geblunder


geblunder 1.0

het (aanhoudend) blunderen; het maken van een blunder of blunders

Semagram (extra betekenisinformatie)


Geblunder…

is een activiteit

  • [Activiteit of handeling] wordt gedaan door personen, vaak poltitici of sportlieden, of instanties, organisaties, bedrijven e.d., en dan met name door overheidsinstanties
  • [Onstoffelijke inhoud] houdt in dat doorlopend blunders gemaakt worden

    Algemene voorbeelden


    In de zaak die de Eindhovenaar wilde aanspannen tegen de Helmondse vrouw die hem valselijk had beschuldigd van seksueel misbruik van haar zwakbegaafde zoon van vijf, is door het OM fout op fout gestapeld. Justitie biedt hem daarvoor 'welgemeende excuses' aan. Het geblunder is voor justitie ook aanleiding geweest tot een intern onderzoek.

    https://www.ed.nl/eindhoven/vechten-voor-gerechtigheid-na-valse-beschuldiging-misbruik~a8f0dd21/,

    Nederland was gezien het tempo van vaccineren al het lachertje van Europa, maar ik vrees dat Hugo de Jonge in de groepsapp van gezondheidsministers pas echt werd uitgelachen toen de vergeten naalden ter sprake kwamen. Het geblunder is simpelweg niet uit te leggen.

    https://www.tubantia.nl/almelo-e-o/in-almelo-gebeurden-deze-week-2000-wonderen~a1cb7fee/,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • beginnen

    Vast staat ook dat het geblunder begon toen op 7 september 1993 toenmalig minister van Defensie Ter Beek - zeer tegen zijn wil, onder druk van PvdA en CDA en uiteindelijk met steun van de hele Tweede Kamer - Nederlandse militairen ter beschikking stelde van Boutros-Gali, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

    http://www.janmarijnissen.nl/,

    met adjectief ervoor


    • aanhoudend geblunder
    • defensief geblunder
    • medisch geblunder
    • het onbegrijpelijke geblunder
    • planologisch geblunder
    • tactisch geblunder

    Hoe is het aanhoudend geblunder van het Westen en in het bijzonder van de Europese Gemeenschap in de Joegoslavische crisis te verklaren?

    NRC,

    "Slordig omspringen met geboden kansen en defensief geblunder is ons opgebroken in het duel bij FC Trias", aldus Gendringen-trainer Marcel Lucassen.

    https://www.gelderlander.nl/amateurvoetbal/rkzvc-is-een-maatje-te-klein-voor-bon-boys~a3c3e054f/,

    Als het kabinet van Mr. Bean en zijn raamambtenaren als Spee werkelijk zo begaan zijn met het wel en wee der mensen… dan stel ik voor dat auto's per direct worden verboden (scheelt nog meer levens) en men de aandacht richt op de medische sector waar duizenden levens kunnen worden gespaard als het medische geblunder wordt aangepakt, als ik de media mag geloven. De dokters verdienen goed dus die kunnen de boetes makkelijk betalen.

    https://www.vrijspreker.nl/wp/2008/04/verkeersveiligheid/,

    Het voorlopig dieptepunt is toch het onbegrijpelijke geblunder rond Kevin Hart, waardoor de Oscar-ceremonie nu drie uur lang presentator-loos over het tv-scherm zal strompelen.

    https://delagarde.nl/de-onbegrijpelijke-geblunder-richting-deze-oscaruitreiking,

    Door planologisch geblunder is er veel filevorming doordat men onderwijs (met name voetgangers vanaf het station Den Bosch), wonen en een kantorenpark heeft gebundeld in een wijk.

    https://www.wegenforum.nl/viewtopic.php?t=22272,

    Jürgen Roelandts (Lotto-Belisol) wil ook in Parijs-Roubaix opnieuw van zich doen spreken Andere koers, zelfde tactiek: ook zondag zal Jürgen Roelandts niet wachten op de verzamelde werken van Fabian Cancellara om een gooi naar glorie te doen. "Zonder pech of tactisch geblunder is er zondag maar één favoriet: Cancellara. En toch zal ik opnieuw anticiperen."

    https://m.gva.be/cnt/aid1362712,

    • eigen geblunder

    RB Leipzig werd door eigen geblunder met 0-2 verslagen in de heenwedstrijd van de achtste finale.

    https://www.vi.nl/nieuws/gefrustreerde-wijnaldum-geeft-niet-op-na-historisch-slechte-reeks,

    Alles wordt nu overschaduwd door een politieke rel die, zo geven zelfs partijgezinde commentatoren toe, vooral het gevolg is van eigen geblunder.

