fatsoenshalve


fatsoenshalve 1.0

met het oog op het fatsoen; omwille, ter wille van het fatsoen; vanwege het fatsoen; uit fatsoen; uit fatsoensoverwegingen; om niet onfatsoenlijk te zijn; om het fatsoenlijk te houden

Algemene voorbeelden


Fatsoenshalve moet in elk geval een afwijzingsbrief of mail worden gestuurd aan iedere sollicitant, zeker als er een interview heeft plaatsgevonden.

https://www.loopbaan-visie.nl/nl/lv-actueel/4-redenen-waarom-je-na-een-sollicatiegesprek-niets-meer-van-het-bedrij,

Veel slachtoffers krijgen ongevraagde tips en adviezen. Of erger nog: geestelijke dooddoeners. Waarschijnlijk best goed bedoeld allemaal, maar je kunt er enorm mee in de knoop raken. Het kan voelen als 'de terreur van goede bedoelingen'. Fatsoenshalve moet je er iets mee, maar vanbinnen ben je er totaal niet klaar voor, kun je het gewoon niet meemaken, of nóg niet meemaken.

https://lazarus.nl/2018/09/metoo-slachtoffer/,

Fatsoenshalve ging Doris eerst naar binnen. Ik bleef enkele minuten zitten en dan volgde ik haar voorbeeld.

Emmeke, Jan Lampo,

Sinds Verhofstadt de burger tot de hoeksteen van een nieuw project gemaakt heeft, kan het woord burger niet meer onschuldig gebruikt worden. Het is geusurpeerd in een neoliberaal project waardoor voor sommigen het woord burger een negatieve bijklank heeft gekregen. Je kunt het in bepaalde milieus niet meer gebruiken zonder dat er vijandig op gereageerd wordt (zoals vroeger 'kameraad' fatsoenshalve alleen maar in communistische kringen kon worden gebruikt).

Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

Met leuzen als Juden 'raus kun je fatsoenshalve niet op straat komen zolang er nog overlevenden en getuigen van de grote slachting present zijn. Over tien, vijftien jaar kan het misschien wel weer, zodra de derde naoorlogse generatie is aangetreden.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

Ik las het bericht over het feit dat volgens het Nederlandse rechtssysteem, het penetreren van een baby niet als verkrachting wordt gezien, aangezien er geen sprake is van geweld. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe boos ik hierover werd. Mijn eerste reactie was eentje met een woordkeus die fatsoenshalve niet voor herhaling vatbaar is.

https://www.mommyonline.nl/babyverkrachting.html,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • fatsoenhalve aanwezig (dienen te) zijn

Groezelig veld, weinig licht, koud en heel weinig toeschouwers. Wat zeg ik: géén toeschouwers! Alleen een paar personen die fatsoenshalve aanwezig dienen te zijn. Denk hierbij aan leiders, reservespelers en een bezorgde terreinknecht.

https://www.odcvoetbal.nl/verslagen/esch-wint-met-1-1/133,

  • iets fatsoenshalve niet doen

Er wordt meer misbruik gemaakt van het feit dat ik geen nee kan zeggen. Ik zou zeggen: Wie dat weet, doet dat fatsoenshalve niet.

https://www.refoforum.nl/forum/viewtopic.php?t=12700&start=1380,

Confronterend toch? Wanneer je zegt wat je doet en je krijgt dit 'Nou en?' als antwoord terug. Natuurlijk doen we dat fatsoenshalve niet in een echt gesprek. Maar op internet, waar alles lekker anoniem is, doet de bezoeker van jouw website dat wel.

https://hetgeheimewapen.nl/workshop/

  • fatsoenshalve (ergens) niet feestvieren

Machangulo, designhuis aan een exotisch strand, is niet per se koninklijk. Maar deze koning kan het wél betalen en zijn volk, waar hij vrijaf van wil, niet. En dan is Afrika ineens niet meer de droombestemming, maar dat nare continent van ziekte en dood waar je, fatsoenshalve, niet gaat feestvieren. Ressentiment zingt mee.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/mogen-we-mee-naar-machangulo-~b38cc515/,

  • iets fatsoenshalve voor zich houden

De minder positieve kwalificaties ten aanzien van U en UPC bij lezing van Uw tweede brief zal ik fatsoenshalve voor mij houden.

https://radar.avrotros.nl/forum/televisie-f60/upc-zet-speurteam-in-t42716-s45.html,

