familiekiekje


familiekiekje 1.0

(informeel)

foto waarop de (voltallige) familie, het (voltallige) gezin of enkele familie- of gezinsleden staan afgebeeld; familiefoto

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een familiekiekje…

is een foto; is een afbeelding

      Algemene voorbeelden


      De hele familie bij elkaar in Amsterdam is een prima gelegenheid om een foto te maken van 'vier generaties vrouwen'. Het trapje tegenover het huis van mijn oma is een leuke locatie voor een dergelijk familiekiekje. Zo gezegd, zo gedaan.

      http://www.vrijens.nl/juni_2003.htm,

      Ingesloten waren drie kleurenfoto's – familiekiekjes van 8x15 centimeter, en van te veraf genomen – een van de bruid en de bruidegom, een van bruid en bruidegom plus Margaret en Joe, en een van Alicia alleen aan de rand van het meer.

      De necrologieschrijver: een obsessieve zoektocht, Porter Shreve,

      De kersttijd is begonnen in Disneyland Parijs [...]. Mickey, Mini, Donald en de anderen met hun mooiste kerstpak, verwelkomen de bezoekers en staan klaar voor een familiekiekje.

      De Standaard,

      Jootje trok een portefeuille uit zijn kontzak en sloeg hem open. Achter een plastic venstertje, bestemd voor een familiekiekje, had hij een kleurenfoto geschoven, waarschijnlijk uit een pornoboekje geknipt.

      De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

      Sotheby's kent de publicitaire waarde van een dergelijke veiling en stond in voor een vorstelijk uitgegeven catalogus van 584 bladzijden met ongeveer 700 kleurenfoto's. Je vindt er ook onuitgegeven foto's in van Jackie Kennedy's appartement in New York en familiekiekjes uit de tijd dat zij Amerika's "first lady" was.

      De Standaard,

      In de werkkamer van de premier ligt op een stoel één boek, zijn eigen Anders en beter. Verder een ouderwets bureau met kleine familiekiekjes, een paar telefoons en drie nogal goedkope fauteuils in de zithoek.

      Blinde ambitie, Eduard Bomhoff,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • het gewone familiekiekje
      • gewone familiekiekjes

      Tussen de vele geëxposeerde anekdotische familietaferelen, die overigens meestal boven het gewone familiekiekje uitkomen, zitten vooral veel vrouwenportretten. Ze laten zijn dochters, statige vrouw en schoonzuster meestal zien bij hun dagelijkse beslommeringen.

      NRC,

      Zoals hun leeftijdsgenootjes ravotten Mann's kinderen in de tuin, in het water en in modderplassen. De beelden die Mann van hen maakt hebben echter weinig uitstaans met gewone familiekiekjes. Door enscenering en het gebruik van een antieke vlakfilmcamera krijgen ze een erotische lading.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen