gaucho


gaucho 1.0

afbeelding

Bron: Moebiusuibeom
( CC BY 2.0 )

iemand die te paard kuddes hoedt op de uitgestrekte grasvlaktes of pampa's van Zuid-Amerika, met name in Argentinië; Argentijnse veedrijver

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gaucho…

is een persoon

 • [Plaats van herkomst] stamt uit Zuid-Amerika, vooral uit Argentinië
 • [Activiteit of handeling] hoedt kuddes
 • [Wijze] rijdt te paard

  Algemene voorbeelden


  Gaucho's zijn goed herkenbaar aan een 'bombacha', een ruimzittende broek, een riem met zilveren gesp en een 'poncho', een soort cape. Verder hebben ze altijd bij zich een 'facón', een lang zilveren mes, en de 'boleadoras', een lasso met aan de uiteinden drie lange leren riemen waar een leren bal of steen aan vast zit. Met dit werptouw wordt vluchtend vee gevangen.

  http://www.landenweb.net/argentinie/samenleving/,

  Dadelijk kan ik hem drie boeken opnoemen, die mij in de jongste maanden hebben beroerd [...]. Het eerste heb ik meegebracht uit Mexiko, het epos van de Argentijnse pampa, de gaucho 'Don segundo sombra', geschreven door Ricardo Güiraldes.

  Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een hedendaagse gaucho
  • zo'n oude gaucho

  Het nationale symbool en toppunt van Argentijn zijn – la argentinidad – is ongetwijfeld de gaucho. Deze van oorsprong onafhankelijke veejager symboliseert de meest authentieke eigenschappen van het land: vrijheid, patriottisme, moed, mannelijkheid, eerlijkheid, en respect voor traditie. De werkelijkheid blijkt een stuk minder romantisch. Hedendaagse gaucho's hebben de grootste moeite om een zelfstandig bestaan te leiden en werken meestal in dienst van een grote veeboer.

  http://www.tegastin.nl/land/argentinie/informatie

  Hij is een man van het platteland, paardenfokker, nog steeds, echt zo'n oude gaucho, helemaal in het zwart gekleed natuurlijk, compleet met zwarte hoed en zwarte laarzen.

  Spitzen, Thomas Rosenboom,

  voorafgegaan door als


  • als gaucho

  Hij verdwijnt naar Patagonië, want hij wil als gaucho op de pampa's een zo schriel mogelijk bestaan veroveren.

  NRC,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen