espresso-martini


espresso-martini 1.0

afbeelding

Bron: Jon Parry op Unsplash
( Disclaimer )

(eten, drinken en genotmiddelen; neologisme)

cocktail van espresso, koffielikeur en wodka, gemixt met ijsblokjes
Wordt meestal als espresso martini geschreven, maar de officiële spelling is met een (nevenschikkend) koppelteken. In het Nederlands is martini eigenlijk de (merk)naam van de drank vermout, maar steeds vaker wordt ook de Engelse betekenis 'martinicocktail' overgenomen. Een klassieke martinicocktail bestaat uit gin en witte vermout, maar er zijn ook allerlei soorten 'martinicocktails' zonder deze ingrediënten (zoals dus de espresso-martini), die hun naam simpelweg ontlenen aan het martiniglas waarin ze worden geserveerd. De gin in een martini wordt ook vaak vervangen door wodka en dan heet de drank wodka-martini of wodkatini.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een espresso-martini…

is een cocktail; is een drankje

  • [Uiterlijk] is koffiekleurig met een crèmekleurig schuimlaagje
  • [Ingrediënt] bevat espresso, koffielikeur en wodka, soms aangevuld met suikersiroop, en wordt meestal in een blender of shaker gemixt met ijsblokjes; bevat ondanks de naam geen martini
  • [Tijd] wordt vaak als dessert na een diner gedronken
  • [Gebruikswijze] wordt geserveerd in een martiniglas

Algemene voorbeelden


De espresso-martini, oftewel esma, is razend populair. "Het is die kick van drank en cafeïne, die maakt je net effe iets gekker." [...] Hoe hoger de havermelkdrinkersdichtheid, hoe vaker je de afkorting esma hoort in plaats van espresso-martini.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/12/01/waarom-jong-nederland-massaal-voor-de-espresso-martini-valt-a4148943?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=nrcslimleven&utm_content=&utm_term=20221206,

Bij een dessert-cocktail moet je denken aan iets als een espresso martini. Donkerromig maar met een dikke laag broos en licht schuim. Een mespuntje zout trekt de chocolade- en moutige stout-tonen uit de koffie omhoog. Een gebakje in een glas. Met cafeïne – ideaal voor als het diner ten einde is, maar de avond nog niet.

NRC Handelsblad,

De lekkerste espresso martini, ook wel esma genoemd, maak je met maar een paar ingrediënten. Mijn favoriete cocktail! Hij staat niet voor niets als afsluiter in Wereldwijd Borreltijd. Deze all-time klassieke koffiecocktail is dit jaar terug van weggeweest. Een golden oldie. Maar nog steeds even lekker. Espresso martini is overigens, in tegenstelling tot echte martini's, niet gemaakt met gin of vermouth maar met wodka.

https://www.susanaretz.nl/lekkerste-espresso-martini-recept/

De espresso martini is momenteel een van de meest gedronken cocktails in de horeca. De cocktail van espresso, wodka, koffielikeur en suikersiroop heeft met 'esma' zelfs een koosnaam te pakken. De Nederlandse doorbraak van het drankje, dat in de jaren 80 in Londen ontstond, liet even op zich wachten, maar inmiddels is dit vloeibare, boozy dessert populairder dan ooit.

https://www.entreemagazine.nl/dranken/de-comeback-van-de-espresso-martini-esma-nu-populairder-dan-ooit,

Is een esma (kort voor espresso martini) ook jouw favoriete drankje? Deze cocktail met een shot espresso houdt je goed wakker en is ook nog eens superlekker.

https://indebuurt.nl/denbosch/eten-drinken/cheers-hier-drink-je-espresso-martinis-in-den-bosch~202989/,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2015
Samenhangende woorden (vorm) esma
Samenhangende woorden (betekenis) pornstar-martini