frietchinees


frietchinees 1.0

((vooral) in België,neologisme)

van oorsprong Chinese - of algemener Aziatische - uitbater van een frietkraam of snackbar waar friet verkocht wordt; Chinese of Aziatische houder van een frietkraam of snackbar; Chinese of Aziatische frituurhouder

Semagram


Een frietchinees…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] voorziet in zijn levensonderhoud door het uitbaten van een frietkraam of snackbar waar friet verkocht wordt

  Hoofdsemagram: Chinees


  Algemene voorbeelden


  De frietchinees rukt op [...]. Er duiken steeds meer frituristen op met Turkse, Marokkaanse maar vooral Chinese roots. Ze zien het gat in de markt en passen zich goed aan.

  De Standaard,

  Vijf jaar geleden baatte Xiandong Zhao nog een Chinees restaurant uit, nu is hij - om het met het 'Vlaamse Woord van het jaar 2012' te zeggen - een 'frietchinees'. Zhao is de trotse uitbater van frituur De Lekkerbek in Arendonk, vlak bij de grens met Nederland. Onder de toonbank liggen viandellen, zigeunersticks en berenpoten. Belgischer kan het niet.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3365560/2012/12/19/Frietchinees-in-Belgie-definitief-geaccepteerd.dhtml,

  Niets zo Belgisch als een bakje – correctie – puntzak friet met mayonaise. Vers gebakken in uw favoriete frituur. Voor veel mensen de eerste halte terug van op reis. De kans wordt steeds groter dat u de goudgele lekkernij geserveerd krijgt door frituristen met Chinese roots. De locatiedienst Foursquare biedt sinds gisteren een overzicht van 25 'frietchinezen'.

  De Standaard,

  Ik heb het er als eens eerder over gehad, en in het ziekenhuis kwam ik een oude frituurbaas tegen die er fel op tegen was. De frietchinezen nemen alles over. Maar niet alleen hier. Ook op de Belgische markt springen de chinezen er bovenuit.

  http://www.bvision.nl/2013/01/10/waanzin-al-de-frietchinezen/,

  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2012
  Benoemingsmotief Zo genoemd omdat de uitbater van een frietkraam of snackbar (frietkot) van Chinese of Aziatische afkomst is.
  Bijzonderheden Het woord werd in 2012 verkozen tot 'Vlaamse Woord van het Jaar 2012'. Mede daardoor en ook omdat het verschijnsel van de frietchinees in Nederland niet onbekend is, wordt het woord tegenwoordig in Nederland steeds vaker gebruikt.