flitsmacht


flitsmacht 1.0

(politiek en bestuur; oorlogvoering en defensie; neologisme)

snel in te zetten strijdmacht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een flitsmacht…

is een strijdmacht

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een snel in te zetten strijdmacht

    Hoofdsemagram: macht


    Algemene voorbeelden


    Gespecialiseerde Nederlandse krijgsmachtonderdelen gaan een cruciale rol spelen in de nieuwe NAVO flitsmacht die razendsnel op bijvoorbeeld Russische dreiging moet reageren. Die interventie-eenheid zal vooral bestaan uit luchtlandingstroepen, transport- en gevechtshelikopters, special forces, onbemande vliegtuigen en conventionele onderzeeërs.

    De Telegraaf,

    De flitsmacht is uit pure nood geboren en moet een einde maken aan de West-Europese afhankelijkheid van de VS. Want hoewel er op papier al twaalf jaar een NAVO Response Force (NRF) bestaat van 25.000 snel oproepbare militairen, is die eenheid nooit van de grond gekomen. Europese NAVO-lidstaten hadden bij conflicten in Bosnië, Kosovo, Irak en Afghanistan door verouderde apparatuur en gebrek aan goed opgeleid personeel problemen om samen te werken met moderne Amerikaanse spionage- en verkenningssystemen.

    De Telegraaf,

    De nieuwe flitsmacht - met naast Engeland en Nederland ook Noorwegen, Denemarken, de Baltische staten en mogelijk Canada - moet een einde aan die afhankelijkheid maken. Het initiatief is verder nodig omdat de VS zich steeds meer op de Chinese dreiging in de Stille Oceaan richten.

    De Telegraaf,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2014