flitswoning


flitswoning 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting)

snel te betrekken, tijdelijke woning voor mensen die door omstandigheden geen eigen woonruimte hebben

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een flitswoning…

is een woning

  • [Functie] dient om tijdelijk in te wonen
  • [Snelheid of tempo] kan snel betrokken worden
  • [Gebruiker] is bestemd voor mensen die door omstandigheden als een scheiding of brand tijdelijk geen eigen huisvesting hebben

    Hoofdsemagram: woning


    Algemene voorbeelden


    Woningcorporatie Intermaris wil in Hoorn veertig tot vijftig 'flitswoningen' bouwen. Die zijn bedoeld voor mensen die geen huis meer hebben door een scheiding of een brand [...]. Intermaris maakt voor de tijdelijke huisvesting van mensen met een acuut woningprobleem tot nu toe gebruik van complexen die op de nominatie staan om gesloopt te worden. In eerste instantie zullen nu woningcontainers worden gebruikt, later volgen definitieve onderkomens, waarin men maximaal zes tot acht maanden mag blijven.

    De Telegraaf,

    De samenleving is voortdurend in beweging, de samenstelling van huishoudens verandert, maar ook de diversiteit binnen groepen (bijvoorbeeld ouderen) wordt steeds diverser. Zo zijn er tegenwoordig steeds meer 1-persoonshuishoudens, er zijn samengestelde gezinnen, nieuwe Nederlanders hebben vaker grote gezinnen, etc. Het is lastig om op het gebied van wonen hier snel een slag in te maken en passende woonruimte aan te bieden. Een oplossing zou de bouw van flex- of flitswoningen zijn, welke geschikt zijn om kort in te wonen (max. 5 jaar).

    https://www.haarlemmermeer.nl/dsresource?objectid=29727,

    Het verdient aanbeveling in elk geval de volgende categorieën te onderscheiden resp. af te wegen: • Grootschalige woonvoorzieningen voor permanent verblijf (24-uurs begeleiding) (40 plaatsen per eenheid) [...]. • Zelfstandige woningen (met woonbegeleiding). • Gezinshuizen (w.o. flitswoningen in scheidingssituaties). • Passende woonunits in het souterrain (voor situaties bij huisuitzetting wegens schulden of overlast; met onderscheid naar niet kunnen en niet willen).

    https://www.vlissingen.nl/fileadmin/_migrated/content_uploads/Bijlagen_Zeeuws_Kompas.pdf,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2005