flinterdun


flinterdun 1.0

( Gezegd van stoffelijke zaken)
zo dun als een flinter; uiterst dun

Algemene voorbeelden


Als kind heb ik de steenarbeiders nog bezig gezien [...] die met hun kruiwagens de versgebakken stenen uit de nog hete ringovens haalden. Stof. Asse. Walmende hitte. De huid van de vingertoppen die flinterdun wordt en die pijn begint te doen.

De dieven zijn al gaan slapen, Leo Pleysier,

Phyllodeeg is flinterdun en bevat veel minder vet dan bladerdeeg. Het wordt in vele laagjes op elkaar gebakken, nadat ieder laagje licht met olie of vet is bestreken.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Het netvlies of de retina is een flinterdun, lichtgevoelig vlies dat de binnenzijde van het oog bekleedt.

http://www.vryghem.be/nl/default.htm

Ze verdwaalden en werden in hun flinterdunne zomerkleding overvallen door regen- en sneeuwstormen. Pas maandagmorgen kon een groep van veertig redders hen opsporen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • flinterdun boekje

Dat is alles luidt de titel van dit flinterdunne boekje in het Nederlands, en voorwaar, veel is het niet. Tussen voor- en achterplat zitten welgeteld 48 bladzijden, de schamele vrucht van anderhalf jaar schrijfarbeid.

De Standaard,

Een vroeger gelezen, indrukwekkende roman - uit het oog verloren, maar beelden eruit zweven je na jaren nog als dierbare filmfragmenten voor ogen - blijkt bij het weerzien een flinterdun boekje, niet meer dan een verhaal eigenlijk, een vertelling.

NRC,

  • flinterdunne plak
  • flinterdun plakje

Ook aan het voorgerecht kunnen we zien dat de chef-kok zich heeft verdiept in de keukentrends van de laatste jaren. We krijgen drie torentjes van geperst ossebuco, daarop een flinterdunne plak rauwe pompoen, een krul van eendenlever, dit alles op een soort rond kleedje van gelei, met de smaak van gezoete pompoen.

http://www.damesreiziger.nl/result-rcnss-detail.asp?id=161,

Wetenschappers van de universiteit van Colorado sneden het diepgevroren lichaam van de anonieme vrouw [...] overdwars in 5.200 flinterdunne plakjes van ongeveer een derde millimeter dik. Die werden gefotografeerd en met behulp van de computer gekombineerd met [...] röntgenfoto's van het intakte lichaam. Het resultaat is een driedimensioneel beeld dat vanuit alle gewenste hoeken langs binnen en langs buiten kan worden bekeken.

De Standaard,

met werkwoord


  • flinterdun snijden
  • flinterdun gesneden

Rettich schillen en met scherp mes of kaasschaaf in flinterdunne plakken snijden. Radijs schoonmaken en ook flinterdun snijden.

http://www.ah.nl/recepten/recept?id=246294

De groentesla krijgt goede punten voor de smaak en mijn rundvlees is ronduit heerlijk. Niet flinterdun gesneden, maar in kleine plakjes van enkele millimeter dik, met grofgemalen pepersoorten en andere specerijen.

De Morgen,

Een met zalmmousse gegarneerde schaal met flinterdun gesneden verse gerookte zalm.

http://www.witven.nl/nl/partycentrum/feesten-en-partijen/buffetten

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


flinterdun 2.0

( Gezegd van onstoffelijke zaken)
uiterst gering, uiterst beperkt, uiterst klein; minimaal

Algemene voorbeelden


Je moet de feiten van toen zien met de ogen van toen. Er was hooguit een flinterdun verschil tussen wat gebeurde en andere vormen van partijfinanciering die wel legaal waren. En de betichten hebben zich toch niet persoonlijk verrijkt!

De Standaard,

Nederland moet weten waar het aan meedoet. "De grens tussen activiteiten die "ondersteunend" zijn en activiteiten die in directere zin met gevechtshandelingen te maken hebben, is flinterdun. Wanneer het door Nederland aangeboden tankvliegtuig een Amerikaanse F16 bijtankt, is duidelijk dat een wezenlijke bijdrage wordt geleverd aan de actieve bombardementen."

http://www.groene.nl/2001/0146/jbpv_kaboel.html,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • flinterdun bewijs

Een van de drie mannen die wegens de moord was opgehangen [...] kreeg vier jaar geleden alsnog eerherstel omdat hij overhaast was veroordeeld op basis van flinterdun bewijs.

De Standaard,

  • flinterdunne intrige
  • flinterdun verhaal
  • flinterdun verhaaltje

De roman heeft een flinterdunne intrige. We leren de South Bronx kennen, het gore appartement waar Miguel samen met zijn ongure vrienden hokt: Firebug, Spider en Amelie, een crackgebruikster die verliefd is op Miguel en hem weer op het goede pad probeert te krijgen. Miguel zelf is verliefd op Cristalena, een meisje dat buiten het milieu staat maar vermoedt dat Miguel met de drugshandel te maken heeft. Voor haar zal Miguel proberen een nieuw leven te beginnen. Maar in een vuurgevecht raakt hij gekwetst. Hij komt geleidelijk tot het besluit om zijn leven in eigen handen te nemen en te breken met het milieu.

De Standaard,

Bij dit videospel-in-het-groot hebben kijkers invloed op het verloop van de film. Met een druk op de knop kunnen ze een auto laten starten of de hoofdfiguur laten bevriezen. Critici ergeren zich aan het flinterdunne verhaal en de vele beschietingen, maar producent Interfilm mikt dan ook op de Nintendo-jeugd.

NRC,

Katten van diverse pluimage vieren feest want de oude en wijze Oom Deuteromium zal op hun nachtelijke samenkomst een kat aanwijzen die voor een tweede leven in aanmerking komt. Het flinterdunne verhaaltje is voor de show geen probleem.

De Standaard,