  • iets fatsoenshalve niet opnoemen

Ik heb 'n heleboel woorden in m'n hoofd die ik fatsoenshalve niet op noem, maar ik hoop dat je beseft wat je doet.

http://www.parkietenfun.nl/forum/index.php?topic=1178.25;wap2,

  • iets fatsoenshalve niet ontkennen

Op de drempel draaide hij zich om en vroeg: "U heeft ook jeugdboeken?" Dat wilde ik, maar kon ik fatsoenshalve niet ontkennen en ik wees hem op de drie planken kinder- en jeugdboeken.

http://www.deventerantiquariaten.nl/column.html

  • fatsoenshalve contact opnemen (met iemand)

Ik weet best wel dat het aantal woonjaren niet relevant is, maar hij zou wel van een nieuwe buur verwachten dat hij fatsoenshalve even contact met betrokkenen had kunnen opnemen.

https://rijdenderechter.kro-ncrv.nl/forum/tuin-bomen/hoog-scherm-leibomen-achterburen,

  • fatsoenshalve verplicht zijn (om iets te doen)

Fatsoenshalve zijn we al verplicht te reageren.

http://www.tinekebennema.nl/blog/parlement-moet-indonesisch-verzoek-om-excuses-serieus-nemen/,

Op de vraag of de Driestar fatsoenshalve niet verplicht is de studenten iets over de achtergronden van het vertrek te vertellen, antwoordt Van Vliet: "Ik begrijp dat deze gang van zaken wellicht een sfeer van onzekerheid oproept, maar het grootste belang is dat de studenten goed onderwijs blijven krijgen. Daar staat de Driestar voor in."

https://www.puntuit.nl/nieuws/vier-docenten-engels-aan-driestar-vertrokken,

  • iets fatsoenshalve niet voorstellen

Een remiseaanbod durfde ik fatsoenshalve niet voor te stellen aan mijn tegenstander want ik stond gewoon veel te slecht.

http://www.smb.nl/nieuws.asp?nieuws_id=522&print=on,

  • iets fatsoenshalve vragen
  • iemand fatsoenshalve vragen (naar iets)
  • iemand fatsoenshalve iets niet vragen

Ze zitten tegenover elkaar in dit grote eetcafé. Tien tafels leeg tussen hen. Hij en zij hebben de bediening fatsoenshalve gevraagd, of het überhaupt open was.

http://theaterschriftlucifer.nl/beeld/luci6danckwart.pdf,

Ook mensen die aan de microfoon komen vraag je fatsoenshalve naar hun naam en in welke hoedanigheid zij aanwezig zijn.

https://www.mkblimburg.nl/nieuws/mkb-parkstad-column-frans-voncken/

Een dame op leeftijd vraag je fatsoenshalve niet om haar leeftijd.

http://www.blikopbeneden-leeuwen.nl/nieuws/stokoud/

  • iets fatsoenshalve niet (kunnen) weigeren

Met De Korte valt te praten. Eigenlijk kan Dijkhoff deze uitnodiging fatsoenshalve niet weigeren.

https://twitter.com/moge777/status/1042464697415598081,

In het kader van de Tahitiaanse gastvrijheid, krijgt de priester vrouw en dochters aangeboden om de nacht plezierig te kunnen passeren. De priester kan deze gulle gastvrijheid fatsoenshalve niet weigeren.

https://schrijvenonline.org/forum/105575,

  • iets fatsoenshalve niet (kunnen) zeggen (tegen iemand of iets)
  • fatsoenshalve niet te veel zeggen (over iets)

Ik mag fatsoenshalve niet tegen een van de twee partijen zeggen dat men liegt, terwijl evident is dat tenminste één de waarheid niet kan spreken.

http://www.goudsepolitiek.nl/0-politiek.htm,

Hadden ze daar wat vaart achter gezet, dan waren de problemen van dit jaar wellicht te voorkomen geweest. 'Maar de ambtelijke evaluatie lag zo dicht tegen de organisatie van de scholieren aan, dat we fatsoenshalve niet konden zeggen: dat gaat niet door. We konden geen alternatief bieden', zegt de burgemeester.

https://www.burgemeesters.nl/node/2121#.W7NW6ytcGUk,

De mannen kregen allemaal een nuttig cadeau (iets met billen en bananenschillen) waar ik fatsoenshalve niet te veel over wil zeggen.

https://upsnuffelt.wordpress.com/2017/10/13/168-souvenir-uit-spanje/,