flitshandelaar


flitshandelaar 1.0

(business, economie en financiën; neologisme)

iemand die zich bezighoudt met flitshandel, ook bekend als high frequency trading, een vorm van speculatieve of volgens sommigen ook manipulatieve beurshandel waarbij computerprogramma's razendsnel reageren op beursontwikkelingen en orders voor financiële transacties plaatsen; iemand die aan flitshandel doet; high-frequency trader

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een flitshandelaar…

is een handelaar; is een persoon

 • [Activiteit of handeling] bedrijft flitshandel

  Algemene voorbeelden


  En weer dreigt een oud beroep uit te sterven. De flitshandelaar. De snelste jongen van de beursvloer. Alhoewel, handelaar is een groot woord. De flitshandelaar doet niks anders dan software verzinnen dat het werk voor hem doet. Software die bliksemsnel reageert op minieme veranderingen van beurskoersen. Het is kopen of verkopen in duizendsten van seconden, of nòg sneller.

  http://wetenschap.thepostonline.nl/2012/10/18/laat-de-flitshandelaar-alsjeblieft-uitsterven/#more-81128,

  Mogelijk slecht nieuws voor de aanzwellende horde van flitshandelaren die een steeds groter aandeel krijgen in de Quote 500. De PvdA wil de 'arbitrage' zoals die van hofleveranciers van de rijkenlijst IMC en Optiver aan banden leggen.

  http://www.quotenet.nl/Nieuws/PvdA-wil-flitshandel-van-Quote-500-leden-slopen-72577,

  Na een half jaar onderzoek stelde de Amerikaanse toezichthouder SEC dat een grote belegger een verkooporder voor futures ter waarde van 4,1 miljard had gegeven. Die order bleek te groot om in een korte tijd uit te voeren. Dit veroorzaakte een kettingreactie bij andere flitshandelaars, waardoor de koersen kelderden.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21441637/___Flash_crash_niet_door_een_partij_veroorzaakt___.html,

  De flitshandelaren die in miljoensten van seconden aandelen en derivaten verhandelen, zien de bui al hangen. Autoriteiten zoeken wereldwijd naar middelen om een nieuwe financiële crisis te voorkomen. En dat betekent: regelgeving. Brrr.

  http://www.quotenet.nl/Nieuws/Oranje-boven-bij-nieuwe-lobbyclub-voor-flitshandel-30093,

  Eerlijk gezegd zal het mij als belegger worst wezen of een flitshandelaar een of andere algoritme (volgens wikipedia een eindige reeks instructies - meestal voor berekening of dataverwerking - om vanuit een gegeven begintoestand het daarbij behorende doel te bereiken) oproept. Zij gaan hun gang maar! Als de ene flitshandelaar de andere een poot uitdraait binnen een tijdseenheid die zelfs bij het klokken van de 500 meter schaatsen niet wordt gebruikt, is het mij best.

  http://www.iexprofs.nl/Column/Overig/70036/Flitsende-toezichthouders.aspx,

  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2010