gebrild


gebrild 1.0

voorzien van een bril; een bril hebbend; een bril dragend; met een bril; brildragend

Algemene voorbeelden


De voorzitter, klein en gebrild en niet zo jong meer, had een fatsoenlijk, eerlijk, open gezicht.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

De gebrilde kunstenaar schrok van de bruuske beweging waarmee Katrien haar hoofd wegdraaide, hoogmoedig, honend. Hij staakte zijn poging om haar te kussen.

Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

Ab Baars speelt zoals hij gebrild is; stevig, recht door zee, markant, maar vooral zichzelf. Ik ken geen ander die ook maar enigszins met hem te vergelijken is. Alleen die constatering maakt hem voor mij een musicus om in je hart te sluiten.

http://www.draaiomjeoren.com/archief/2009_06_01_archief_blogger.html,

De teller zou uiteindelijk uitkomen op tien dagsuccessen in de Ronde van Frankrijk, waarmee Knetemann het 'Nederlands record' deelt met Zoetemelk en Jan Raas. Het gros van die Toursuccessen noteerde de gebrilde coureur, die zich van proloogspecialist gestaag ontwikkelde tot een gereputeerd tijdrijder, in zijn jaren bij de TI-Raleigh-formatie van Peter Post (1976-1983).

https://nos.nl/artikel/2001830-knetemann-te-vroeg-aan-de-meet.html,

Alles werd geregeld opdat ik geen dag langer de gezonde groepsgeest zou kunnen besmetten. Ik hoorde ontsteld en ongelovig deze zware, meedogenloze beslissing. Ik brulde de gebrilde opvoeders nog even alle waarheden in de enge partijsmoel die ik kon bedenken. Om daarna, moe en leeg en uitgeblust, neer te stuiken op mijn slaapzak, die aan 't hoofdeind natter en natter werd van 't onhoorbaar maar diepgemeend uithuilen.

Het blije lijden, Alex Rosseels,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een gebrilde dame
  • een gebrilde jongen
  • een gebrilde man
  • een gebrild mannetje
  • een gebrild meisje
  • een gebrilde vrouw

Ze liepen naar de receptie waar een streng kijkende, gebrilde dame achter een monitor zat.

De lift: naar het filmscenario van Dick Maas, Gerben Hellinga,

Eigenlijk voldeed Holleeder maar één keer aan het beeld dat Koefnoen van hem schetste: toen een gebrilde jongen met donker haar hem verweet dat hij zich 'te kwetsbaar' opstelde. Holleeder gebruikte zijn verleden (armoede, mishandeling door alcoholische vader) als excuus, vond de jongen.

https://www.volkskrant.nl/archief/8-non-verbale-communicatie-is-ook-communicatie~a3367435/,

Wat herinner ik mij van deze gebrilde man die mij de Latijnse hoofdtijden zo vast heeft ingestampt, dat ik ze nog feilloos kan opzeggen?

Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,

Elders in de bloemrijke tuin staat een gebrild, heftig kalend mannetje met wederom een spijkerbroek afgezakt tot diep in de zomp, zwaar door zijn knieën gezakt, in de hoop een glimp van de achterste wielen van de tender op te vangen.

http://www.modelbouwatelier.nl/

Wie naar de hoes van Loeb's vijfde album [...] kijkt ziet dat de artieste terug is van waar ze eens begon: een gebrild meisje met een gitaar, dat haar folkliedjes brengt voor een ieder die dat wil horen.

http://www.rootstime.be/CD%20REVIEWS/cd%20reviews-september2004.htm,

Het recept van de kotsdrank is geheim. Alleen de abt en de apotheker kennen het. Het middel is ontwikkeld door Luang Paw Yaai, tante van de abt. Overal staan beelden van de magere, gebrilde vrouw, en een grote tempel in aanbouw wordt speciaal aan haar gewijd.

https://www.volkskrant.nl/archief/afkicken-tussen-boeddhabeelden~a680892/,

  • een gebrilde academicus
  • een gebrild boekhoudertje
  • een gebrilde kantoorpik
  • een gebrilde nerd
  • een gebrilde vijftiger
  • gebrilde bleekneuzen

Het gebeurt dat de ronde man wordt afgelost door een gebrilde jonge academicus die recht van de politieschool komt, zich voorneemt eindelijk eens orde op zaken te stellen en dus prompt alles in de war stuurt.

De Standaard,

Ze had verwacht geconfronteerd te zullen worden met een abjecte bruut, maar kwam tot haar verwondering tegenover een gebrild boekhoudertje te staan dat haar met een zucht van verlichting begroette.

Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

Ik koester voorts het sterke vermoeden dat er een goed komiek in hem schuilt – een personage uit de school van Harold Lloyd, zo'n gebrilde kantoorpik met een aangeboren gevoel voor gekte en een neiging tot struikelen over denkbeeldige oneffenheden in het kamerbreed tapijt.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Een gebrilde nerd met vlasbaard was bereid ons tegen een geringe vergoeding 2 rijwielen te verhuren, maar wilde daar wel een onderpand voor. Hij vroeg een identiteitsbewijs of iets vergelijkbaars.

http://carolinevandiest.waarbenjij.nu/reisverslag/3920714/van-de-nevel-in-de-drup,

Meester Vervoort bleek een kale, gebrilde vijftiger wiens vuurrode wangen mij aan Delaruelle deden denken.

Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

De strekking was, dat een oorlog geen oorzaken heeft, net zo min als een moord, zodat er niets te onderzoeken valt: Maar maak dat een hoogleraar eens duidelijk, en de gebrilde bleekneuzen die hun leven zo graag aan de wetenschap wijden – op kosten van de gemeenschap natuurlijk.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

  • een gebrilde Afrikaan
  • de gebrilde Helveet
  • de gebrilde Zwitser

Enkele 'andere geleerden' zaten zich dromend te koesteren; een gebrilde Afrikaan hield zelfs een deken om de benen geklemd.

Miniaturen, Karel Jonckheere,

Dan toch een beetje hoogdag voor 's-Hertogenbosch. Ondanks de miezerige regen, de kille zomer, het wegblijven van de chaos scheppende massa. De Hollandse moeder van Alex Zülle immers. "Ach, moet ik het doen met een tiende plaats, dan ben ik al veel minder Nederlander", spotte de gebrilde Helveet. "Mij maakte het alleszins niet zoveel uit. Proloog is proloog. In Nederland, Frankrijk of waar dan ook. De mensen applaudisseren voor iedereen."

De Standaard,

In het andere rijke Spaanse kamp, Banesto, geloven ze weer in de kansen om Alex Zülle op het podium te krijgen. De gebrilde Zwitser, die in dit hondenweer gehandicapt is wegens zijn slechte gezichtsvermogen, eindigde als tweede tussen de skiliften.

http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/19990714/teksten/spo.tour.ploegen.html,

  • zijn gebrild hoofd
  • een gebrild gezicht
  • gebrilde ogen

Hij trok haar naar zich toe en bracht zijn gebrilde hoofd vlak voor het hare.

Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

Van Anita herinner ik me alleen haar bolle en blonde hoofd. Een gebrild gezicht, zacht op haar manier.

http://necologisme.skynetblogs.be/,

Guggenheimer negeerde hen en gestaag verderlikkend aan zijn ijs liep hij naar de agenten, die hij bijna allemaal kende, en aan een van hen, die een plas bloed met wat hersenresten erin stond te evalueren met een floerse blik in z'n achter jampottenbodems gebrilde ogen, vroeg hij: 'Hier zie, Dolf zie. Hoe is het, Dolf? Wie was die idioot die naar beneden is gesprongen?'

Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

met eigennaam


In de afgelopen Ronde van Spanje was de gebrilde Zülle de enige die winnaar Tony Rominger in de bergen partij kon geven.

NRC,

Na de Ierse Catherina McKiernan en de Finse Annemari Sandell werd de Roemeense Iulia Negura de derde Europese kampioene in het veldlopen. De Zweedse Sara Wedlund moest, net als twaalf maanden geleden, vrede nemen met zilver [...]. De gebrilde Sara trok meteen in het offensief en alleen uittredend kampioene Annemari Sandell reageerde.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


gebrild 2.0

( Gezegd van dieren)
met een tekening op de kop die lijkt op een bril; met een op een bril lijkende tekening

Algemene voorbeelden


Normandië is de thuisregio van enkele van de romigste kazen van Frankrijk, met dank aan al die prachtige 'gebrilde' en gevlekte koeien die de Calvados bevolken.

https://www.frankrijk.nl/2016/07/tour-de-france-2016-in-kazen/,

Op Labrador broeden zeekoeten op vlakke grond. Bovendien komt hier een afwijkende vorm voor, de gebrilde zeekoet, met een wit ringetje rond zijn oog. Ongeveer 30 procent van de paartjes op Labrador bestond uit een gebrilde en gewone vogel. Het was alsof iemand de complete kolonie voor ons gemarkeerd had!

https://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/12/leven-met-vogels-van-alk-tot-zebravink-1103862-a1142886,

En pittig was het. Inderdaad, en nog niet zo'n beetje. Van in het begin al, eerst steil naar beneden en dan steil naar boven, en dat zo een ganse dag. Door en over de "causses du Quercy", het kalkplateau met de typische vegetatie van zomereikjes, jeneverbessen, rozenbottel, braamstruiken, meidoorn, met de stenen muurtjes, de korstmossen en de gebrilde schapen.

http://janisopdecamino.blogspot.nl/2017/05/en-pittig-was-het.html,

Veel mensen hebben al ruim voor het ontbijt de weg naar de buitendekken gevonden en staan op de uitkijk naar wat er langsvliegt en -zwemt. Voor het ontbijt zijn dat vooral veel Noordse Stormvogels en Jan van Genten, aangevuld met wat Drieteenmeeuwen, een paar Alken en een handvol Zeekoeten. Ook de gebrilde variant van Zeekoet zien we regelmatig op het water zitten.

http://www.ineziatours.nl/blog/2015-02-de-north-atlantic-odyssey-met-natuurpunt-de-doggersbank,