freewheelen


freewheelen 1.0

zijn fiets laten doorlopen zonder te trappen

Semagram


Freewheelen…

is een activiteit

   Algemene voorbeelden


   Zij fietsten naast elkaar [...]. Toen ze moeilijk vooruitkwam op de brug van Drongen duwde hij aan haar zadel. 'Blijf van mijn gat af!' riep zij en schaterde het uit. Met wapperend haar en hoogrode konen freewheelde zij langs Canadezen die naar haar floten.

   Het verdriet van België, Hugo Claus,

   Sietse riep iets naar haar. Straks zou ze wel horen wat het was geweest. Nu was er de helling in de tuin langs het hobbelige pad naar beneden, in volle vaart [...] - de bocht om naar het hek aan de grote weg dat iemand achter de laatste bezoeker had dichtgedaan, freewheelend, de wind koelend langs haar verhitte hoofd. Ze slingerde even, ze slaakte een kreet, ze ging overstag.

   Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

   freewheelen 2.0

   het kalmpjes aan doen

   Betekenisbetrekking


   metafoor
   Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

   Semagram


   Freewheelen…

   is een activiteit

     Algemene voorbeelden


     Het zou in strijd zijn geweest met Dick ten Haves overtuiging dat ledigheid des duivels oorkussen is, als hij niet teruggekomen was op zijn aanbod om me een paar maanden te laten freewheelen. Hij liet zijn secretaresse een afspraak met mij maken.

     Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

     Vanavond en morgenavond treffen de volleyballers in Canada en Frankrijk tegenstanders van een geheel ander kaliber [...]. Dan zal wél strijd geleverd moeten worden om dat laatste ticket voor Sydney. Gisteravond kon Oranje het zich tegen Taiwan, de huidige nummer 34 van de wereldranglijst, veroorloven om een beetje te freewheelen en energie te sparen voor het duel van vanavond tegen Canada.

     De Telegraaf,

     freewheelen 3.0

     vrijblijvend, zonder een bepaald doel zijn gang gaan, werken e.d.

     Betekenisbetrekking


     metafoor
     Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

     Semagram


     Freewheelen…

     is een activiteit

       Algemene voorbeelden


       Kunst maken is een kwestie van beginnen, zegt Arend [...]. Hij heeft drie jaar Rijksacademie achter de rug. Niet veel aan gehad, is zijn oordeel [...]. Hij schildert veel Paula in krachtige, elkaar beconcurrerende streken [...]. Het zijn aantrekkelijke maar grove schilderijen. Hij freewheelt maar wat, bedenkt ze. Zo is hij, een welbewuste amateur maar gelukkig een met ambitie, bedenkt ze ook.

       Kriblijn, Barber van de Pol,

       Ze gooien het over een andere boeg en spelen nu als het eerste het beste combo zonder al te veel intellectuele pretenties. Ik kom er helemaal in [...]. Er komt warempel zelfs iets van het oude Hope-gevoel in me opzetten, het plezier van het spel. Freewheelen op oeroude motieven en lamgespeelde standards! Ervan overtuigd dat wij ze nieuw leven zullen inblazen. Wij wel!

       Bas, Annie Van Keymeulen,