framen


framen 1.0

(neologisme)

een eenzijdig beeld van iets of iemand scheppen door het gebruik van versimpelde bewoordingen of een versimpeld beeld, waarbij bepaalde informatie benadrukt of juist verborgen wordt

Algemene voorbeelden


De 'elite' contra het gewone volk. Geert Wilders weet als geen ander hoe je een boodschap slim kunt verpakken. Hij is de Haagse koning van het framen. Wie zijn politieke boodschap goed weet te 'framen', kan een heel debat naar zijn hand zetten.

https://www.nemokennislink.nl/activiteiten/over-de-macht-van-taal-in-politiek/,

Framen gebeurt van oudsher primair verbaal. Door woordkeuze, zoals 'steuntrekkers', 'kleptocratentaks' en 'opwarming van de Aarde' wordt het onderwerp al op een specifieke wijze neergezet. Je kijkt, om met de heer Bommel te spreken, vanuit een bepaald raamwerk naar het onderwerp. Maar ook beeld wordt met volle kracht ingezet. Rondom klimaatverandering (NB de term klimaatverandering is ook framing, voorheen was opwarming van de aarde de gangbare term) is er het bekende beeld van de aarde in de vorm van een ijsje, dat langzaam smelt onder de hitte.

http://www.instituutvoorbeeldtaal.nl/artikelen/frame-het-frame/

Verhoor van de werklieden door de rechter-commissaris leverde volgens de rechtbank geen aanwijzingen op voor een leugenachtige verklaring van de verbalisanten. Advocate A. van der Plas spreekt van het framen van haar cliënt door justitie. Het Openbaar Ministerie moet volgens haar het recht op vervolging onmiddellijk worden ontzegd.

Volkskrant,

"Dat was natuurlijk fout. Dat had zo niet gemoeten", zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws. Hij heeft het over het artikel op de website van de NOS over de Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros dat dinsdag voor veel ophef zorgde [...]. De karakterisering lag in lijn met antisemitische nazi-propaganda. Gelauff zegt dat de NOS wilde weergeven hoe tegenstanders Soros framen, maar hij begrijpt dat het ook anders gelezen kon worden.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/24/nos-hoofdredacteur-over-jood-soros-bericht-dat-was-absurd-a2752546,

Het paradoxale aan whitewashing is dat het niet alleen een frame is, maar ook frames creëert. Frames zijn te vinden in alle uithoeken van de media. Whitewashing is een framingmethode waarbij westerse kenmerken voorop worden gesteld. De gevolgen van deze manier van framen zijn zeker te merken in de hedendaagse samenleving.

http://www.tidm.nl/tidm/index.php/woordvdw/whitewashing/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2000
Brontaal Engels
Vorm in brontaal to frame
Betekenis in brontaal idem