    NRC,

    Aangezien nieuwe dingen proberen zelden in één keer goed gaat, is het handig om anders te leren kijken naar fouten. Hieronder een viertal tips die mij geholpen hebben om milder naar mijn eigen geblunder te kijken.

    https://we-view.nl/faalkracht-goed-blunderen-zo/,

    met substantief ervoor


    • zes maanden geblunder

    Na zes maanden geblunder is de formatie terug bij af: een mogelijke doorstart van de coalitie VVD, D66, CDA en CU. D66-leider Kaag gaat door de pomp en wel na eerdere bezwaren tóch onderhandelen in de samenstelling die ze eerder openlijk hekelde.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/953201481/formatie-na-geblunder-terug-bij-af,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • geblunder bij het gerecht
    • het geblunder bij de Tweede Kamerverkiezingen

    Inbeslaggenomen miljoenen verdwenen, hoorde Gutenberg. Na het geblunder bij het gerecht, het geplunder.

    De Standaard,

    Na het geblunder vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen toen er bij een aantal stembureaus te weinig stembiljetten afgeleverd waren, opnieuw een slechte beurt voor de verantwoordelijke ambtenaren op het stadhuis. De kiesgerechtigden die de gemeente op de hoogte stelden van de mispeer van dit jaar, kregen te horen dat ze snel informatie krijgen over de stemlocatie waar ze 21 maart wél terechtkunnen.

    https://dewester.info/geblunder-met-stemlocatie-wolfskuil/,

    Voorzetsel: in

    • het geblunder in de aanloop naar de eerste WK-kwalificatiematch
    • geblunder in de formatie

    De schuld voor het geblunder in de aanloop naar de eerste WK-kwalificatiematch moet binnen het bondsgebouw worden gezocht.

    De Standaard,

    Opnieuw geblunder in de formatie. Een conceptakkoord dat VVD en CDA in september maakten is uitgelekt omdat Gert-Jan Segers het in een trein heeft laten liggen.

    https://www.telegraaf.nl/video/1217029885/segers-over-blunder-met-hoofd-op-bureau-geramd,

    Voorzetsel: met

    • geblunder met bodemwerkzaamheden
    • geblunder met een voorbereidingsmemo
    • geblunder met het volkslied

    De omvangrijke bomensterfte is het gevolg van geblunder met bodemwerkzaamheden.

    https://www.denhaagcentraal.net/nieuws/duurzaamheid/geblunder-wordt-monumentale-bomen-huis-van-luns-fataal/,

    Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma nemen de volledige schuld op zich voor het geblunder met een voorbereidingsmemo voor de formatie, dat vorige week onbedoeld en pijnlijk zichtbaar naar buiten kwam toen verkenner Ollongren in de haast bij het Binnenhof vertrok.

    https://nos.nl/artikel/2374594-ollongren-en-jorritsma-nemen-schuld-op-zich-voor-blunder-met-memo,

    Het geblunder met het volkslied van Albanië krijgt waarschijnlijk nog een staartje voor de Franse voetbalbond (FFF). Omdat de aftrap zeven minuten werd vertraagd, gaat de tuchtcommissie van de Europese voetbalbond zich buigen over een eventuele sanctie. [...]. De spelers van Albanië weigerden zaterdagavond te spelen toen ze in plaats van hun eigen volkslied de nationale hymne van Andorra kregen te horen. Het duurde vervolgens even voordat de pijnlijke blunder was hersteld.

    https://www.vi.nl/nieuws/volkslied-blunder-blijft-niet-zonder-gevolgen-voor-franse-bond,

    Voorzetsel: van

    • het geblunder van Gelderland
    • het geblunder van het Westen

    De Tilburgse bestuurskundige M. Boogers wijt de crisis aan ' overspannen dadendrang 'van het college'. 'Anders dan Brabant, Limburg of Friesland heeft Gelderland geen sterk imago. [...]. Zijn Leidse collega T. Toonen ziet het geblunder van Gelderland tegen de achtergrond van een breder probleem waaronder volgens hem de hele overheid lijdt. 'Bij elke affaire wordt geroepen dat de provincies afgeschaft moeten worden, maar het heeft niets met elkaar te maken. Wat in Gelderland is gebeurd, gebeurt ook bij gemeenten en ministeries. De ziekte van het bestuur is: presteren, presteren, presteren.'

    de Volkskrant,

    Hoe is het aanhoudend geblunder van het Westen en in het bijzonder van de Europese Gemeenschap in de Joegoslavische crisis te verklaren?

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • het gevolg van (eigen) geblunder
    • de prijs betalen voor (dat) geblunder
    • de schuld voor het geblunder
    • dit verhaal van geblunder

    Alles wordt nu overschaduwd door een politieke rel die, zo geven zelfs partijgezinde commentatoren toe, vooral het gevolg is van eigen geblunder.

    NRC,

    Wilders vindt het onbegrijpelijk dat duizenden reizigers uit Groot-Brittannië wekenlang vrij hebben kunnen reizen. En als er eerder was begonnen met vaccineren, zou Nederland er beter voorstaan. "Heel Nederland moet nu de prijs betalen voor dat geblunder."

    https://www.nu.nl/coronavirus/6103926/kamer-achter-avondklok-vanaf-zaterdag-binnenblijven-tussen-2100-en-430-uur.html,

    De schuld voor het geblunder in de aanloop naar de eerste WK-kwalificatiematch moet binnen het bondsgebouw worden gezocht.

    De Standaard,

    Ondertussen moeten de Londenaars met machteloze woede toezien hoe een prachtig deel van hun historisch erfgoed verkrot. Zopas kwam dan het bericht dat brouwer Whitbread County Hall zou ombouwen tot twee hotels. De Londenaars blijven echter wantrouwig. Ze durven amper geloven dat er nu werkelijk een einde komt aan dit wat mysterieuze verhaal van ideologische hardnekkigheid en geblunder.

    De Standaard,

    met aanwijzend voornaamwoord


    • dat geblunderd
    • dit geblunder

    Wilders vindt het onbegrijpelijk dat duizenden reizigers uit Groot-Brittannië wekenlang vrij hebben kunnen reizen. En als er eerder was begonnen met vaccineren, zou Nederland er beter voorstaan. "Heel Nederland moet nu de prijs betalen voor dat geblunder."

    https://www.nu.nl/coronavirus/6103926/kamer-achter-avondklok-vanaf-zaterdag-binnenblijven-tussen-2100-en-430-uur.html,

    In 2017 kreeg de verkeerde film de belangrijkste Oscar voor Beste Film [...] en vorig jaar probeerde de Academy tot woede van de eigen leden tevergeefs een Oscar voor Populaire Film in te voeren om meer kijkcijfers te scoren. [...]. Dat geblunder is symptomatisch voor de domme keuzes van de Academy, die probeert een allemansvriend te zijn en daar allerminst in slaagt. Bij links en bij rechts, bij minderheden en bij de mainstream, bij filmmakers en bij leken: bij niemand kan de Academy het meer goed doen, lijkt het.

    https://delagarde.nl/de-onbegrijpelijke-geblunder-richting-deze-oscaruitreiking,

    En dan willen we het al helemaal niet hebben over het tempo waarin alle werkzaamheden worden verricht. Werklui komen in de ochtend en zijn na de lunch weer verdwenen. Om vervolgens in het weekend hele dagen te werken. Al dit geblunder is ook de reguliere media niet ontgaan en RTV Oost was dan ook ter plaatse om er verslag van te doen.

    https://hndb.nl/author/hndb/page/42/,

    Dat de autoriteiten na de bomexplosie waardoor vier Roma werden opgeblazen, een dag lang volhielden dat het waarschijnlijk om een ongeluk ging en de politie huiszoekingen ging doen in de Roma-nederzetting, vonden velen grenzen aan het ongelooflijke. De leider van de Groenen, Madeleine Petrovic, zette dit geblunder af tegen de haastige efficiëntie waarmee de minister van binnenlandse zaken de volgens haar "slechte en racistische" buitenlander-wetgeving uitvoerde.

    NRC,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • mijn (eigen) geblunder
    • haar geblunder
    • hun geblunder
    • zijn geblunder

    Aangezien nieuwe dingen proberen zelden in één keer goed gaat, is het handig om anders te leren kijken naar fouten. Hieronder een viertal tips die mij geholpen hebben om milder naar mijn eigen geblunder te kijken.

    https://we-view.nl/faalkracht-goed-blunderen-zo/,

    Dat Kaag door haar geblunder moest aftreden maar alsnog het hoogste woord voert bij de formatie, is net zo immoreel als Rutte die zich kandidaat stelde direct nadat zijn kabinet was gevallen over etnisch profileren en machtsmisbruik.

    https://twitter.com/yvanlunzen/status/1442624052020097027,

    Als ze niet zo vreselijk op zichzelf gefixeerd waren, zou je bijna medelijden krijgen met deze ongelukkige alleenstaanden, die steeds op het verkeerde moment tot handelen overgaan en steevast de verkeerde toon treffen. Uiteraard levert hun geblunder een paar alleraardigste slapstick-fragmenten op. Zo probeert een man ( gastacteur Bert Luppes) met zijn voet de kous van een vrouw uit te trekken. Zijn tenen blijven achter het elastiek haken en de prille romance eindigt in toornig tandengeknars.

    NRC,

    Het aftreden van Kan, die slechts een jaar aan de macht is geweest, was een kwestie van tijd. Na zijn geblunder rondom de tsunami, overleefde hij in juni een motie van wantrouwen alleen maar omdat hij beloofde snel op te stappen.

    https://www.parool.nl/nieuws/aftreden-japanse-premier-was-slechts-kwestie-van-tijd~b40d7941/,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • pech en geblunder

    Uit het onwaarschijnlijke tal pech en geblunder kan je nauwelijks anders konkluderen dan dat Ford probeert zijn satellieteam RAS in diskrediet te brengen.

    De Standaard,