fluisterbus


fluisterbus 1.0

(vervoer en transport)

autobus die op elektriciteit rijdt en daardoor milieuvriendelijker is en bovendien minder geluid maakt dan een gewone bus

Semagram


Een fluisterbus…

is een bus

 • [Werking of functionering] rijdt op elektriciteit
 • [Bijverschijnsel] is milieuvriendelijker en maakt minder geluid dan een gewone bus

  Hoofdsemagram: bus


  Algemene voorbeelden


  De verbaasde blik op het gezicht van de voetganger spreekt boekdelen. Als de fluisterbus het kruispunt Kanaalstraat, Hofstraat, Hoofdstraat - bij McDonald's - neemt, klinkt de trambel om wandelaars, fietsers en andere weggebruikers te waarschuwen. Een trambel op een bus? De Whisper, ook wel de fluisterbus genoemd, is ermee uitgerust.

  http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/6107096/Trambel-fluisterbus-klinkt-best-leuk.ece,

  De gemeente is blij met de inzet van de fluisterbus in Apeldoorn. "De bussen dragen bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit en de leefomgeving in de binnenstad." Het geesteskindje van Apeldoorner Arjan Heinen wordt gevoed uit een batterijpakket dat bovenop het dak is geplaatst.

  http://www.deweekkrant.nl/artikel/2009/juli/13/fluisterbus_weg_op_trambel_kondigt_komst_whisper_,

  Als je kijkt naar het Ruhrgebied in Duitsland of in Denemarken wordt er veel meer gewerkt via een fietswiel-constructie rondom een openbaar vervoer station. Dat zelfde zou ook kunnen via Station Leidsche Rijn Centrum, waarbij schone fluisterbussen dat station ontsluiten via de spaken en het wiel rondom de as van het Station Leidsche Rijn Centrum.

  http://www.gerdaoskam.nl/pagina.php?pagina=638&titel=De_dag_na_de_bus_in_Terwijde.html,

  Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht wil 1,8 miljoen euro steken in de introductie van een nieuwe milieuvriendelijke bus, de Whisper. Deze hybride bus is stiller, schoner en zuiniger dan de gewone stadsbus. Volgend jaar maart moeten de eerste vijf fluisterbussen gaan rijden naar de Amersfoortse Vinexwijk Vathorst. De fluisterbus wordt aangedreven door electromotoren die bij het remmen als een dynamo werken en de remenergie opslaan. Daarnaast beschikt de bus over een dieselaggregaat om de accu's zonodig bij te laden. Volgens TNO-onderzoek is de fluisterbus tot drie keer zuiniger, veel stiller en veroorzaakt deze minder verontreiniging.

  http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/2417505/2005/10/07/Provincie-Utrecht-steekt-geld-in-fluisterbus.dhtml?redirected,

  Arnhem heeft het enige tijd met een trolleybus minder moeten doen. Het felblauwe vervoermiddel is met een dieplader op transport gegaan naar België, waar enkele demonstratieritten werden gemaakt op een stukje getrolleyficeerd traject in Gent. De ervaringen waren zo goed, dat ook deze stad binnenkort aan de fluisterbus wil.

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:003041010:mpeg21:a00037,