fanfictie


fanfictie 1.0

(neologisme)

verhaal of roman over bekende personages uit succesvolle boeken, films of series, geschreven door fans
Ook voor het genre gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Fanfictie…

is een verhaal

      Algemene voorbeelden


      De auteur van deze onofficële Ally McBeal-episode is niet de enige fan die geen genoegen meer neemt met de plotwendingen die in Hollywood worden bedacht. Op internet publiceren fans op honderden websites zelfbedachte afleveringen van hun lievelingsprogramma's. Fanfictie wordt dit genre wel genoemd. Met grote ijver storten fans zich op series die uiteenlopen van ER tot Star Trek, van Blackadder tot de X-files, ja zelfs decennia oude series als I Love Lucy. Ze bedenken romantische escapades voor de hoofdrolspelers, beschrijven ontmoetingen met karakters uit andere series of halen personages terug die al eeuwen geleden uit de serie waren geschreven - na al die jaren televisiekijken heeft de trukendoos van de professionele schrijvers voor de meeste kijkers geen geheimen meer.

      de Volkskrant,

      Heel soms gaan makers te ver. De Amerikaan Alec Peters haalde eind 2015 via Kickstarter meer dan een miljoen dollar op voor een Star Trek-fanfilm. Het Amerikaanse CBS, dat de rechten van Star Trek heeft, klaagde Peters aan wegens overtreding van het copyright. De rechtszaak zorgde voor rumoer onder Trekkies. Waar haalde CBS het lef vandaan om een fan aan te klagen? Eind januari van dit jaar werd de zaak geschikt: Peters zal zijn fanfilm aanpassen. CBS heeft inmiddels een aantal richtlijnen opgesteld. Zolang fanfictiemakers zich daaraan houden, hoeven ze niet te vrezen voor rechtszaken. Belangrijkste richtlijn: de fanfictie mag op geen enkele wijze commercieel uitgebuit worden.

      nrc.next,

      In de rij zijn de meningen over de afloop van het boek verdeeld. Ongeveer de helft denkt dat Harry het overleeft. Een gothic uitziend meisje houdt een bordje vast waarop haar theorie over het einde staat: Harry begint een romance met zijn aartsvijand Draco Malfidus. 'Zo eindigt het toch in mijn versie. Ik schrijf al fanfictie sinds mijn twaalfde.'

      De Standaard,

      Fans kunnen ook zichzelf laten meespelen in het verhaal en zo avonturen beleven met hun favoriete personages – een romance met Lara Croft beleven? Daar draaien de schrijvers van fanfictie hun hand niet voor om. In een van de fanfics over dokter Gregory House, heeft hij een dochter, Hannah. Ze is zonder vader opgegroeid en vindt dat het tijd wordt om haar vader te leren kennen. Of House daar op zit te wachten, is een tweede. Op internet is het een fenomeen: fanfictie.

      De Ware Tijd,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst leenvertaling
      Vroegste datering 2007
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal fanfiction
      Betekenis in brontaal idem