folie à deux


folie à deux 1.0

(psychologie en psychiatrie)

(Frans, letterlijk 'waanzin met z'n tweeën') psychische stoornis die door twee personen gedeeld wordt; psychische aandoening waarbij iemand de waandenkbeelden van iemand uit zijn directe omgeving overneemt; inductiepsychose
In het laatste citaat ook als titel van een boek.

Algemene voorbeelden


Gedeelde psychotische stoornis, inductiepsychose, folie à deux of geïnduceerde waanstoornis is een psychische aandoening. De aandoening ontstaat bij mensen die een relatie hebben of nauwe banden onderhouden met iemand die al psychotische symptomen vertoont waarbij wanen op de voorgrond treden. Deze laatste, doorgaans dominante persoon wordt de primaire casus of inductor genoemd.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gedeelde_psychotische_stoornis,

Psychiaters kennen [...] de folie à deux, waarbij een patiënt zijn waanideeën overbrengt op een partner. Dat kon bij Herff en Bonnie gemakkelijk gebeuren omdat ze een soort symbiotische eenheid vormden en zich van de buitenwereld hadden afgescheiden.

http://www.groene.nl/1997/16/rn_sekte.html,

Quintana hoopt voortaan ieder jaar een jeugdboek te schrijven en werkt intussen aan wat zijn levenswerk moet worden: een trilogie over tweeling-zijn, die Folie à deux zal heten. Ze zal een mengeling van biografie en fiktie zijn, een ontmaskering van het tweelingschap waarover, zegt hij schamper, zoveel nonsens is geschreven.

De Standaard,