fietsnietje


fietsnietje 1.0

afbeelding

Bron: Peet Sneekes
(Publiek domein)

((vooral) in Nederland, neologisme, fietsen)

rechthoekig hekje van roestvrij staal waaraan een fiets bevestigd kan worden; fietsaanleunbeugel

Semagram


Een fietsnietje…

is een gebruiksvoorwerp; is een voorwerp

  • [Uiterlijk] ziet eruit als een nietje
  • [Vorm] heeft de rechthoekige vorm van een nietje
  • [Materiaal] is meestal gemaakt van staal, soms ook van kunststof
  • [Functie] dient als parkeerplaats voor een fiets

Algemene voorbeelden


Houten is een fietsdorp en er zijn dus veel fietsparkeerplaatsen nodig. Aan de oostzijde van Castellum, op de begane grond van het noordelijke centrale blok, dicht bij het station is een fietstransferium gepland voor 1700 fietsen. Voor het winkelend publiek zijn 350 extra fietsparkeerplaatsen nodig. Een groot deel van deze fietsenrekken komt aan het plein in CastellumWest (ongeveer 200). Hierbij wordt gedacht aan zogenaamde fietsnietjes, die tussen twee fietsstroken, direct ten westen van de tunnelbak worden gesitueerd. Op een aantal punten zijn er openingen tussen fietsnietjes, waardoor het wandelende publiek gemakkelijk het plein kan oversteken […]. Het voordeel van dit systeem is dat allerlei soorten fietsen, met of zonder fietstassen, hieraan bevestigd kunnen worden.

http://www.houten.nl/contents/pages/00003097/toelichtingopdefinitieveverkaveling22april2008.pdf,

Ze staan gewoon met honderden tegelijk in de opslag van de gemeente Den Haag: de fietsnietjes die de vorige verkeerswethouder uit de binnenstad liet verwijderen. De eerste exemplaren verschenen vanochtend weer in het straatbeeld.

http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/3797095/2014/11/24/Comeback-voor-Haagse-fietsnietjes.dhtml,

Het weghalen en vervolgens weer terugplaatsen van de zogenoemde fietsnietjes in het centrum van Den Haag heeft de gemeente ruim 50.000 euro gekost. Maar dat is geen weggegooid geld, aldus het college van burgemeester en wethouders. 'Wij komen hiermee tegemoet aan een breed gedragen vraag van ondernemers en bezoekers aan de binnenstad. Als gevolg van diverse ontwikkelingen is de acute behoefte aan nietjes groter gebleken dan wij eerder dachten.'

http://www.omroepwest.nl/nieuws/2768494/Weghalen-en-terugplaatsen-fietsnietjes-in-het-centrum-kost-Den-Haag-50-000-euro,

De fietsaanleunbeugels bij Falco, ook wel fietsparkeerbeugels of fietsnietjes genoemd, zijn er dan ook in verschillende vormen, afmetingen en kleuren.

http://www.falco.nl/producten/fietsparkeren/fietsaanleunbeugels/,

Een Amsterdams onderzoek naar fietsparkeersystemen levert het fietsnietje als winnaar op. Hoewel het veel fietsers eigenlijk niet uitmaakt wat voor parkeersysteem wordt gebruikt. Als de fiets maar is vast te zetten en niet omvalt.

http://www.fietsberaad.nl/index.cfm?lang=nl&section=Nieuws&mode=newsArticle&newsYear=2010&repository=Fietsnietje+favoriet+bij+veel+fietsers,

Bij de kruising Hoofdstraat-Brouwersstraat worden vanaf woensdag 3 juni zeven fietsnietjes geplaatst. Het zijn dezelfde roestvrijstalen rekken die ook elders in Meppel staan. Fietsnietjes zorgen ervoordat de fietsen op dit drukke punt beter worden gestald en voorkomen een domino-effect, als fietsen omvallen.

http://rtvmeppel.nl/fietsnietjes/,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2003
Benoemingsmotief Vanwege de vormovereenkomst vernoemd naar een nietje.