franskiljons


franskiljons 1.0

((vooral) in België)

overeenkomstig het franskiljonisme, daartoe neigend, (als) van een franskiljon; pro-Frans in België

Algemene voorbeelden


In de geesten lag het begrip van het onverzoenlijke van echte Vlaamsheid met distinktie in kleding en manieren: het Vlaams droeg een muts en een hoed was franskiljons.

http://www.dbnl.org/tekst/pill001verz06_01/pill001verz06_01_0019.php

De hele koninklijke familie is franskiljons. Ik kreeg een jaar of drie geleden een mail van een adelijke Bruggeling die zelfs beweerde dat, 'hou-je-vast', 'de Universele Hoftaal het Frans is'.

http://forum.politics.be/archive/index.php/t-4636.html,

Mijn appartement bevindt zich op de derde etage van een residentie die, zoals het café beneden, Monte Carlo heet – vraag mij niet waarom. P. zou gezegd hebben: 'Uit pure franskiljonse pretentie!'

Emmeke, Jan Lampo,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • de franskiljonse bourgeoisie
  • de franskiljonse burgers en edelen
  • het franskiljonse verzet

Maar de jezuïeten kwamen toen nog over als dé apostelen van de franskiljonse bourgeoisie, terwijl de kapucijnen, ook niet gespeend van knappe koppen, resoluut volkse democraten waren en in die naoorlogse jaren de franciscaanse idealen van vrede, eenvoud en integraal christendom beleden.

De Standaard,

Volgens papa was het eerder omdat Baekelandt flamingant was dat de Fransen hem en zijn tweeëntwintig gezellen hadden geguillotineerd onder het lafhartig gejuich van de franskiljonse burgers en edelen.

Het verdriet van België, Hugo Claus,

In Voeren zou, net als in Landen, het franskiljonse verzet tegen de overheveling naar Vlaanderen zijn weggeëbd, ware het niet dat biezondere factoren meespeelden.

De Standaard,