleiders, opvoeders, welzijnswerkers kregen een opleiding over diverse aspecten van zelfmoord. Het opleidingspakket bestaat uit drie dagen en een halve dag follow-up. Tijdens die dagen wordt er persoons- en ervaringsgericht gewerkt.

De Standaard,

We werken bewust ervaringsgericht en dit doen we met de kids in de stallen. Verzorging, poetsen, hoefverzorging, toiletteren, het paard klaarmaken voor transport, stallen schoonmaken, paarden voederen, onderhoud van zadel en ander tuig, op- en afzadelen en niet te vergeten de voltige.

http://www.stoeterijdeloof.be/

Als je ervaringsgericht werkt zoals bijvoorbeeld tijdens bouwkampen of trektochten, moet je wel voldoende ruimte maken voor verdieping door samen met de leerlingen hun engagement te verhalen als 'lezing van de dag'.

http://koine.vsko.be/portal/page?_pageid=415,77692&_dad=portal&_schema=portal_portal_id=5_folder_id=77692,

in voorzetselgroep


  • op een ervaringsgerichte manier

Met financiële ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant, kan iedereen in Vlaanderen op een ervaringsgerichte, educatief-recreatieve manier kennismaken met het beheer van de Vlaams-Brabantse natuurgebieden.

http://users.pandora.be/willy.ceulemans1/educ.htm

met ander, nevengeschikt adjectief


  • functioneel en ervaringsgericht
  • persoonsgericht en ervaringsgericht
  • praktisch en ervaringsgericht

Leerkrachten, leerlingbegeleiders, opvoeders, welzijnswerkers kregen een opleiding over diverse aspecten van zelfmoord. Het opleidingspakket bestaat uit drie dagen en een halve dag follow-up. Tijdens die dagen wordt er persoons- en ervaringsgericht gewerkt.

De Standaard,

De co-begeleider deelt de visie van Leerpunt wat betreft het leren van volwassen laaggeschoolden. Deze volwassenen leren functioneel en ervaringsgericht.

http://www.cbegent.be/

Avatar is een praktische en ervaringsgerichte training, met jouw leven als centraal thema.

http://www.avatar.nl/nederlands/watmain.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding