expansiemogelijkheid


expansiemogelijkheid 1.0

mogelijkheid om iets, zoals een metaal, een constructie of een deel daarvan, zich uit te laten breiden over een grotere ruimte; mogelijkheid dat iets zich kan uitzetten; mogelijkheid tot uitzetting

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een expansiemogelijkheid…

is een mogelijkheid

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de expansie van een metaal, een voorwerp, een constructie of een deel daarvan

    Algemene voorbeelden


    De scheurvorming is vrijwel zonder uitzondering terug te voeren tot onvoldoende dilatatie-voorzieningen in de randafwerking. In principe moet per 10 meter lengte, bij een zinken afdekkap, een expansiemogelijkheid zijn opgenomen. Dat moet of een schuifverbinding zijn, of een expansiemogelijkheid met behulp van bijvoorbeeld een speciaal EPDM-rubber-profiel met twee zinken eindstukken.

    http://www.dakweb.nl/rh/96-10/96-10-08.htm,

    Als extra scheiding tussen het afgevoerde douchewater en het leidingwater is een dunwandige buis om de binnenbuis aangebracht. Deze dunwandige buis heeft over de hele lengte een plooi. Hierdoor ontstaat een expansiemogelijkheid waardoor de buis onder invloed van de waterleidingdruk volledig tegen de binnenbuis wordt gedrukt. Dit is nodig om een goede warmteoverdracht te verkrijgen.

    http://www.hei-tech.nl/Douchepijp.htm

    In verband met de relatief hoge thermische uitzettingscoëfficiënt, het eigen gewicht, de lage treksterkte, lage kruipgrens en lage stijfheid moet lood worden verwerkt in stukken met beperkte afmeting en voldoende dikte. Daarbij moeten genoeg expansiemogelijkheden zijn in plaatnaden en bevestigingspunten.

    http://www.monumentenzorg.nl/restbeh/pdf-restbeh/rdmz%20info%20r%2034-2003.pdf,

    expansiemogelijkheid 2.0

    ( Gezegd van bedrijven, organisaties, een bedrijfstak, een werkterrein e.d.)
    mogelijkheid om de activiteiten op enig gebied, de werkzaamheden, het werkterrein, het afzetgebied van producten e.d. uit te breiden

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een expansiemogelijkheid…

    is een mogelijkheid

    • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de expansie van een bedrijf, een organisatie, een bedrijfstak, een werkterrein e.d.

      Algemene voorbeelden


      Beursintroducties zijn ook een mogelijke oplossing om de continuïteit en expansiemogelijkheden van familieondernemingen veilig te stellen.

      http://www.kubrussel.ac.be/WSetew/download/nieuwecon.pdf

      De VVD vroeg zich af welk scenario het college in gedachten heeft als blijkt dat er in de Oosterboer op het gebied van de woningbouw geen expansiemogelijkheden meer zijn.

      Meppeler Courant,

      Maar het besef dat West-Vlaamse ondernemingen zich gehinderd voelen in hun expansiemogelijkheden, kan de Noord-Franse steden er alleen maar toe aanzetten hun eigen troeven aantrekkelijk te blijven uitstallen.

      De Standaard,

      Of houden de holdings zoals Suez en de Generale Maatschappij tot elke prijs vast aan hun rol als referentie-aandeelhouder, ook al kortwieken ze daardoor de expansiemogelijkheden van hun filialen?

      De Standaard,

      Als belangrijk onderdeel van het globaal economisch landschap moeten de kmo's over een evenredig verdeelde ruimte kunnen beschikken om zich te kunnen schikken naar de nieuwe regels zodat de bestaande werkgelegenheid in Limburg wordt verankerd en de expansiemogelijkheden van de kleine en middelgrote ondernemingen worden verzekerd.

      http://www.limburg.be/deputatie/vandeput2001_005.pdf

      Toen Safe, een keten van negen motorspeciaalzaken in Nederland, enkele jaren geleden de zaak van de Staphorster André Gebben overnam bleek bij het doorlichten van het bedrijf dat er expansiemogelijkheden genoeg waren.

      Meppeler Courant,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • expansiemogelijkheden bieden aan iets

      Topman Luc De Bruyckere onderstreepte op de persontmoeting dat het rendement van de overgenomen bedrijven omhoog moet. Daarvoor rekent hij onder andere op expansiemogelijkheden die het Franse verkoop- en verdeelcentrum Europal biedt.

      De Standaard,

      • de expansiemogelijkheden vergroten

      In 1950 nam de aartsbisschop van Parijs, kardinaal Maurice Feltin het heft in handen binnen Pax Christi. Dat verhoogde het gewicht van de organisatie zeer en het vergrootte de expansiemogelijkheden in het buitenland.

      http://www.mundaneum.be/publications/pacifisme/pacifisme049.html

      • (mooie) expansiemogelijkheden zien

      In Spanje en Portugal is de groep in de doe-het-zelf aktief onder de naam Aki, die 11 Spaanse en 3 Portugese winkels telt. Samen zijn ze goed voor een omzet van 2,6 miljard frank. De Bruycker ziet op de drie markten nog mooie expansiemogelijkheden.

      De Standaard,

      Geldof ziet met de overname van GG expansiemogelijkheden, onder meer via internationalizering en produktdiversifikatie.

      De Standaard,

      met adjectief ervoor


      • nieuwe expansiemogelijkheden

      Hier liggen mogelijkheden voor allerlei vormen van bedrijfsvernieuwing; de nieuwe expansiemogelijkheden van de zeevisserij liggen waarschijnlijk op de zeer verre visgronden.

      http://www.waterland.net/nim/nw-elan.htm

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: in

      • expansiemogelijkheden in Centraal-Europa
      • expansiemogelijkheden in Zuidoost-Azië

      Hij herhaalde ook dat Delhaize actief op zoek is naar expansiemogelijkheden in Zuidoost-Azië, liefst in samenwerking met een lokale partner.

      De Standaard,

      KNP BT is op zoek naar expansiemogelijkheden in Centraal-Europa, een snel groeiende markt.

      De Standaard,

      in voorzetselgroep


      • op zoek zijn naar (buitenlandse) expansiemogelijkheden
      • zoeken naar (buitenlandse) expansiemogelijkheden

      Tot voor kort was Colruyt, de nummer drie van de grote Belgische ketens, de enige die nog niet in het buitenland aanwezig was. Maar de groep zocht al een poosje naar buitenlandse expansiemogelijkheden.

      De Standaard,

      Free Record Shop zoekt de volgende jaren naar expansiemogelijkheden buiten de markt van beeld- en geluidsdragers om de tegenvallende resultaten van de slabakkende muziekmarkt te compenseren.

      De Standaard,

      met telwoord ervoor


      • weinig expansiemogelijkheden

      Zowel in de geneeskunde, de tandheelkunde als in de diergeneeskunde stijgt het aantal vrouwelijke studenten. Uit tewerkstellingsanalyses blijkt dat zij gemiddeld vaker kiezen voor een beperkte loopbaan (loopbaanonderbreking, deeltijds werken,...) dan hun mannelijke collega's. Toch blijft de grote toevloed van academici op een werkterrein met weinig of geen expansiemogelijkheden vragen oproepen.

      http://www.dgk.rug.ac.be/acbasiopldierenarts.htm#Doelstelling,