gamechanger


gamechanger 1.0

(neologisme)

persoon of factor die ervoor zorgt dat een bestaande zaak, stroming, situatie of toestand ingrijpend verandert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gamechanger…

is een zaak; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] zorgt ervoor dat een bestaande zaak, stroming of toestand ingrijpend verandert

    Algemene voorbeelden


    Voor mij is een gamechanger een persoon, idee of product dat de ontwikkeling van een sector radicaal kan veranderen. Voorbeelden hiervan zijn Airbnb, Uber en de digitale platforms voor deelauto's.

    https://www.sovee.nl/blog/nam-quam-nunc-blandit/

    Je moet het voor de lol eens googlen: gamechangers worden overal gevraagd. In de telecom, in de software, in het hotelwezen, in de lingerie. En ze moeten allemaal 'interactief' zijn, 'gedreven', 'focus' hebben in een 'razendsnel veranderende markt' en flink aan de slag met 'interactie'.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2015/09/02/japke-d-kunnen-we-even-even-stoppen-met-het-woor-1528340-a1266135,

    Rutte die aan zijn zere knie voelt en: 'Kut-Groningers!' roept, gamechanger. Ze komen niet naar je toe, maar je kunt ze wel zelf aanwijzen: gamechangers. Vier dagen geleden zat ik in een kroeg en nam een hap van mijn tosti. Ik stopte met kauwen, keek de barman aan en zei: 'Gamechanger.' 'Nee', zei hij, 'het is een tosti Hawaii.' Ik nam nog een hap. Hij keek hoe ik kauwde. 'En?', vroeg hij, toen hij me had zien slikken. 'Ja, gamechangertje. Absoluut.' Ik ben dat de laatste dagen blijven doen. Heel random gamechangers aanwijzen. Gisteren nog bij een viskraam op de markt. Ik wees naar één van de 386 dode vissen en zei: 'Deze hier, met dat bekkie: gamechanger.'

    https://www.volkskrant.nl/opinie/rutte-die-aan-zijn-zere-knie-voelt-en-kut-groningers-roept-gamechanger~a4471294/,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een echte gamechanger

    Het dreigde een weinig inspirerende conventie te worden totdat McCain zijn vicepresidentskandidaat voorstelde: Sarah Palin, gouverneur van Alaska. Haar toespraak was een voltreffer, ze stelde zichzelf voor als een vertegenwoordiger van small town America die een conservatieve revolutie tegen het Washington-establishment wil leiden. Als gouverneur heeft ze in Alaska ook de corruptie bij de Republikeinen aangepakt. Palin lijkt een echte gamechanger te kunnen worden.

    http://janlievens.skynetblogs.be/actualiteit/,

    in voorzetselgroep


    • het verlangen naar een gamechanger

    Al wekenlang lees ik in alle krantenartikelen het verlangen naar een gamechanger. In de peilingen gebeurt helemaal niets; de PVV gaat fier op kop, op grote afstand gevolgd door de VVD. Daarna volgen CDA, D66 en GroenLinks op geringe afstand. Maar de strijd om de grootste gaat tussen VVD en PVV.

    https://www.rtlnieuws.nl/columns/column/jos-heymans/gamechanger,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2008
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal game changer
    Betekenis in brontaal idem