fittie


fittie 1.0

(cultuur en samenleving; (vooral) in Nederland; informeel; neologisme; (vooral) gesproken taal. Vooral door jongeren gebruikt.)

gevecht; strijd; ruzie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een fitie…

is een activiteit

      Hoofdsemagram: gevecht


      Algemene voorbeelden


      Videomateriaal van twee Londense autorijders die een fittie met elkaar hebben is vandaag vrijgegeven. Op de video is te zien dat de ruzie tussen de twee mannen er uiteindelijk op uitloopt dat een van de twee mannen wordt geraakt door een sportwagen.

      http://www.powned.tv/nieuws/foto/2015/04/fittie_autobestuurders_vrijgeg.html,

      Omdat ik fitties alleen leuk vind om te aanschouwen, doe ik natuurlijk niet aan naming and shaming. Stel je voor, straks ben ik zelf het middelpunt van een onverkwikkelijk dispuut. Er zijn ruzies ontstaan om minder. Een tikfout, meer is er soms zelfs niet nodig.

      http://vrouwkeblogt.com/2010/11/14/zon-fittie-is-niet-niks/,

      Op Twitter heb je een categorie onaanstastbaren. Als je met deze mensen 'in discussie' raakt, is het al te laat. De fittie is gaande, nog voor je het zelf weet. Verstandige tweeps drukken direct unfollow en doen er verder het zwijgen toe.

      http://vrouwkeblogt.com/2010/11/14/zon-fittie-is-niet-niks/,

      vette fattoe, ik boekte die gast zwaar op ze fox toen pakte ie die pipa maar ik had me matties bij me en die gingen hem zware fittie geven.

      http://forum.scholieren.com/showthread.php?t=286,

      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2001
      Brontaal Sranan; Surinaams
      Vorm in brontaal fittie
      Betekenis in brontaal idem
      Bijzonderheden Is vooral via spreektaal van jongeren populair geworden en wordt nu wat breder gebruikt, ook veel op internet.