ex-legerleider


ex-legerleider 1.0

iemand die vroeger legerleider was; voormalig legerleider
Vaak in toepassing op de Surinaamse politicus en voormalig legerleider Desi Bouterse.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ex-legerleider…

is een persoon

  • [Tijd] was vroeger een legerleider

    Algemene voorbeelden


    Het grootschalige drugsonderzoek dat Nederland in Suriname uitvoert is volgens Bouterse een poging om zijn partij, de NDP, aan te vallen. De ex-legerleider zei dit gisteravond tijdens een vergadering van zijn partij.

    NRC,

    Nog geen jaar na zijn overwinning gingen honderdduizenden mensen geregeld de straat op om te protesteren tegen Morsi's regering. Uiteindelijk greep het leger onder leiding van El-Sissi in en werd Morsi afgezet. Dat heeft de ex-legerleider geen windeieren gelegd. Het straatbeeld wordt overheerst door posters van El-Sissi en in onafhankelijke en staatsmedia wordt hij geroemd als de redder van de natie.

    https://www.volkskrant.nl/buitenland/el-sissi-krijgt-een-tegenstander-bij-egyptische-presidentsverkiezingen~a3638631/,

    Bouterse zei ook er honderd procent zeker van te zijn dat zijn zoon Dino, die eerder deze week werd aangehouden in verband met een schietpartij in een drugszaak, onschuldig is. De ex-legerleider zei er op te vertrouwen dat zijn zoon wordt vrijgesproken.

    NRC,

    Ex-legerleider Bosnië meldt zich bij tribunaal. Ex-generaal Sefer Halilovic, tijdens de oorlog in Bosnië-Herzegovina de eerste commandant van het door moslims gedomineerde regeringsleger, heeft zich gisteren vrijwillig overgegeven aan het Joegoslavië-tribunaal. Het VN-hof in Den Haag beschuldigt hem in een tot nu toe geheime aanklacht van oorlogsmisdaden.

    http://oud.refdag.nl/bui/010926bui05.html,

    In zijn toespraak gisteravond beschuldigde Bouterse vicepresident Jules Ajodhia van betrokkenheid bij de uitvoer van tweehonder kilo cocaïne. Volgens de ex-legerleider weten minister Girjasing van justitie, politiecommissaris Santoki en enkele andere hoge functionarissen waar de grote cocaïnehandelaren in Suriname zitten. Maar de handelaren zouden worden beschermd en belangrijke getuigen zouden de kans krijgen het land te ontvluchten.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Surinaamse ex-legerleider

    De Surinaamse ex-legerleider Desi Bouterse ontkent iets te maken hebben met drugshandel.

    NRC,

    met eigennaam


    • ex-legerleider Bouterse
    • ex-legerleider D. Bouterse
    • ex-legerleider Desi Bouterse

    Tegen Boerenveen en ex-legerleider Bouterse loopt in Den Haag een gerechtelijk vooronderzoek wegens hun mogelijke betrokkenheid bij drugshandel.

    NRC,

    Boerenveen, jarenlang de rechterhand van ex-legerleider Bouterse, zou volgens het ochtendblad De Ware Tijd met instemming van de legerleiding op uitnodiging van Nederland zijn vertrokken.

    NRC,

    De NDP van ex-legerleider D. Bouterse hamert al jaren op de complot-theorie dat Nederland van het ontwikkelingsverdrag met Suriname af wil, maar ook buiten NDP-kringen wordt volop aan de Nederlandse betrouwbaarheid getwijfeld.

    NRC,

    De Surinaamse ex-legerleider Desi Bouterse ontkent iets te maken hebben met drugshandel.

    NRC,

    • ex-legerleider Abdel-Fattah el-Sissi
    • ex-legerleider Sisi

    Niemand betwijfelt dat ex-legerleider Sisi vandaag de presidentsverkiezingen in Egypte gaat winnen.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2014/05/26/wat-kan-egypte-van-sisi-verwachten-vijf-vragen-over-de-presidentsverkiezingen-a1424764,

    Slechts twee mensen zijn tot dusver kandidaat voor de Egyptische presidentsverkiezingen van volgende maand: de razend populaire ex-legerleider Abdel-Fattah el-Sissi en de linkse politicus Hamdeen Sabahi.

    https://www.volkskrant.nl/buitenland/el-sissi-krijgt-een-tegenstander-bij-egyptische-presidentsverkiezingen~a3638631/,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • ex-legerleider en couppleger
    • ex-legerleider en president
    • ex-couppleger en ex-legerleider
    • president en ex-legerleider

    Ongeveer vijfduizend Surinamers hebben afgelopen weekeinde deelgenomen aan de herdenking van de staatsgreep op 25 februari 1980, georganiseerd door de NDP van ex-legerleider en couppleger Bouterse.

    NRC,

    Nabestaanden reageren teleurgesteld op het besluit van de Surinaamse Krijgsraad om het proces over de Decembermoorden niet te hervatten. Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname ziet echter nog steeds mogelijkheden om ex-legerleider en president Desi Bouterse te laten berechten.

    http://4nieuws.nl/buitenland/1194803/bouterse-zal-ooit-berecht-worden.html,

    Désiré Delano Bouterse (1945) is voormalig militair sportinstructeur, ex-couppleger en ex-legerleider. Hij is hoofdverdachte van de moord op 15 prominente critici van het militair bewind op 8 december 1982. Het strafproces begon op 30 november 2008.

    https://nos.nl/artikel/146502-ndp-nationale-democratische-partij.html,

    Waar twee jaar geleden de Egyptische president en ex-legerleider Sisi met hulp van Amerika's bondgenoot Saoedi-Arabië aan de macht kwam, zet hij nu in het spoor van zijn bewonderde voorganger Nasser stappen naar betere relaties met Rusland.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2015/10/22/hoe-de-sovjet-unie-het-midden-oosten-verloor-en-po-1551157-a378761,

    Dino's vier Amerikaanse advocaten betogen dat hij in de val is gelokt door de VS. Ook Desi Bouterse en zijn NDP denken dat van uitlokking sprake is. Paramaribo gelooft dat de DEA-operatie bedoeld is om de omstreden president en ex-legerleider te beschadigen.

    https://www.volkskrant.nl/archief/-bewijs-tegen-dino-niet-uitgelokt~a3561442/,