fokdier


fokdier 1.0

dier dat wordt gehouden voor het fokken en dat daartoe meestal wordt geselecteerd op basis van zijn genetische eigenschappen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een fokdier…

is een dier

  • [Functie] wordt gehouden voor het fokken
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is meestal een dier met economisch nut, zoals een rund of een varken, of een dier waarvoor de raszuiverheid belangrijk is, zoals een hond of een kat
  • [Behandeling of bewerking] wordt voor zijn rol vaak geselecteerd op basis van zijn genetische eigenschappen

    Algemene voorbeelden


    Fokadvies. Op basis van de resultaten uit 1994-1998 is het mogelijk voor de combinatie van bepaalde fokdieren het (relatieve) risico te berekenen op de (deels erfelijke) aandoeningen als gespleten gehemeltes, niet indalen van de testikels, knieproblemen, of epilepsie.

    http://www.nederlandseboxerclub.nl/epidemiologisch_onderzoek.htm,

    Bij populaties met veel voorkomende erfelijke ziekten zou een strenge selectie tot een gevaarlijke basis aan fokdieren kunnen leiden.

    http://home.concepts.nl/~kynetho/fokken.htm

    In deze paragraaf wordt de in- en uitvoer van de Belgische varkenssector weergegeven waarbij een onderscheid gemaakt wordt tussen drie categorieën: - levende dieren; - varkensvlees; - vleeswaren en bereidingen op basis van varkensvlees [...]. De levende dieren worden verder onderverdeeld in biggen, vleesvarkens, zeugen en fokdieren.

    http://www.innovatie.vlaanderen.be/pbo/eindrapporten/PBO97-49-162-varkenshouderij.pdf,

    Het verbeteren van de genetische basis van de fokdieren bijvoorbeeld, is alleen mogelijk wanneer hiervoor een aanzienlijk som geld op tafel komt om een noodzakelijk studieproject te kunnen bekostigen.

    http://www.geleidehond.nl/tengeleide/txt/tengeleide.shtml,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen