etiologie


etiologie 1.0

leer van de oorzaken; filosofische of natuurfilosofische leer van de oorzaken van alle dingen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Etiologie…

is een leer

  • [Functie] zoekt de oorzaken voor bepaalde verschijnselen en het ontstaan daarvan
  • [Handelende persoon] wordt uitgeoefend door wetenschappers en andere denkers (zoals mensen die in vroegere tijden naar verklaringen zochten en ook latere filosofen)
  • [Object betroffen] houdt zich bezig met oorzaken en oorzakelijke verbanden
  • [Toepassingsgebied of bereik] speelt een rol in filosofie en wetenschap, maar ook in mythevorming

Algemene voorbeelden


En wanneer Pythagoras even verder betoogt dat kikkers ontstaan uit modder, staat deze natuurfilosofische verklaring tegenover de mythologische versie uit boek VI: een humoristische episode waarin een groep scheldende boeren door de boze godin Latona in een stel kwakende kikkers wordt veranderd. Mythische etiologie en natuurfilosofische verklaring zijn hier al wel te onderscheiden, maar ze zitten elkaar blijkbaar nog niet erg in de weg.

De Jacht op Proteus, Piet Meeuse,

Ik pas Aenesidemus' argument tegen de etiologie toe: we zien twee fenomenen die niets met elkaar te maken hebben (hemellichamen en klokken), we vinden door redenering onzichtbare dingen, te weten een numerieke evenredigheid, en concluderen tot een verband.

http://www.albertriga.com/aetiologie/1.htm

Hoe wisten Grieken en Romeinen wie de goden waren? Zij hadden geen heilig boek [...]. Hoe de goden werkten, wisten zij uit de talrijke mythen. Veel van die oude verhalen geven een oorzaak, aitia. Deze 'etiologie' kan heel triviaal zijn, bijvoorbeeld als zij een naam verklaart.

http://www.skepsis.nl/romeinen.pdf,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


etiologie 2.0

leer van oorzaken bij een aandoening of afwijking; onderdeel van de pathologie waarin naar de onderliggende factoren en oorzaken wordt gezocht; studie naar ziekteoorzaken; ook: leer van de oorzaken in de psychiatrie en sociale wetenschappen voor een psychische aandoening of afwijking

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Etiologie…

is een leer

  • [Geheel] behoort tot een wetenschap die zich met afwijkingen en aandoeningen bezighoudt, zoals de geneeskunde, psychiatrie of psychologie
  • [Functie] zoekt de oorzaken voor bepaalde ziektes, aandoeningen en afwijkingen en het ontstaan daarvan
  • [Handelende persoon] wordt uitgeoefend door wetenschappers, zoals medisch specialisten en psychologen
  • [Object betroffen] houdt zich bezig met oorzaken van ziektes, aandoeningen en afwijkingen
  • [Toepassingsgebied of bereik] speelt een rol in geneeskunde en psychologie

Algemene voorbeelden


Veelal betreft het (klinisch) epidemiologisch onderzoek gericht op etiologie (incl. preventie), diagnose (incl. screening), prognose en effectiviteit van therapie of therapeutische interventies.

http://www.rgo.nl/,

Ze geeft een overzicht van de meest gangbare theorieën en modellen van de etiologie van stotteren aan de hand van de volgende indeling: 1 Stotteren als een erfelijke afwijking; 2 Stotteren als een persoonlijkheidsstoornis; 3 Stotteren als een aangeleerde afwijking; 4 Stotteren als een neurofysiologische afwijking; 5 Stotteren als een multifactoriële storing.

http://www.clb-net.be/caleidoscoop/inhouden/inhouden07/art07_5_04.html,

De bedoeling van dit symposium is om op één dag dieper in te gaan op de etiologie, diagnose en behandeling van de voornaamste van deze aandoeningen.

http://www.khd.rug.ac.be/IKkhdpuo.htm

Dit is het eerste Nederlandstalige handboek dat geheel is gewijd aan de diagnostiek, achtergronden en behandeling van de bipolaire stemmingsstoornis. Het boek bestaat uit vijf delen: "diagnostiek en epidemiologie", "etiologie en pathogenese", "behandeling", "speciale populaties", en "het perspectief van patiënt en betrokkenen". Het deel over behandeling is geheel in overeenstemming met de herziene richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, die binnenkort gepubliceerd wordt.

http://www.kenniscentrumbipolairestoornissen.nl/bipolaire-stoornis/boekbesprekingen/

Hieronder worden enkele aandachtspunten binnen de criminologie besproken, met name de criminografie, de etiologie, de penologie, de criminaliteitspreventie en de victimologie [...]. De etiologie houdt zich bezig met oorzaken van crimineel gedrag in de ruimste zin van het woord.

http://doclib.uhasselt.be/dspace/bitstream/1942/513/2/rb_gewa6-deel1_2003.pdf,

etiologie 2.1

set van factoren die tot een aandoening of afwijking leiden; oorzakelijkheid van een afwijking of aandoening

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

Algemene voorbeelden


De evaluatie van het hartfalen bestaat niet alleen uit het stellen van de diagnose, maar men dient ook de ernst van het hartfalen te evalueren, en te zoeken naar de etiologie, de voorbeschikkende factoren en een eventuele onderliggende aandoening.

http://www.bcfi.be/Folia/2004/F31N06B.cfm,

Het bevestigen van het cochleaire etiologie van de doofheid en het opsporen van otologische contra-indicaties.

http://orl-www.uia.ac.be/orl/Homepage-P5.html

Bij recidiveren ligt de moeilijkste opdracht in het opsporen van de etiologie, hetgeen niet altijd lukt, zeker niet waar het de segmentale partners betreft.

http://www.gosmt.nl/Vakinfo/Onderz_man.htm

Hiervoor kan men verschillende oorzaken bedenken: zo zou het kunnen zijn dat dementie en slechthorendheid dezelfde etiologie hebben.

http://www.dma.be/p/kgka/presbyacousis%20.pdf,