filerijden


filerijden 1.0

(transport, verkeer en reizen)

met de auto, fiets of een ander voertuig in een file rijden
Alleen in zelfstandig gebruik of als tegenwoordig deelwoord.

Algemene voorbeelden


Het was filerijden geblazen op de A27 maandag. Door een ongeval met meerdere auto's tussen Oosterhout en Geertruidenberg was de rechterrijstrook enige tijd afgesloten. Rond het middaguur stond er zo'n 6 kilometer file.

https://www.ad.nl/breda/meerdere-voertuigen-betrokken-bij-ongeluk-op-a27-flinke-file-in-beide-richtingen~aea75e01/,

Het verkeer in beide steden is een absolute ramp, bijna de hele dag kilometers filerijden, en Chinezen zijn vreselijke horken in het verkeer. Dat merkt u wel als u bij groen licht een zebra gebruikt om de straat over te steken, waar auto's vaak gelijk groen krijgen, of van de bromfietsers en scooters die je op het 'trottoir' rakelings passeren.

http://www.leidsehenkie.nl/een-paar-dingen-over-china/,

Het was filerijden naar het Recreatiepark want iedereen wilde de Brocantemarkt bezoeken.

https://www.hoekschewaard.nl/nl/nieuws/brocante-klein-frankrijk-weer-een-succes/2066,

Onderdeel van de campagne "Filekijken is filerijden" – zoals die de komende tijd eerst in het westen wordt gevoerd en wellicht daarna in het hele land – is de introductie van een nieuw calamiteitenscherm, dat snel(ler) en gemakkelijk(er) rondom een ongeval of incident kan worden gezet. Minder te zien: prettig voor slachtoffers, hulpverleners en automobilisten.

Reformatorisch Dagblad,

Combinatiemogelijkheden


met subject


  • filerijdende automobilisten
  • filerijdende auto's
  • filerijdende motoren
  • de filerijdende Chinees

Filerijdende automobilisten horen intussen op het radionieuws een stamelende Soemita excuses bedenken voor zijn bliksembezoek aan de vicepresident, de nacht daarvoor.

https://books.google.nl/books?id=9Rh1AAAAQBAJ&pg=PT133&lpg=PT133&dq=filerijdende&source=bl&ots=DvZ2Xsmeg2&sig=pRgMEr_U7reLBSPF9XEkdp_dSNc&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjzoOm1iN7fAhVOJ1AKHULDDeo4ChDoATACegQIBxAB#v=onepage&q=filerijdende&f=false,

Het CDA in Rotterdam heeft het college gevraagd om te kijken naar de mogelijkheid om de populaire Witte de Withstraat autoluw te maken. Raadslid Danielle Knieriem: "Zowel ondernemers als bezoekers hebben veel overlast van zogenaamde 'stoere' weggebruikers: mensen die in grote auto's of op de motor onnodig hard de straat doorrijden en dat meerdere malen op een avond. Niet alleen zitten bezoekers hierdoor onnodig in de uitlaatgassen van filerijdende auto's, ook houden de weggebruikers geen rekening met de vele voetgangers en fietsers in de straat.

https://www.cda.nl/zuid-holland/rotterdam/actueel/nieuws/danielle-knieriem-maak-witte-de-withstraat-autoluw/,

Vliegende auto's zijn episch. Ze spreken zowel de innerlijke negenjarige in ons allemaal aan, als de filerijdende Chinees met smoglongen.

https://www.autobahn.eu/3264/zo-ziet-de-toekomst-van-de-vliegende-auto-eruit/,

Ford komt met systeem voor filerijdende motoren. Ford heeft recentelijk een octrooi verkregen voor een systeem dat tijdens het filerijden motorrijders kan detecteren die tussen het verkeer door manoeuvreren en dat een aanrijding kan helpen voorkomen.

https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/ford-komt-met-systeem-voor-filerijdende-motoren/,

met bijwoord


  • letterlijk filerijden

"Een aantal jaren geleden mocht iedereen hier overal fietsen. Maar dat dreigde ten koste te gaan van de natuur." Het park krijgt jaarlijks in totaal 2 miljoen bezoeken te verstouwen. In de weekeinden is het letterlijk filerijden. Bordjes met daarop het verzoek om toch alleen op de daarvoor bestemde wegen en paden te rijden, boden geen soelaas.

Reformatorisch Dagblad,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding