fietsfile


fietsfile 1.0

(transport, verkeer en reizen; (vooral) in Nederland)

file van fietsen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een fietsfile…

is een file

 • [Samenstelling] bestaat uit fietsen
 • [Plaats] doet zich vaak voor in drukke steden; doet zich op zonnige dagen ook voor in recreatieve gebieden
 • [Gevolg of resultaat] heeft vaak ongelukken tot gevolg

  Hoofdsemagram: file


  Algemene voorbeelden


  Het fietsen in Amsterdam heeft de grenzen van de groei bereikt. Te smalle fietspaden en toenemende drukte leiden tot ongelukken en fietsfiles. De fiets is populairder dan ooit. Terwijl fietsers in Amsterdam in 1990 340.000 ritjes per dag maakten, zijn het er nu een half miljoen. Op de drukste plekken passeren in twee uur 3500 fietsers. De gevolgen zijn uitpuilende fietsenrekken bij stations, fietsfiles voor kruispunten en meer ongevallen.

  Het Parool,

  Er is echter een tekort aan goede recreatieve voorzieningen om de kwaliteiten van de groene gebieden te benutten. Zo zijn er in het Groene Hart en Midden Delfland te weinig verschillende wandel- en fietsroutes, en nauwelijks goede langeafstandsroutes. Het resultaat is dat er op zonnige dagen heuse fietsfiles staan.

  http://www.rivm.nl/bibliotheek/digitaaldepot/RID_200603_kleur.pdf,

  Langzaam rijdende en/of stilstaande autofiles van vele kilometers lengte zijn in ons land aan de orde van de dag. Een langzaam rijdende file van uitsluitend fietsers is echter een grote zeldzaamheid. Zes Nederlandse steden werden zaterdagmiddag met dat uitzonderlijke verschijnsel geconfronteerd. Samen met zo'n dikke achtduizend lastige Amsterdammers zat ik meer dan twee uur in de Amsterdamse fietsfile.

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000026344:mpeg21:a0083,