freelancer


freelancer 1.0

iemand die een eigen bedrijf heeft en daarvan zelf de enige werknemer is en verder geen personeel in dienst heeft; iemand die werkt zonder een vast dienstverband; iemand die op freelancebasis werk verricht; iemand die freelance werkt; zelfstandige zonder personeel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een freelancer…

is een zelfstandige; is een persoon

      Hoofdsemagram: zzp'er


      Algemene voorbeelden


      Een freelancer is in principe eigen ondernemer. Dat betekent dat hij zelf verantwoordelijk is voor de afdracht van belasting, sociale premie en verzekeringen. De freelancer heeft evenmin een wettelijk recht op zaken als doorbetaalde vakantiedagen, doorbetaling bij ziekte of het minimumloon.

      http://www.werkzaken.nl/

      Een werkgever sluit met een freelancer een overeenkomst tot het uitvoeren van een opdracht. Daarin behoort in ieder geval de aard van de opdracht, de termijn en de beloning te staan. De overeenkomst eindigt vanzelf nadat de opdracht is uitgevoerd.

      http://www.werkzaken.nl/

      De begrippen freelancer, zzp'er en eenmanszaak worden allemaal gebruikt om kleine ondernemers te typeren. Een freelancer is vrijwel altijd een zzp'er, maar een zzp'er is niet altijd een freelancer. De meeste freelancers hebben een eenmanszaak, maar niet allemaal. En lang niet elke eenmanszaak betreft een freelancer.

      http://www.lancelots.nl/starten/veelgestelde-vragen/freelancer-versus-eenmanszaak

      De Freelancer… is een zelfstandige, in die betekenis dat hij zelf zijn opdrachten regelt, zelf afspraken maakt over verdiensten, werkzaamheden en de duur van de opdracht, maar die fiscaal niet de status van ondernemer heeft. Hij heeft dus geen inschrijving bij de Kamer van Koophandel, geen BTW nummer en geen VAR WUO of VAR DGA in zijn bezit. Een Freelancer is in het bezit van een VAR ROW (resultaat uit overige werkzaamheden).

      http://www.zuiverpersoonlijk.nl/Verschillen-ZZP-Freelance

      Aan de samenstelling van het biografisch woordenboek werken een redacteur in vaste dienst, drie freelancers, een redactie-assistent en enkele redactieleden, aangevuld met wetenschappers.

      Trouw,

      Freelancers zijn jagers: zij leven van prooi naar prooi en hebben hun buit pas binnen als een deadline is gehaald of een opdracht ingeleverd.

      Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • freelancers inschakelen

      Ik coördineer de uitgave van juridische periodieken. Ik ben de spin in een groot web. Ik schakel freelancers in om een manuscript klaar te maken voor uitgave, zorg dat het gecorrigeerd wordt en maak het drukklaar. Planning is erg belangrijk.

      http://www.let.leidenuniv.nl/wgbw/bwsleiden.htm,

      met koppelwerkwoord


      • freelancer zijn

      Ik ben freelancer en mijn opdrachtgever wil mij geen opdrachten meer geven, terwijl ik al ruim vijf jaar werkzaam ben. Mag dat zomaar?

      http://www.villamedia.nl/nvj/nieuws/index.htm

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: bij

      • freelancer bij een assurantiekantoor

      Hij probeerde tot twee keer toe voor zichzelf te beginnen, eerst als freelancer bij een assurantiekantoor, later met een eigen stichting voor "ontspanning en zinvolle dagbesteding".

      NRC,

      Voorzetsel: voor

      • freelancer voor een weekblad
      • freelancer voor Margriet
      • freelancer voor Santé
      • freelancer voor Marie Claire

      Hij was freelancer voor het weekblad Time, werkte als staffotograaf voor een krant in New Mexico en sloot zich in 1980 aan bij het agentschap Black Star.

      NRC,

      Met twee oppassen buitenshuis werkt Jamnisek nu als freelancer voor onder andere Margriet, Santé en Marie Claire.

      NRC,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • freelancer en opdrachtgever
      • freelancers en zelfstandigen

      Kenmerkend voor de (echte) freelanceovereenkomst is het ontbreken van een gezagsverhouding tussen de freelancer en zijn opdrachtgever.

      https://www.randstad.nl/werk/werkpocket/1.html

      Een essentieel verschil tussen freelancers en zelfstandigen is dat u als zelfstandige bedrijfskapitaal moet inbrengen. U moet zelfstandig en onafhankelijk over dit kapitaal kunnen beschikken.

      http://www.cadans.nl/d/da/dab/dab.html

      voorafgegaan door als


      • als freelancer

      U werkt als freelancer als u werk uitvoert voor een opdrachtgever/opdrachtgevers zonder dat er sprake is van een dienstverband.

      http://www.cadans.nl/d/da/dab/dab.html

      "Als freelancer heb je continu opdrachten nodig. Je moet alles aannemen, ook de minder leuke dingen."

      http://www.delta.tudelft.nl/jaargangen/32/3/schijn.html,

      Je kunt als freelancer aan de slag, maar je kunt ook solliciteren als medewerker bij een uitgeverij of wetenschappelijk instituut of als illustrator/visualiser bij een ontwerp- of reclamebureau.

      http://www.hanze.nl/opleidingen/economie_&_management/default.asp?body=IDV.asp

      Marc Heinz is de bedenker van het lichtplan, samen met zijn assistent Claus den Hartog. Heinz is als freelancer verbonden aan tg Oostpool. Hij werkte voor het RO theater, en voor grote operaproducties in heel Europa.

      http://www.oostpool.nl/menu/

      Van Gent was 73. Het grootste deel van zijn carrière maakte hij deel uit van het NTG. Hij debuteerde er in 1966 met 110 in de schaduw en maakte vast deel uit van het gezelschap tot hij in 1989 officieel met pensioen ging. Sinds dat moment werkte Van Gent als freelancer.

      De Standaard,

      Als theatervormgever werk je meestal als freelancer op basis van kortlopende contracten. Het onderhouden van een netwerk is daarom één van de vaardigheden die je tijdens je opleiding traint.

      http://www.hanze.nl/opleidingen/economie_&_management/default.asp?body=IDV.asp

      Zij verzorgde publicaties in samenwerking met Vereniging VluchtelingenWerk Nederland en was redactielid van Comité Index on Censorship en was als freelancer werkzaam bij verschillende literaire uitgeverijen.

      http://www.fondsvoordeletteren.nl/hetfonds.php3

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen