gangsterrap


gangsterrap 1.0

(muziek [muziek])

rapstijl die afkomstig is uit de getto's van grote Amerikaanse steden, met teksten die vaak seksistisch en gewelddadig zijn en gaan over de moeilijke leefomstandigheden in de getto's met bendes, geweld en drugs

Semagram


Gangsterrap…

is een muziekstijl

 • [Geheel] is een onderdeel van de hiphopcultuur
 • [Herkomst of oorsprong] is afkomstig uit de Amerikaanse getto's
 • [Tijd] is een genre dat populair werd in de jaren 90 van de twintigste eeuw
 • [Onstoffelijke inhoud] bejubelt het leven in de getto's met geweld, seksisme en drugs

Algemene voorbeelden


Gangsterrap is ontstaan in Los Angeles, de stad van eindeloze verpauperde zwarte wijken en wedijverende bendes, van drive by shootings en de rellen rond Rodney King. Gangsterrappers bezingen het geweld in hun stad, afgewisseld met ruige schetsen van hun seksleven, waarbij vrouwen meestal worden aangeduid met 'bitch' of 'ho' (voor 'whore'). Chuck D vindt deze rappers onverantwoordelijk en vergelijkt ze met 'modellen op de catwalk'; ze trekken een gangster-attitude aan zoals een mannequin een nieuwe garderobe.

NRC,

Collega-rappers van de Westkust (Dr. Dre, Ice-T) zijn beledigd door de manier waarop Public Enemy hun 'gangsterrap' belachelijk maakt.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


gangsterrap 1.1

nummer in gangsterrapstijl

Semagram


Een gangsterrap…

is een muzieknummer

   Algemene voorbeelden


   Peter Nikken onderzocht de gangsterraps en andere seksueel getinte videoclips waarin vrouwen ('bitches') een onderdanige rol spelen. En wat blijkt: deze clips beinvloeden de seksuele moraal van jongeren.

   http://www.vpro.nl/programma/marathoninterview/afleveringen/32971992/