fingerspitzengevoel


fingerspitzengevoel 1.0

goed ontwikkeld, intuïtief gevoel om in delicate aangelegenheden of onder moeilijke omstandigheden de aangewezen handelwijze aan de dag te leggen; goed ontwikkeld gevoel om het juiste te doen; ook: goed ontwikkeld, intuïtief gevoel om iets te voorspellen, om iets te voorzien; fingerspitzengefühl
Vernederlandsing van fingerspitzengefühl (uit Duits Fingerspitzengefühl) door vervanging van het element gefühl door Nederlands gevoel. Zie voor de combinatiemogelijkheden het meer gangbare fingerspitzengefühl.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een fingerspitzengevoel…

is een gevoel

      Hoofdsemagram: gevoel


      Algemene voorbeelden


      Het was erg swingend met vaak ingewikkelde arrangementen. Dat hier routiniers aan het spelen waren was een ieder duidelijk. En toch het belangrijke contact met het publiek was ruimschoots aanwezig. Dat vereist meer dan ervaring, ook de persoonlijkheden, de humor, de vonk, het fingerspitzengevoel kwamen op positieve manier tot uiting.

      Meppeler Courant,

      Dit boek leert u om op uw fingerspitzengevoel te durven vertrouwen bij het nemen van beslissingen, zowel in werk- als privé-situaties. Daarnaast geeft het testen en oefeningen, waarmee u uw eigen fingerspitzengevoel kunt ontwikkelen en leren gebruiken in het leven van alledag.

      http://www.2dehands.be/boeken-strips/boeken/spiritualiteit/-fingerspitzengevoel-willem-jan-van-wetering-94607902.html

      "Als kind had ik al een soort fingerspitzengevoel. Vroeger kon ik heel goed voorspellen of ik een onvoldoende zou krijgen op school. Toen de vogelgriep hier arriveerde, had ik de medicijnen al in huis."

      http://barracudanls.blogspot.com/2010/01/beroepsdoemdenker.html,

      Aan eten is een emotionele factor verbonden: in een omgeving waar mensen door strenge regels allerlei beperkingen ervaren kan eten een 'troost' zijn. Een gevoelig onderwerp dat een slimme aanpak en veel fingerspitzengevoel vraagt.

      http://www.ener-joy.nl/Gezond_Eten_Offshore.php

      Gelukkig vertrouwt François De Keersmaecker, van de Belgische voetbalbond KBVB, minder op zijn fingerspitzengevoel. Ondanks dat De Keersmaecker zich niet uitspreekt voor of tegen een BeNe-liga, vindt hij dat het idee niet zonder gefundeerde argumenten afgewezen moet worden, zoals dat in het verleden wel is gebeurd.

      http://www.werscouts.nl/nieuws-en-columns/85739-het-alternatief-voor-de-bene-liga,

      Tijdens deze periode heeft zij het "fingerspitzengevoel" ontwikkeld ten aanzien van het begeleiden van medewerkers naar een nieuwe, passende job.

      http://aanzetamsterdam.nl/

      De techniek van Menerga is het resultaat van vele jaren ervaring en 'fingerspitzengevoel' op het gebied van luchtbehandeling.

      http://www.welstechniek.nl/luchtbehandeling.html

      Het rijtje opiniepeilers dat probeert de uitslag te voorspellen, wordt uitgebreid met twee GroenLinksers die op basis van Fingerspitzengevoel opereren.

      http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/2336482/2006/10/06/rsquo-t-Geheim-van-de-Fingerspitzenprognose.dhtml,