fortissimo


fortissimo 1.0

(muziek)

op zijn sterkst gespeeld of gezongen; zeer sterk; zeer luid
In de notatie weergegeven als ff of FF.

Algemene voorbeelden


In plaats van de gebruikelijke verwachtingsvolle ouverture, liet de dirigent al bij de eerste beelden de muziek de zaal in knallen. Forte, fortissimo! gebaarde hij. 'Het Circus' zeiden de eerste titels, 'een film van Charles Chaplin'.

't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • fortissimo spelen
  • fortissimo zingen

Maar op 'nen dag moet hij in Harelbeke dirigeren [...] en de markt van Harelbeke ziet zwart van het volk. Wel, en al dat volk zingt Het lied der Vlamingen en als ze bij bloe- hoe-ien komen, zingen ze fortissimo een sol naturel waar er een sol kruis staat. Niks aan te doen.

Altrapsodie, Geert Van Istendael,

Ik heb op mijn beurt altijd gedacht [...], dat jij op afspraak keihard bleef doorspelen om het geluid van 't schot te overstemmen. Een normaal mens speelt toch niet door als er vlakbij een schot gelost wordt? Maar jij speelde niet alleen fortissimo door, jij gelooft nu nog dat ik dat schot loste.

Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

fortissimo 1.1

( Gezegd van de wijze waarop iets gezegd of beweerd wordt.)
met luide stem; stellig of krachtig

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • iets fortissimo beweren

Afgezien van hun kans van slagen tegen de nazi-politiek is het de vraag of we eigenlijk wel met verzetsstrijders te maken hebben zoals het boek fortissimo beweert.

NRC,

fortissimo 2.0

(muziek)

passage die zeer luid gespeeld of gezongen wordt; zeer luide passage

Algemene voorbeelden


Vervolgens is er het Scherzo in drie delen [...]. In het hierop volgende expressieve Andante is er een enorm dynamisch verloop, lopend van het fortissimo door de solist gespeelde thema tot een piano-passage, waaruit de cadens zich ontpopt.

http://www.dephilharmonie.nl/html/programmas/pg_sjostakovitsj_viool.html

Belial trok nog één keer zijn klankkast open, deze keer voor iets wat je moeilijk de stempel 'geluid' kon laten dragen. Het was eerder het regelrechte lawaai van een filharmonisch orkest met ongestemde instrumenten, waarvan elke artiest een ander muziekstuk brengt op hetzelfde tijdstip, in een crescendo van dubbele piano naar een alles overtreffende fortissimo. Amper tien seconden duurde deze marteling.

De Openbaring, Tom De Cock,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een fortissimo produceren
  • een fortissimo spelen
  • een fortissimo zingen

Opmerkelijk is zijn soepele versmelting met de vleugel, zijn handen verleiden de toetsen in plaats van erop te hameren. Het resultaat is, of hij nu pianissimo's of fortissimo's speelt, de klankgeworden schoonheid.

NRC,

met adjectief ervoor


  • een statig fortissimo

Schubert laat het orkest van een statig fortissimo terugzakken naar een fluisterend pianissimo in strijkers en houtblazers.

De Standaard,

fortissimo 2.1

iets dat zeer luid klinkt

Algemene voorbeelden


In de catalogus [...] is naast de bijdragen van hedendaagse auteurs [...], een artikel opgenomen van Hannes Meyer, in 1928 directeur van het Bauhaus in Dessau [...]. Lyrisch raakt hij van het verkeer op de Champs Elysées, 'het grootst mogelijk fortissimo van de grootstedelijke dynamiek'.

NRC,