filekijken


filekijken 1.0

(transport, verkeer en reizen)

kijken naar een file op de andere rijbaan, uit nieuwsgierigheid naar de oorzaak van die file, met als mogelijk gevolg een kijkfile of ongeluk op de eigen rijbaan
Alleen in zelfstandig gebruik.

Algemene voorbeelden


Onderdeel van de campagne "Filekijken is filerijden" - zoals die de komende tijd eerst in het westen wordt gevoerd en wellicht daarna in het hele land - is de introductie van een nieuw calamiteitenscherm, dat snel(ler) en gemakkelijk(er) rondom een ongeval of incident kan worden gezet. Minder te zien: prettig voor slachtoffers, hulpverleners en automobilisten. [...]. "Nieuwsgierigheid is mensen eigen," zegt Bruins, "maar de files, dat zijn we echt zelf. Het is ook niet eenvoudig: een reiger in de sloot naast de weg kan al een kijkfile veroorzaken."

Combinatiemogelijkheden


met bijwoord


  • gezellig filekijken

Knooppunt Oudenrijn: gezellig filekijken. Oudenrijn is het knooppunt der knooppunten. Daar kruisen de twee belangrijkste autosnelwegen, de A12 en de A2, elkaar. Het is niet alleen het oudste knooppunt, maar ook het drukste. Wie daar nooit in de file heeft gestaan, is niet echt ingeburgerd.

https://www.maartenonline.nl/nl/artikel/49689/knooppunt-oudenrijn-gezellig-filekijken.html,

met adjectief


  • het zogenaamde filekijken

Terwijl onder Neerbeek op de ene rijbaan als gevolg van het slechte weer een aanrijding plaatsvond tussen een bus en drie personenauto's, knalden op de andere rijbaan, vermoedelijk als gevolg van het zogenaamde 'file-kijken' nog eens twee auto's op elkaar.

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=filekijken&coll=ddd&sortfield=datedesc&identifier=ddd%3A010593404%3Ampeg21%3Aa0376&resultsidentifier=ddd%3A010593404%3Ampeg21%3Aa0376,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding