flashforward


flashforward 1.0

(filmkunst en fotografie)

passage, meestal in de literatuur of film, waarin wordt vooruitgekeken of vooruitgeblikt naar een situatie of gebeurtenis in de toekomst

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een flashforward…

is een passage

  • [Geheel] is meestal een passage van een verhaal of een film
  • [Duur] is meestal een relatief korte passage
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een passage waarin wordt vooruitgeblikt
  • [Behandeling of bewerking] wordt in de literatuur of de film vaak op een bepaalde manier vormelijk gemarkeerd, bijvoorbeeld door een witpassage in een verhaal of een andere kleuring in een film
  • [Intentionaliteit] wordt meestal bewust ingezet als stijlmiddel
  • [Onderscheid of tegenstelling] is, in tegenstelling tot een flashback, een passage waarin wordt vooruitgeblikt
  • [Voorbeeld of specimen] wordt bijvoorbeeld als middel ingezet in de film Memento

Algemene voorbeelden


Weinig mensen beseffen dat een boek ook z'n flashforwards heeft, aankondigers van wat er nog komt. In de muziek zijn daarvan vele en fantastische voorbeelden te beluisteren, in de literatuur zijn ze minder goed waar te nemen, maar ze zijn er altijd en effectief zijn ze ook: anders zou je niet doorlezen.

http://www.dbnl.org/tekst/krol002schr01_01/krol002schr01_01_0008.php

De personages en hun persoonlijke verhalen zijn bijna allemaal erg soapachtig: al die flashforwards naar van die dagelijkse bezigheden... okee, dat is wellicht het meest logisch, maar ik had de focus liever gezien op mensen met wat meer mysterie in hun flashforwards: iemand die net een moord pleegt, iemand die in een gesticht zit, iemand die in een ondergronds laboratorium aan kettingen hangt... ik noem maar wat. Nu heb ik amper behoefte om te speculeren over wat de flashforwards betekenen, omdat het allemaal zo duidelijk is.

http://forum.fok.nl/topic/1281599/3/25,

Zoals steeds begint het verhaal where we left off. Jack en de rest hebben contact gemaakt met het schip en Locke is vastberaden om de indringers op zijn eentje te dwarsbomen. Dé toevoeging van dit seizoen zijn echter de flashforwards. De flashbacks van weleer worden hierdoor zo goed als vervangen. Op zich een goeie zaak, want, toegegeven, die durfden hier en daar de vaart wel eens uit een aflevering te halen. Wat men nu doet is weer heel clever gevonden.

http://enola.be/film/reeksen/15864:lost-seizoen-4