foetsie


foetsie 1.0

(informeel)

weg; verdwenen

Algemene voorbeelden


In de kelder van het gebouw waar ze werkte zaten Russische krijgsgevangenen, die ze elke dag te eten moest brengen [...]. Op een dag waren ze zomaar verdwenen. Foetsie. Sowieso geen mens te bekennen in het hele gebouw.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

"We zijn nog geen half uur in Amsterdam, stonden juist in het VVV-kantoor op het station om daar een hotel te boeken. Ineens was Annies rugzak weg. Camera foetsie, maar erger nog: ook alle twintig films van de vakantie in Duitsland weg. En Annies medicijnen tegen hoge bloeddruk."

De Telegraaf,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • foetsie zijn

De bevriezing van de loonkosten was foetsie, de korting op het ziekengeld ingetrokken en de financiële sanctie op ziekteverzuim afgezwakt.

NRC,

Heb je geen bijstandsverzekering en is je geld foetsie, dan ben je toch niet hopeloos verloren. Had je reischeques op zak, dan heb je geluk. Binnen de 24 uur kan je gratis vervangcheques krijgen. Was je met kaarten en contant geld op vakantie, dan kan uw bank of een wisselkantoor helpen.

De Standaard,

foetsie 2.0

(informeel; eufemistisch)

dood

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


'We hebben bezoek.' 'Bezoek?' 'Ja, een vriendin van Roos. Ze kwam hier ... ze wil graag weten wat er twee weken geleden gebeurd is.' 'Wat valt daarvan te weten? Ze lag te zonnen, begon zwaar te ademen, is in een ambulance getild, en was toen foetsie, da's alles.'

De zonnewijzer, Maarten 't Hart,