feminien


feminien 1.0

vrouwelijk, vooral op het gebied van gedragingen, karaktertrekken e.d. die als typisch vrouwelijk worden beschouwd

Algemene voorbeelden


Deze als jongen geboren travestieten kiezen er meestal al in hun puberteit voor om als meisje door het leven te gaan. Ze slikken hormonen om vrouwelijke rondingen te krijgen, en sommigen laten zich ook ombouwen, een anatomische metamorfose die vaak heel succesvol is. In Bangkok vind je hun vrouwelijke -- nu ja, wat heet ? -- tegenhangers: de tomboys. Zij worden als meisje geboren, maar ze kleden, voelen en gedragen zich als man. Seksueel voelen ze zich aangetrokken tot uitgesproken feminiene vrouwen. Hun vrouwelijke partners worden dee genoemd, afgeleid van het Engelse lady.

De Standaard,

Hij was bevriend met de Italiaanse fabrikant Alessi en hij maakte een nieuwe "vormentaal" voor Philips-producten, geinspireerd op de theorieën van de Italiaanse psycholoog Fornari. Die verdeelt de wereld in masculien en feminien. Waar die twee elkaar raken, ontstaat spanning, creativiteit.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een feminien bolwerk
  • een feminien trekje
  • een feminiene cultuur
  • een feminiene waarde

Feminiene trekjes in mijn karakterstructuur deden zich gelden, al brachten ze de mannelijke constante niet in de verdrukking.

Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

Overigens was het uit politiek oogpunt natuurlijk beter niet met ons onderdrukkers naar bed te gaan, Amsterdam werd lesbisch, werd een feminien bolwerk dat erin slaagde een hele generatie mannen voorgoed af te leren een vrouw te aanbidden en in haar mantel te helpen.

Kreutzersonate, Margriet de Moor,

Zij was er waarschijnlijk niet bij toen de daadwerkelijke feiten werden verteld. En als zij er bij was geweest dan had zij het niet geloofd. Of beter: zij wil het niet geloven en beschrijft liever een nieuwe klas in een nieuwe maatschappij met feminiene waarden waar machojongetjes naar de periferie worden verdreven. Voor Beatrijs Ritsema hoef ik hier niet de deugdelijke (maar, toegegeven, akelige) onderzoeksresultaten te reproduceren waaruit blijkt dat jongens en jongensactiviteiten nog steeds de norm zijn in de klas.

NRC,

Nederland (en ook de Scandinavische landen) hebben een sterk feminiene cultuur.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding