frietkraam


frietkraam 1.0

afbeelding

Bron: Jon Åslund
( CC BY 2.0 )

((vooral) in België)

kraam waar friet en snacks worden verkocht; kraam waar patat en snacks worden verkocht; patatkraam

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een frietkraam…

is een kraam

   Algemene voorbeelden


   De jongeren milieugroep Jongeren Milieu Aktief gaat de universiteiten en hogescholen langs met een frietkraam met patat van biologisch geteelde aardappelen.

   NOS Nieuws,

   Tante Corrie en ome Pim de Jong hebben vanaf de eerste generatie bij Renz gewerkt, zij het met korte onderbrekingen [...]. Na met een frietkraam op de kermis te hebben gereisd en een paar seizoenen bij circus Bavaria en Piste zijn ze nu ook bij de jongste generatie Van der Vegt.

   http://www.renz.nl/

   Zij laten zich dirigeren door de geuren van frietkramen, hamburgertenten en alles wat "quick" is, om gauw wat uit het vuistje te eten.

   De Standaard,

   In Wallonië gebruikt men afwisselend friture, baraque à frites en friterie, maar ook fritkot is alom gebruikelijk en dus wel een Belgicisme bij uitstek en par excellence. De Vlamingen hebben frituur, frietkraam, frietkar en frietkot. Tweemaal vier termen dus, aan weerszijden van de taalgrens, en in Brussel zijn ze alle acht goed.

   http://www.ned.univie.ac.at/non/landeskunde/be/h1/link8/link82.htm

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


   • een rijdend frietkraam
   • een walmende frietkraam

   Met de personages van The Van maken we kennis in de lokale pub. Twee vrienden besluiten er het wrak van een lichte vrachtwagen op te kopen. Daarvan maken ze tijdens het voetbalkampioenschap een rijdend frietkraam met een snelle hap voor de supporters.

   De Standaard,

   Alleen al dat koude, van God vergeten licht dat over de stenen viel, de opengetrapte sigarettepeuken en het ijzeren reclamebord 'Dubonnet' deden diep in mij de eenzaamheid loskomen, en ik voelde dat, mits toevoeging van wat stadslawaai en misschien een walmende frietkraam, ook de angst en de weemoed zich naar boven zouden werken om voor de zoveelste maal een dag van mijn leven te verknoeien.

   Verzameld proza, Jotie T'Hooft,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding